Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krów mlecznych nie trzymamy, a tych cielaków to musiałoby być z 10 bo chyba mają przelicznik około 300 Euro za 1szt. , a mi brakuje 3000 Euro :) Myślałem bardziej o jakiś roślinach ozdobnych na gruntach bo mają przelicznik 25 000 Euro za 1ha tylko nie wiem, które byłyby dobre, żeby przeszły podczas kontroli. 

Opublikowano

Jak byś spełniał wszystkie wymagania i brakowało by Ci kilku tys do wymaganej wielkości ekonomicznej, to chyba oczywiste, że na polu trzeba posiać coś co tą wartość podniesie :) 100 tyś na start to dla mnie duża szansa na rozwój gospodarstwa

Opublikowano
38 minut temu, bartek19990 napisał:

Jak byś spełniał wszystkie wymagania i brakowało by Ci kilku tys do wymaganej wielkości ekonomicznej, to chyba oczywiste, że na polu trzeba posiać coś co tą wartość podniesie :) 100 tyś na start to dla mnie duża szansa na rozwój gospodarstwa

Znajdź sobie jakiś kalkulator SO, najlepiej tabelę z poszczególnymi uprawami i wartościami SO, wybierz taką co ma dużą wartość i problem z głowy, nikt ci tutaj nie da gotowego przepisu.

Inna sprawa, że trochę lekceważysz sprawę. Niby piszesz, że to dla Twojego gospodarstwa duża szansa a z drugiej strony mamy już maj a Ty nie wiesz co uprawiać.

Opublikowano

Ok. Dzięki za zainteresowanie tematem, ostatecznie zdecydowałem, że posieje 20 arów słonecznika zwyczajnego na kwiaty, teoretycznie powinno to dodać 5 tys euro do wartości ekonomicznej ale zobaczymy co z tego wyniknie :)

Jak by ktoś był zainteresowany to podaje link do tabeli z wartościami SO dla poszczególnych upraw :)  http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Pomoc_dla_mlodych_rolnikow/Zalacznik_nr_1_wspolczynniki_SO2010_dla_dzial.pdf

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy po uzyskani dzierżawy (umowa ustna) i złożeniu wniosku o dopłaty na tę działkę muszę zawiadomić agencję o zmianie powierzchni deklarowanego w biznesplanie gospodarstwa.  Dzierżawę najprawdopodobniej będę posiadał przez jeden rok, działka nie była w żaden sposób deklarowana w wniosku o premię.

Opublikowano

Witam kiedy będzie nabór miał być w maju nic nie wie agencja narazić wieypelniaja jeszcze do dopłat ludziała.

Mam 20 krow mlecznych 8 mlodziezy

I 18 ha ciekawe czy mi dadzą na traktor i w jakiej mocy . Przydał by mi się bo mam mf 255 do ładowacz a ręce bola 

Opublikowano (edytowane)

Ludzie nabrali kupę maszyn z uni . Mnie denerwuje ze nie ma sprawiedliwości .  Trzeba się prosić o wszystko ciężko pracować niech jeszcze krowy przy chorują  to pół wypłaty weźmie xD ale najważniejsze to się nie poddawać i wpychac kasę w dom i budynki . Mam galancie dzierżawy jeszcze ale bez umów 

Edytowane przez luc93
Opublikowano

Jeśli w tym roku złożę we wniosku o dopłaty że mam łubin w uprawach to dostanę 2 pkt za uprawę wysokobiałkowych czy w tym roku nie może go być i dopiero za rok musi? 

Opublikowano

Wie ktoś może czy do użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa wliczane są również zadrzewienia śródpolne? W ewidencji gruntów cała działka jest oznaczona symbolem R i ma powierzchnie 5ha ale do dopłat zgłaszam 4,8ha bo na środku jest zagajnik z brzóz o pow. 20arów i nie wiem czy do młodego rolnika będzie się liczyło 5ha czy 4,8ha?

Opublikowano
14 godzin temu, PATr napisał:

Jeśli w tym roku złożę we wniosku o dopłaty że mam łubin w uprawach to dostanę 2 pkt za uprawę wysokobiałkowych czy w tym roku nie może go być i dopiero za rok musi? 

Zgodnie z projektem zmian nie będzie już punktów za wysokobiałkowe.

Opublikowano
13 godzin temu, freetaxi napisał:

Różnie z tym bywa. Jak nie będziesz miał kontroli to zaliczą Ci powierzchnię z ewidencji gruntów. Jak przyjadą to zapewne policzą stan faktyczny. 

No dobra ja np nie miałem kontroli na etapie weryfikacji wniosków i użytki rolne mam wpisane z ewidencji gruntów na jednej działce rolnej są samosiewy drzew (oczywiście nie zgłaszam tego do dopłat) to czy grozi mi jakaś kara w razie kontroli już po otrzymaniu premii?

Opublikowano
4 godziny temu, Maksu napisał:

Zgodnie z projektem zmian nie będzie już punktów za wysokobiałkowe.

Czytałem ten projekt z grubsza ale umknęło mi że to usunęli, dzięki

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Jak to jest z tym planem nawozowym w mazowieckim, wystarczy próbka standardowa, najtańsza? Jeśli wyjdzie ph nieodpowiednie i się nie poprawi w ciągu 4 lat(1 i 5 rok badanie) to będą się czepiać?

2. Jak to jest z zakupami, ziemia,zwierzęta zakupione od rodziny stworzą problem?

Opublikowano (edytowane)

@PATr

1. Próba normalna, z ziemi tylko, żeby węgiel organiczny też zbadali, bo mi kazali zbadać. Czy będą się czepiać za 4 lata, też jestem tego ciekaw. Myślę, że może nie, ale sąsiedzi przez miedze mają zadbaną ziemię. :D

2. Ziemię zakupiłem od brata ojca, a kilka cielaków kupiłem od ojca. Nikt się jeszcze tego nie przyczepił. Kiedyś gdzieś czytałem, że nie można od wstępnych i zstępnych, ale w ARIMR W-wa odpowiedzieli (e-mail), że można od rodziców kupić.

EDIT: to było zgodnie z ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI  z dnia 13 lipca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej na operacje typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczą ( z późniejszymi zmianami  z dnia 11 marca 2016 r. )

Edytowane przez LTZ55a
Opublikowano
3 godziny temu, norbert098 napisał:

Mam pytanie czy jeśli maszyna jest fabrycznie nowa tylko ma rok produkcji 2017 to czy może to tak być na młodego rolnika nie będą się czepiać?

Nie będą.

Opublikowano

@LTZ55a

Ja chciałem kupić ziemię i zwierzęta od ojca-brata, także dzięki za info że u ciebie to przeszło

Opublikowano
4 godziny temu, norbert098 napisał:

Mam pytanie czy jeśli maszyna jest fabrycznie nowa tylko ma rok produkcji 2017 to czy może to tak być na młodego rolnika nie będą się czepiać?

Sprawdź definicję ;)

Maszyna z 2018, 2017 i 2016 roku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v