Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie 

prowadzę samodzielnie gospodarstwo tzn. w agencji wszystko jest na mnie od 15 miesięcy . Problem mam taki ze ułamek całej ziemi należy do nieletniej siostry (a reszta na mnie ) . Czy w takim wypadku można się starać o młodego rolnika ? 

Opublikowano (edytowane)

Mam taka sprawe, w 2017 skladalem wniosek o mlodego rolnika, dostalem go, w styczniu poszedl rejent i wszelkie formalnosci, zlozylem wniosek o platnosc i teraz pytanie, tata skladal na siebie wniosek o platnosc do hektara i złożył tez na ziemie ktora jest zapisana na mnie i na ktora ja skladalem mlodego rolnika(zrobil tak bo przyszla jedna koperta wszystko na niego) i pytanie czy to cos przeszkadza? Czy ja te doplaty bezposrednie powinienem juz brac na siebie i swoje konto? 

Edytowane przez ravo95
Opublikowano
22 godziny temu, smartfon napisał:

Mam pytanie 

prowadzę samodzielnie gospodarstwo tzn. w agencji wszystko jest na mnie od 15 miesięcy . Problem mam taki ze ułamek całej ziemi należy do nieletniej siostry (a reszta na mnie ) . Czy w takim wypadku można się starać o młodego rolnika ? 

Wydzierżaw to od siostry.

Opublikowano
4 godziny temu, Maksu napisał:

Wydzierżaw to od siostry.

To raczej nie przejdzie , bo siostra nieletnia i bez zgody sądu nie można zarządzić w jej imieniu a ona sama bez 18 lat też niewiele może.

Opublikowano
7 godzin temu, smartfon napisał:

To raczej nie przejdzie , bo siostra nieletnia i bez zgody sądu nie można zarządzić w jej imieniu a ona sama bez 18 lat też niewiele może.

Tak, przedstawiciel ustawowy musi złożyć do właściwego sądu rodzinnego wniosek o wyrażenie zgody na dokonanie czynności przekraczających zwykły zarząd. To jest prosty temat i sądy co do zasady to klepią i to w szybkim tempie. Możliwe, że w Twoim przypadku konieczne będzie ustanowienie kuratora, ale nie znam szczegółów, żeby być pewnym.

Jak myślisz o MR w tym roku, to radzę już działać w temacie. 

Opublikowano

wypłata pod koniec 2014, na początku roku robiłem sprawozdanie i kobieta kazała mi wpisać całą ziemię którą mam w dopłatach i to właśnie z niej liczyć ESU(mam potwierdzenie tego na mailu*), mam tam sporo działek bez umowy, teraz pasowałoby trochę ziemi dzierżawionej od ojca "oddać" mu, żeby mieć równe hektary na PROW, bo robimy wspólny wniosek, ESU na koniec w ankiecie monitorującej też będzie się liczyć z całej ziemi w dopłatach czy tylko z tej na którą mam umowę?

*Powierzchnię wpisuje Pan taką jaką podaje do dopłat i ESU liczy dla 00,00ha(podała całą moją powierzchnię z dopłat, duża część bez umów)

Opublikowano

Witam . 

Mam pytanie , ja korzystałem z naboru w 2014 roku . Obecnie jestem w 4 roku realizacji biznesplanu i tutaj mam pytanie bo jestem w trakcie kupna gruntów rolnych . Kiedy złożyć podanie o zgodę zmainy założeń biznesplanu ? Przed czy po notariuszu ? 

Musi być wtedy pierwsza strona załączona do podania z biznesplanu i te w których się zmienia powierzchnię itd ?

Opublikowano

Niedawno ogłosili Restrukturyzacje małych gospodarstw, a tam trochę chętnych będzie,  więc myślę że jeszcze tydz. lub 2 poczekają z Młodym rolnikiem bo jak się wszystko pokryje  w jednym czasie to na decyzje będzie trzeba czekać z rok albo dłużej :/

Opublikowano

MR2015

Może ktoś wie czy po roku od otrzymania premii trzeba zanieść do agencji zaświadczenie o podleganiu przez ten rok ubezpieczeniu w KRUSIE? Ponoć kiedyś to było 60 dni po upływie roku i groziły sankcje za nie dotrzymanie terminu. Czytałem jeszcze raz decyzję i rozporządzenie pod ten nabór i nic tam takiego nie ma. Więc?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v