Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

4 lipca złożyłem wniosek o płatność 1 raty. 18 września dostałem pierwsze wezwanie na poprawki. Ani razu nie dotrzymał terminu 30 dni na rozpatrzenie poprawek. Tłumaczyli się rozpatrywaniem MR 2017. Podobno najzwyczajniej w świecie nie mają kasy. 

Opublikowano
5 godzin temu, daroo9876 napisał:

Przeczytaj decyzje którą otrzymałeś, jednym z warunków złożenia wniosku o pierwszą ratę jest ubezpieczenie w krus.

Czy w to ewidencje przychodów i rozchodów wszystko wpisujecie sumienie (części do maszyn, narzędzia itp) i tak nie dostajemy zwrotu VAT? Czy ktoś jest w stanie sprawdzić że wziołem na coś fakturę a potem jej niema wpisanej w ewidencji.

ja tam nie które rzeczy pominę przeciez nie bede srubek za 20 zł wpisywał czy farby, wiekszość wpisuje chodz i pomine ale wtedy nie biore faktury tylko paragon i z głowy

Opublikowano
Panowie takie pytanko Złożyłem MR na zestaw uprawowo siewny do uprawy bezorkowej, który kosztuje 180 tys. Teraz jestem zdecydowany na zakup zestawu o takich samych parametrach tylko tańszy o 80 tys. Czy muszę składać jakiś aneks do wniosku ?
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam kilka pytań:

1 gospodarstwo 23,5ha w zachodniopomorskim więc poniżej średniej wojewódzkiej- rozumiem,że nie mogę liczyć punktów od średniej krajowej?

2 czy upoważnienie napisane w agencji gdzie figuruje tata może mieć wpływ na tzw samodzielne prowadzenie gospodarstwa?

3 czy w biznesplanie mogę dostać punkt za postęp biologiczny-umowa produkcji nasion z B do C1?

4 czy w biznesplanie można wpisać ogólne parametry maszyny  np pług 3-skibowy obrotowy,zabezpieczenie resorowe,i inne dane,ale bez podawania producenta i ceny?

5 na jaki okres musi być dzierżawa od "sąsiada" w dniu składania wniosku,a jaki np po przyznaniu 1 raty gdy ma to związek z wykazaniem min 10% wzrostu ekonomicznego?

Edytowane przez adam131
Opublikowano

Jest jakiś kalkulator jaka maszyna może być przeznaczona na daną powierzchnię i do jakiego ciągnika? Do jakiego ciągnika (moc) to raczej z prospektu maszyny. A jak dobiera się szerokość maszyny do powierzchni gruntu?

Opublikowano
8 godzin temu, adam131 napisał:

4 czy w biznesplanie można wpisać ogólne parametry maszyny  np pług 3-skibowy obrotowy,zabezpieczenie resorowe,i inne dane,ale bez podawania producenta i ceny?

Producenta nie trzeba podawać, ale cena musi być wpisana.

8 godzin temu, adam131 napisał:

5 na jaki okres musi być dzierżawa od "sąsiada" w dniu składania wniosku,a jaki np po przyznaniu 1 raty gdy ma to związek z wykazaniem min 10% wzrostu ekonomicznego?

Jeśli dobrze pamiętam to żeby się "załapać" dzierżawa musi być na 10lat, a na wzrost ekonomiczny to chyba już 5 lat. Ale niech ktoś jeszcze potwierdzi.

Nie trzeba pisać dzierżawy u notariusza, wystarczy data pewna.

Opublikowano

Trzeba zwiększyć wartość ekonomiczną gospodarstwa o min. 10 % w stosunku do roku bazowego i utrzymać ten wzrost przez 3 lata. Jeśli będe miał wzrost o np 50% to musze utrzymać te 50 czy 10%?

Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Musisz zwiększyć wielkość ekonomiczną o minimum 10 % względem roku bazowego i utrzymać go przez 5 lat od wypłaty I raty premii.

"Beneficjent zobowiązany będzie m.in. do prowadzenia uproszczonej rachunkowości w gospodarstwie, a w wyniku realizacji biznesplanu wartość ekonomiczna gospodarstwa wzrośnie co najmniej o 10%. "

Np rok bazowy 2018 ,w biznesplanie wpisane,że wzrost wartości ekonomicznej w wyniku działań w biznesplanie będzie w 2021- ten wzrost trzeba wykazywać wtedy przez 5 lat czyli do 2026?

Opublikowano

"zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Maksymalnie 3 lata na zwiększenie wartości gospodarstwa o 10%.

"osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa przynajmniej o 10% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa, o której mowa w § 6 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać osiągnięty wzrost przynajmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Może to być więc nawet i tylko 1 rok albo 2.

Opublikowano

Zależy jak rozumieć przepis. Trzeba mieć wzrost o min 10% i utrzymać go przez 5 lat. Jeśli bym przykładowo z 10 tys zwiększył na 15 tys w docelowym to mam utrzymac prze 5 lat 15 czy aby 11 tys było ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v