Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponawiam pytanie. Można modernizować maszyny z premi MR? Dokładanie jakiegoś GPS czy wymiana pompy w opryskiwaczu lub jakiś remont przyczepy... etc. Ma ktoś wiedzę na ten temat?

• Like 1
Opublikowano

Czy w naborze 2019 będzie wymóg bycia w KRUS przez określony czas czy nie jest to juz wymagane i nie trzeba bedzie przechodzic z zus na krus ?

Opublikowano
2 godziny temu, freetaxi napisał:

W tej kwestii nic się nie zmieni.

Czyli jest tak jak w 2018, ze trzeba byc przynajmniej rok od momentu dostania decyzji?

Opublikowano

No tak,poczytaj propozycje rozporządzenia na ten rok (kilka stron wcześniej ktoś wrzucił) nie ma tam takich zmian.I dobrze,że jakieś wymagania są,a i tak zdecydowanie za niskie moim zdaniem.

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące naboru 2018, czy jesli we wniosku mam wpisane, ze za 80tys kupuje srodki trwale (maszyny) a za reszte np nawozy, material siewny to moge go zrealizowac w taki sposob, ze po otrzymaniu pierwszej trasnszy rozliczam sie tylko z niej (80 tys) a z reszty po realizacji biznesplanu i po przyznaniu drugiej raty, czy nie ma takiej mozliwosci i trzeba sie rozliczyc z calosci po przynaniu tylko pierwszej raty?

Opublikowano

Jak wiele udaje wam się wytargować u dilerów przy zakupie maszyn?

Ja dziś dzwoniłem do tego samego przedstawiciela co w wakacje zeszłego roku jak szukałem cen żeby podać do wniosku MR.Jakie moje zdziwienie było jak cena tzw katalogowa za to identycznie to samo np na przyczepie 8t w tym roku mniej o ok 300 zł,na siewniku zbożowym mniej ok 100 zł.Tym bardziej zdziwko,bo przedstawiciel namawiał w zeszłym roku na zadatkowanie ,bo w 2019 miało podrożeć.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, adam131 napisał:

Jak wiele udaje wam się wytargować u dilerów przy zakupie maszyn?

Ja dziś dzwoniłem do tego samego przedstawiciela co w wakacje zeszłego roku jak szukałem cen żeby podać do wniosku MR.Jakie moje zdziwienie było jak cena tzw katalogowa za to identycznie to samo np na przyczepie 8t w tym roku mniej o ok 300 zł,na siewniku zbożowym mniej ok 100 zł.Tym bardziej zdziwko,bo przedstawiciel namawiał w zeszłym roku na zadatkowanie ,bo w 2019 miało podrożeć.

Rabat może być w tym roku mniejszy i już masz ukrytą podwyżkę - tak niektórzy producenci kombinują - i krajowi, i zachodnie marki. Przecież wiadomo, że po cenach katalogowych to nic nie kupujesz. ;) O kombinowaniu przy zmianach standardowego wyposażenia już nie będę wspominał.

15% na polskich maszynach to śmiało u dobrego dealera urywasz. A na zachodnich markach to od ceny katalogowej dla traktorów to z 40-50% odchodzi. Te ceny katalogowe to są, aby były... niby są, ale nic ci nie mówią o cenie zakupu. Stąd przez to ktoś ci może wciskać kit - "Panie - tylko Panu tak tanio sprzedaję, prawie po kosztach. Niech Pan tylko nic nie mówi o tym innym osobom..."

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

6 godzin temu, Kos_pl napisał:
6 godzin temu, Kos_pl napisał:

Rabat może być w tym roku mniejszy i już masz ukrytą podwyżkę - tak niektórzy producenci kombinują - i krajowi, i zachodnie marki. Przecież wiadomo, że po cenach katalogowych to nic nie kupujesz. ;) O kombinowaniu przy zmianach standardowego wyposażenia już nie będę wspominał.

15% na polskich maszynach to śmiało u dobrego dealera urywasz. A na zachodnich markach to od ceny katalogowej dla traktorów to z 40-50% odchodzi. Te ceny katalogowe to są, aby były... niby są, ale nic ci nie mówią o cenie zakupu. Stąd przez to ktoś ci może wciskać kit - "Panie - tylko Panu tak tanio sprzedaję, prawie po kosztach. Niech Pan tylko nic nie mówi o tym innym osobom..."

Cała prawda o sprzedawcach objechałem wszystkich i żeby coś na zachodniej marce igrać to graniczy z cudem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v