Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poważnie ciężko wejść na stronę ARiMR i poczytać? 

WARUNKI PRZYZNAWANIA POMOCY:
O premię może starać się osoba fizyczna, która m.in.:

najpóźniej w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy rozpocznie jako kierujący* prowadzenie gospodarstwa:

- o powierzchni użytków rolnych równej co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju, a w województwach o niższej średniej - co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w województwie oraz nie większej niż 300 ha;

Opublikowano
Przed chwilą, adam131 napisał:

najpóźniej w terminie 9 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy rozpocznie jako kierujący* prowadzenie gospodarstwa:

- o powierzchni użytków rolnych równej co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju, a w województwach o niższej średniej - co najmniej średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w województwie oraz nie większej niż 300 ha;

Dzięki czyli średnia krajowa niby wiedziałem ale zgłupiałem jak trochę te forum przeczytałem 

Opublikowano

miałem tak jak ty i nie musialem 2 raz wysyłać aktu notarialnego ( ale dla spokoju zadzon do nich bo kazdy oddzial inaczej wymsaga chodz jeden kraj ) a co do drugiego to tak jak mowisz faktura za cielaki czy pasze, paliwo itp wpisz ja w ksiege i ksero ksiegi im wyslij 

Opublikowano
13 minut temu, Bolek96 napisał:

miałem tak jak ty i nie musialem 2 raz wysyłać aktu notarialnego ( ale dla spokoju zadzon do nich bo kazdy oddzial inaczej wymsaga chodz jeden kraj ) a co do drugiego to tak jak mowisz faktura za cielaki czy pasze, paliwo itp wpisz ja w ksiege i ksero ksiegi im wyslij 

Na pewno jutro przedzwonię i się zapytam,  co do księgi to wiem, tylko to rozpoczęcie realizacji biznesplanu mnie zastanawia żeby zrobić to tak żeby zrobić dobrze :-)

dzięki za odpowiedź

Opublikowano
19 godzin temu, adam131 napisał:

Jeszcze należy dodać  że realizacja programu zaczyna się w dniu dostania decyzji najlepiej  w tym samym dniu przechodzić na VAT bo potem przy wnioskach o płatność permanentnie  wymagają spisu zakupu i sprzedaży w gospodarstwie za ten okres od decyzji do posady jako ,,Kierujący" i tak dostaną raport od księgowej i siedzą już cicho...

Opublikowano

Ile czasu czekaliście na wypłatę pierwszej raty?
Wiem że ARiMR ma na to 90 dni, ale z tego co czytałem wcześniej to przeważnie było to do 50-60 dni, jak było u innych ?

Ile czasu czekaliście na wypłatę pierwszej raty?
Wiem że ARiMR ma na to 90 dni, ale z tego co czytałem wcześniej to przeważnie było to do 50-60 dni, jak było u innych ?

4 godziny temu, lukasagro111 napisał:

Jeszcze należy dodać  że realizacja programu zaczyna się w dniu dostania decyzji najlepiej  w tym samym dniu przechodzić na VAT bo potem przy wnioskach o płatność permanentnie  wymagają spisu zakupu i sprzedaży w gospodarstwie za ten okres od decyzji do posady jako ,,Kierujący" i tak dostaną raport od księgowej i siedzą już cicho...

co do tego VAT-u to nie do końca tak jest, na VAT przechodzi się z pierwszym dniem następnego miesiąca po złożeniu odpowiedniego dokumentu w US o ile dobrze pamiętam, więc za ten nawet krótki kilku dniowy okres będą wymagać ewidencji

Opublikowano

Panie i Panowie dostał ktoś pietwszą ratę? Wniosek o płatność składałem koniec września i cisza.. podobno wniosek do Siedlec ma jechać. Jaki wogóle jest maksymalny czas po jakim mogą zrobić przelew?

Opublikowano

to u niektórych  jeszcze decyzji nie ma a Ty 4mc temu juz miałeś

agencja ma niby 90 dni ale  może się przeciągnąć  ktoś z Agrofoto pisał ze nawet pól roku  czekali

Ty się spóźnisz lipa a  oni wyślą Ci info o skomplikowanym charakterze sprawy i czekasz

Opublikowano
4 minuty temu, matek89121 napisał:

to u niektórych  jeszcze decyzji nie ma a Ty 4mc temu juz miałeś

agencja ma niby 90 dni ale  może się przeciągnąć  ktoś z Agrofoto pisał ze nawet pól roku  czekali

Ty się spóźnisz lipa a  oni wyślą Ci info o skomplikowanym charakterze sprawy i czekasz

Tylko wniosek o premie składany w 2017. Schodzi się troszkę.. ciekawe co jest tego prawdziwym powodem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Teraz wszystkie premiowe w mazowieckim będą szły do Siedlec.

Zobaczymy czy coś to zmieni. Nie pozostaje nic innego jak czekać. Mam nadzieję że trafie w Siedlcach na tak pomocnych ludzi jak w Warszawie bo co jak co może i trwa to dosyć długo ale osoby prowdzący sprawę spisywały się na szóstkę z uśmiechem😉

Edytowane przez damian007
Opublikowano

Witam. Zadeklarowałem zakup ciągnika w ramach dotacji na młodego rolnika i zastanawiam się jakie normy spalin będzie musiał on spełniać? Ma ktoś jakieś informacje które euro musi być minimum?

Opublikowano
3 godziny temu, Milosz91 napisał:

Ja już mogę spać spokojnie narazie Tel potwierdzenie akceptacji wniosku no ale kwestia czasu kiedy koperta będzie w domu 

Milosz91 z jakiego województwa jesteś i ile upłynęło od złożenia wniosku o płatność?

Opublikowano

Panowie jak to jest z tym planem nawozowym mozna go zrobić samemu czy tylko doradca bo w rozporządzeniu jest że powinien byc zrobiony przez doradcę pozdrawiam 

Opublikowano
12 godzin temu, damian007 napisał:

A to w takim razie gratulki i powodzonka przy realizacji.

Myślę że nhtd5 85 to dobra inwestycja i ze nie zawiode się na nim

Opublikowano

Witam Panowie

Mam takie pytanie szybkie do Was, przymierzam się do składania wniosku na MR, posiadam wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i z tego co rozumiem jeśli byłbym ubezpieczony jako domownik w krus min 3 lata to dostałbym 5 pkt? A jeśli zrobię kurs RL.03 to wtedy nic? I czy wgl muszę robić kurs RL.03, jeśli miałbym płacony krus i wykształcenie wyższe inne niż rolnicze?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v