Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam już w tej chwili wszystkie działki które mam mieć ( które będę mial). W takim razie inaczej zapytam. Czego nie wolno zrobić by w razie potrzeby można było zrezygnować i składać jeszcze raz?

Opublikowano

Czy po otrzymaniu pierwszej raty można zmienić biznes plan i zrezygnować np ze szkoleń,albo planu nawozowego jeśli punkty pozwalają,czy można było tylko w trakcie poprawek to zrobić? 

Opublikowano

freetaxi  Czy jest na to jakiś określony czas? Chodzi mi o to czy np jak minął prawie rok od wypłacenia pierwszej raty,ale nie został złożony jeszcze wniosek o drugą rate, to czy w takiej sytuacji jeszcze można? 

Opublikowano

Witam, Panowie jak to jest, ponieważ jestem z lubelskiego i średnia wojewodzka u mnie wynosi (7.68ha) jest mniejsza od krajowej która wynosi 10.81ha. Powierzchnia mego gospodarstwa wynosi 5ha z budynkami gospodarczymi i domem. Teraz jak wygląda sprawa z powierzchnią 70% na własność jeśli powierzchnia mega gospodarstwa jest mniejsza niż wojewodzka. Powinienem w moim przypadku liczyć te 70% własności od wojewodzkiej co daje 5.376ha (70% od wojewodzkiej) czy od krajowej co daje 7.567ha (70% od krajowej ) Drugie pytanie czy do powierzchni gospodarstwa deklarowanej w biznesplanie liczą się sad, las, i powierzchnia na której znajdują sie zabudowania. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Wiem, że dla niektórych to błahe pytania lecz mam z tym problem wynikający z małej powierzchni mego gospodarstwa, a dużej ilości dzierżawy i nie wiem ile musiał bym zadeklarować / dokupić ziemi do biznesplanu aby moj wniosek dostał premię. Pozdrawiam jeszcze raz.

Opublikowano

@freetaxi Czyli mam rozumieć, że 70% potrzebnej mi własności do wniosku liczę od wojewodzkiej i wychodzi 5.376ha, a resztę mogą stanowić dzierżawy notarialne podpisane na 10lat? @freetaxi Mając 5ha wraz z zabudowaniami i sadem potrzebuję tylko 0.376ha aby minimalna dla mego województwa została spełniona. Dobrze to rozumiem?

Opublikowano

Lubelskie - średnia wojewódzka z 2018 roku to 7,86 ha. Z tego 70 % to 5,50 ha. Tyle musisz mieć na własność w momencie składania wniosku o pierwszą ratę. Resztę gospodarstwa może stanowić dzierżawa długoterminowa.

Opublikowano

Wielkość ekonomiczna w okresie bazowym jest liczona z produkcji na działkach, które podajesz w biznesplanie. W okresie docelowym musisz pokazać wzrost. Również na tych działkach, chyba, że dokładasz dodatkowe grunty.

Opublikowano

Produkując ciągle truskawki i maliny będzie to ciężko pokazać.

Słyszałem, że w nowym rozporządzeniu ma zostać zniesiona lub zmniejszona powierzchnia gosp w celu otrzymania MR w co szczerze wątpię. Co o tym myślisz?

Opublikowano

Będziesz musiał jednak wykazać wzrost wielkości ekonomicznej. Są plany odnośnie zwiększenia premii do 150 tys oraz ograniczenia produkcji w kilku sektorach. Okazać się może, że np. sadownicy będą mieli trudniej. Co do tego co piszesz to wątpię. 

Opublikowano (edytowane)

A czy działki, które w roku bazowym są dzierżawione na umowie ustnej i są w dopłatach będą się liczyć do wzrostu wielkości SO jeżeli zostaną przejęte na własność w roku docelowym?

Edytowane przez Lokik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v