Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie gdzieś link do tego rozporządzenia według którego będzie prowadzony ten nabór? Żeby poczytać i popatrzeć za co punkty złapać? Bo wszyscy mówią że punkty obcięli z 12 na 8, za różnicę wieku podnieśli ilość punktów itd itd pewne zmiany, a moja pani która będzie mi wniosek pisać mówi że nic takiego nie ma bo to tylko był taki projekt ale nie przeszedł i wszystko zostaje po staremu i zasady jak w 2017. 

Opublikowano

Świetne są teksty typu "nie chcę być na KRUSie" albo "pracuję na codzień".

Piszcie wprost: "Nie jestem rolnikiem. Mam tylko ziemię i dlatego chcę zgarnąć unijną kasę".

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LTZ55a napisał:

Świetne są teksty typu "nie chcę być na KRUSie" albo "pracuję na codzień".

Piszcie wprost: "Nie jestem rolnikiem. Mam tylko ziemię i dlatego chcę zgarnąć unijną kasę".

chcesz być na krusie to badz moi rodzice po 40 latach pracy i placeniu krusu maja po 1tys zlotych emerytury no super biznes a moja ciotka po pracy na umowach i do tego nie wiem czy by się uzbieralo 30 lat pracy ma 1600 a praocwala w spozywczakach wiec kokosow nie zaorbila a uwierz mi emerytowi 600zlotych robi ogromna roznice

dla mnie krus do całkowitej likwidacji

a rolnikiem jestem mam hodowle i ziemie ale nie udaje wielkiego Pana Rolnika na 14 hektarach i nie udaje wielce zapracowanego mam czas to poszedłem do pracy

a i kase chce zgarnąć

Edytowane przez prowpek
  • Like 1
Opublikowano

Freetaxi jak jest z zakupem ziemi za premie? Miałeś taki przypadek? 

Nie robią problemu ze nie posiada się gospodarstwa 5lat? Weryfikuja w jakiś sposób wartość ziemi?, (nie mam na myśli zawyzenia ceny).

Jestem na Krusie 18mcy zmienili coś w tym aspekcie? Tzn w aspekcie stażu pracy bądź wyksztalcenia? 

Opublikowano

Witam. Z racji ruszenia projektu Młody Rolnik 2018, zamierzam z niego skorzystać. Moje pierwsze pytanie jest w sprawie aktu dzierżawy. W agencji powiedziano bym to zrobił notarialne ale nie widzi mi się wydawania pieniędzy skoro można również to zrobić w urzędzie gminy. Ale twierdzili, że z gminy nie zawsze przechodziło.  Robił ktoś z was w gminie? 

Opublikowano

Mam pytanie mianowicie, mój tata (przekazujący gospodarstwo) chce kupić w sierpniu działkę rolną o pow. 2 ha (którą teraz dzierżawi i zgłasza do dopłat) a następnie przekazać ja mi w darowiźnie. Czy taka działka będzie się liczyła do wielkości ekonomicznej i  powierzchni gospodarstwa w okresie wyjściowym jeśli zadeklaruje we wniosku że działka będzie moją własnością w tym roku?      

Opublikowano

Mam pytanko co do wykształcenia. Czy nie posiadając rolniczego wykształcenia mogę ubiegać się o dotacje? Dodam, że mam wykształcenie wyże pierwszego stopnia i 4 lata jestem na krusie, ale niestety nie jestem zatrudniony na umowę o prace. 

Opublikowano
16 godzin temu, Gustawek napisał:

Witam. Z racji ruszenia projektu Młody Rolnik 2018, zamierzam z niego skorzystać. Moje pierwsze pytanie jest w sprawie aktu dzierżawy. W agencji powiedziano bym to zrobił notarialne ale nie widzi mi się wydawania pieniędzy skoro można również to zrobić w urzędzie gminy. Ale twierdzili, że z gminy nie zawsze przechodziło.  Robił ktoś z was w gminie? 

Co do zasady w urzędach gmin wystarcza, ale jak trafisz na nadgorliwca w OR, to może Ci to zakwestionować. Jak już masz sygnały, że może być problem, to zrób to notarialnie, to powinien być koszt kilkunastu złotych od podpisu.

Opublikowano

Tylko nie rób umowy dzierżawy w formie aktu notarialnego tylko po prostu poświadczenie podpisu. Ta pierwsza opcja może trochę kosztować. Co do zasady umowa poswiadczona w UG też będzie akceptowana. Nie spotkałem się z sytuacją, żeby ktoś w OR kwestionował takie rozwiązanie. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jeżeli jesteście małżeństwem to tylko jedna osoba może się ubiegać. Nawet jeżeli każdy ma swoją ziemie. 

1 minutę temu, damianzetor9540 napisał:

Jeśli już jesteś w związku małżeńskim to i tak nie dostaniesz. Ani Ty ani żona. 

Głupoty piszesz. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v