Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od końca:

w księdze wpisujesz tylko faktury, innych składowych nie wpisujesz (chyba a nadgorliwi potrafią)

dokumenty masz wymienione w piśmie

możesz kupić gdzie ci się podoba, byle by parametry się zgadzały, ewentualnie zmiana do BP i wniosek do kierownika o zmianę i jeśli nie przesadzisz to przejdzie. Oferty są tylko orientacyjne by mieć podkładkę przy wpisywaniu kosztów.

Opublikowano
Dnia 10.12.2021 o 21:09, młody3221 napisał:
  •  
  •  
  •  
  • 0 0

Witam otrzymalem decyzje w sprawie programu 'Młody Rolnik" wniosek składałem w 2020 roku dnia 09.12.2021otrzymałem odpowiedż o przyznaniu premi moje pytanie czy maszyny które są w biznesplanie np, Przyczepa 5t musi być kupiona z tej samej składnicy co brałem ofertę czy morze być z innej ino żeby się paramerty zgadzały chodzi również o cenę na innej  składnicy jest ta sama przyczepa prawie o 3 tyś tańsza ,2 sprawa jakie sa potrzebne dokumenty do wniosku o wypłatę 1 raty czy muszę wziąć  przed wstepną umowę kupna na jakąś z maszyn z biznesplanu, 3 sprawa ewidencja przychodów i rozchodów  czy mogę tam np wpisać opłate wody ,prądu , KRUS  jak wpisać ziemniaki sprzedane na targu jak ino dostanie się bilet na wjazd na plac czy ogórków wystarczy tylko faktura na koniec sezonu ??? Proszę o  konkretne odpowiedżi

Z jakiej firmy chcesz kupić ta przyczepę i za ile bo też muszę kupić 😆

Opublikowano
4 godziny temu, zenmaniek napisał:

Z jakiej firmy chcesz kupić ta przyczepę i za ile bo też muszę kupić 😆

Produnent Pronar  5T model T671

Opublikowano
1 godzinę temu, zenmaniek napisał:

A ile za nią chcą tak mniej więcej?

jak brałem oferty w tamtym roku to 36 brutto a teraz koło 41

Opublikowano

We wniosku o wypłatę drugiej raty, w załącznikach jest coś takiego: Dokumenty potwierdzające realizację działań, o których mowa w przepisach rozporządzeń wykonawczych w ramach poddziałań 6.1. 6.2 i 6.3

O jakie dokumenty chodzi?

Opublikowano

Chyba po to jest ten temat żeby o coś zapytać, zwłaszcza że teraz jest eWoP a nie papierowe wnioski, po godzinie wprowadzania się skołowałem i nie zczaiłem że tu idą faktury a w ,,dowody płatności" tylko potwierdzenia z banku. No ale grunt to się popisać w internecie udawaniem najmądrzejszego. 

Opublikowano

Faktury do rozliczenia kasy którą Dostałeś do tego plan nawozowy, pozwolenia na budowę, jakieś ekologiczne kwity i inne tego typu sprawy  jak dotyczą

Jestem po złożeniu sprawozdania na 5 lat od otrzymania kasy. Zostało trzy miechy na ewentualną kontrolę. Do tej pory spokój.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nabór 2019. Dostał już ktoś 2 ratę? Ja składałem wniosek w czerwcu 2021, w październiku przyszło pismo o nie załatwieniu sprawy w terminie z przesunięciem do 30.12.2021, a dzisiaj następne z przesunięciem do 30.04.2022. Ciekawe czy to już ostatnie czy będziemy przesuwać dalej.

Edytowane przez dejmian90
Opublikowano

Czy sprawozdanie składa się na minimum 90 dni przed upływem 5 lat od wypłaty pierwszej raty czy ma się 90 dni i w tych 90 dniach trzeba złożyć to sprawozdanie?

Opublikowano
5 godzin temu, Troker1979 napisał:

oj chyba raczej min 90 dni  przed upływem 5 lat od otrzymania pierwszej trańszy

Ile dni szybciej składałeś te sprawozdanie? Czy miałeś jakąś kontrolę po złożeniu sprawozdania?

Opublikowano

Jak jest z tymi budynkami w gospodarstwie ? Ja nie mam budynków więc chyba nie będzie to problem ? Bo pisze że wszystko zadeklarowane w biznesplanie musii być na własność ja budynków nie deklarowałem i stoją dalej na rodziców , chyba spoko przecież nie trzeba całego gosp przejąć ?

Opublikowano

Panowie da sie oplacic dokladnie 2 skladki w krusie do tylu ? Chodzi o to ze jestem ubezpieczony jako domownik a musze miec 4 lata w krus i srednie wyksztalcenie by zaliczyli wyksztalcenie i wlasnie planuje skladac w naboze w marcu 2022 ale brakuje mi do 4 lat 2 skladek w krusie 

Jak to ugryzc jedni mowia ze sie da inni ze nie 

Opublikowano
Dnia 11.01.2022 o 19:15, dzikidaniel napisał:

Idziesz do kierownika KRUS i się pytasz czy możesz. Wszystko od niego zależy. Jeden nie zrobi problemu a drugi nie pozwoli Ci.

No ale rozmawiajac z kierowniczka to ona twierdzi ze tak sie nie da co innego jakbym 1 raz chcial sie ubezpieczyc a nie ze jestem juz ubezpieczony i chce wstecz i ze ona nie widzi takiej mozliwosci ze moge pisać podania jak chce ale tu czas troche nagli a jakby nie patrzec to nie wiem jak to ugryzc i do kogo sie udac moze cos poradzisz moze byc na priv bo szczerze nie cjcialbym uzupelniac wyksztalcenia

Opublikowano

sluchaj , zamiast pisac w kazdym temacie.  jak masz placic za ubezpieczenie wstecz to lepiej zadzwon tam gdzie podalem ci namiar, zrob sobie kurs r 04  . Jak faktycznie zamierzasz byc prawdziwym rolnikiem a nie tylko na papierze to zawsze ci sie takie kwalifikacje przydzadza. Po co sie uzerac w krus

Opublikowano

Kurs R04 robi z ciebie prawdziwego rolnika? Hahaha, dobrze się uśmiałem. Ja, "zielony", nie po szkołach często wyprowadzałem z błędu tych oczytanych z praktyką wieloletnią co chcieli mnie uczyć - tyle że ja byłem o wiele starszy od tych co przeważnie chodzą do szkół i kitu już nie dawałem sobie wciskać (chociaż zdarzali się tacy co jednak wiedzą co mówią i tym chylę czoła). Tak więc nie pleć bzdur że taki kurs jest potrzebny (co najwyżej by mieć mniemanie o sobie). Uczciwie mówiąc jest to przykry obowiązek dla osób które nie wyrobiły lat w KRUSie bądź nie byli w szkole rolniczej.

A opłacenie wstecz to nie tylko brak wymogu ukończenia kursu ale i również punkty które w przypadku małego gospodarstwa są bardzo ważne. Jak jest szansa to próbować, jednak jak kierownik nie pozwala to nie widzę szansy by to przeskoczyć.

Opublikowano

nie mowie ze kurs jest wazny w sensie ze zrobi z ciebie prawdziwego rolnika tylko zawsze lepiej miec uprawnienia na to co sie robi bo nie wiadomo kiedy i po co sie to przyda. jezeli tego nie rozumiesz to nie musisz odrazu wypisywac swoich madrosci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v