Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.07.2018 o 11:16, Egzo napisał:

Witam,  pewnie powtórzenie to pytanie bo już było,  no ale.  Chciałem kupić ziemie za premie za młodego rolnika i dzwoniłem wczoraj do warszawy i Pani powiedziała że mogę  kupić ziemie od rodziców.  Dziś dzwoniłem do Odr i Pani powiedziała że nie można ale sugerowała że tak było w poprzednim rozdaniu. Na forum też chyba ktoś pisał,  że można.  Mógł by ktoś to jeszcze potwierdzić? 

Powiem tak:

Tez dzwoniem do warszawy, poznania, na infolinię i dostałem informacje ,że  niema przeciwwskazań w ustawie. Możesz  kupić  ale musisz dobrze uzasadnić dlaczego od rodziców  kupujesz , czy będą mieszkać razem z tobą  itd chodzi głównie o to żeby udobwodnic ze nie tworzysz sztucznych warunków.  Sam składam tak i mam nadzieje ze zakup ziemi od rodzicow przejdzie.

Edytowane przez gregov
Opublikowano (edytowane)

rok temu dostałem w darowiźnie od rodziców 6,65 ha.

Brakuje mi teraz 4ha do minimum. Czy jeśli te 4ha kupie lub wydzierżawię od kogoś innego to czy dostanę 4 punkty za różnicę wieku powyżej 25 lat pomiędzy przekazującym gospodarstwo??

Edytowane przez cichym
Opublikowano (edytowane)

Panowie mam dosc nietypowa sytuacje. Chodzi o to że w wniosku o płatności (mam jpo) gościu w agencji nie chciało mu sio erysowac dokładnych upraw na 2 działkach jak mam w polu kalafiora i kapuste a gościu mi wpisał tylko kapuste i teraz składając wniosek o młodego rolnika nie wiem co mam podac czy to faktycznie jest w polu czy to co na mapkach we wniosku? I na jednej działce ktora ma 0.6ha jest 0.3ha czereśni a 0.3ha owsa a we wniosku jest tylklo 0.3ha owsa.. Bo gdyby przyszła komtrola to tak czy siak sie czegoś uczepi..

Edytowane przez misiekbz2
Opublikowano

Proszę o odpowiedź dotyczącą wymogu wielkości ekonomicznej gospodarstwa - czy te 13 tys. Euro musi być utrzymane przez jakiś okres? 

Opublikowano
5 godzin temu, freetaxi napisał:

13 tysięcy musisz mieć na start w roku bazowym. Następnie trzeba osiągnąć wzrost wielkości o 10 % oraz utrzymać go 5 lat od wypłaty pierwszej raty premii. 

@misiekbz2 uprawy rozpisz zgodnie ze stanem faktycznym. 

Coś tu mi nie pasuje - wg instrukcji rokiem bazowym jest rok składania wniosku, czyli 2018. W roku bazowym muszę mieć minimum 1ha. Zgodnie z rozporządzeniem najpóźniej w ciągu 9 miesięcy od otrzymania decyzji muszę osiągnąć mieć powierzchnię średnią krajową i wielkość ekonomiczną 13 tys Euro. Jeśli na etapie składania wniosku mam tylko 1 ha (przykładowo), a wnioski składamy teraz - to jakim cudem mam wykazać w bieżącym roku uprawy takiej wielkości, aby spełnić ten warunek wielkości ekonomicznej? Biznesplan zawiera opis wyjściowej i docelowej sytuacji gospodarstwa - podsumowanie biznesplanu pokazuje wielkość ekonomiczną gospodarstwa w roku wyjściowym (rok składania wniosku) oraz wielkość docelową - w moim przypadku po powiększeniu gospodarstwa do średniej krajowej w roku 2019. Podsumowanie to  wylicza wzrost wartości ekonomicznej w stosunku do roku wyjściowego.

Opublikowano

Czy zakup sadzonek borówki wysokiej będzie podlegał pod środki trwałe??

Jest  w wykazie w inwestycje w zakresie ochrony środowiska taki punkt za które są punkty image.png.f05a99df6eb8bfdcf4ea11a0cfa335b1.png 

Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

Rok bazowy to rok w którym składasz wniosek o wypłatę pierwszej raty. Wtedy bardza istotna jest data 15 maja. 

Nie zgodzę się - wg instrukcji wypełniania biznesplanu: Okres wyjściowy to rok składania wniosku o przyznanie pomocy. Data 15 maja istotna jest w określeniu okresu docelowego - jeśli planowana data zakończenia realizacji biznesplanu jest przed 15 maja, wtedy okresem docelowym jest rok poprzedni przed planowanym zakończeniem realizacji biznesplanu, jeśli po 15 maja - okresem docelowym jest rok zakończenia realizacji biznesplanu.

Wniosek o wypłatę pierwszej raty najpewniej będę składać w 2019 roku - nie może więc to być mój rok bazowy.

Opublikowano

Dzierżawa 1 ha, wymagana do złożenia wniosku musi być z datą pewną? Jeśli tak to wie ktoś czy notariusz teraz wymaga wypisu z rejestru gruntów do dzierżawy? 

Opublikowano (edytowane)

Wzrost wartości ekonomicznej o 10% w stosunku do okresu wyjściowego jest wymagany w roku "DOCELOWYM" czyli w roku zakończenia realizacji biznesplanu, następnie trzeba go utrzymać aż do końca tego okresu w którym mamy trzymać te wszystkie dokumenty  itp. (czyli 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty premii) Przykład: Składanie wniosku w 2018 roku (rok WYJŚCIOWY: 2018) - wypłata I raty przykładowo: 20 lipiec 2019, we wniosku przyjmijmy, że określiliśmy że rokiem DOCELOWYM będzie rok 2022  to wzrost wielkości ekonomicznej o 10% będzie obowiązywał od roku DOCELOWEGO czyli 2022 i następnie w kolejnych latach po roku DOCELOWYM czyli w tym przypadku 2023 oraz 2024 wzrost musi zostać utrzymany. W 2024 minie 5 lat od dnia wypłaty I raty premii i w kolejnych latach siejemy i robimy co chcemy bo program już sie zakończył :)

Edytowane przez bartek19990
Poprawa
Opublikowano

Witam mam takie pytanie. Rodzice przepisali mi gospodarstwo ale niecałe bo bez 1,5 ha. Po dwóch miesiącach dopisałem żonę jako współwłasciciela całego gospodarstwa razem z budynkami. Ja jestem w ZUS od wielu lat. Żona była bezrobotna i po przepisaniu zarejestrowała się w KRUS i została rolnikiem. Jest w trakcie składania wniosku na Młodego Rolnika i w związku z tym należeć się będą punkty za przepisanie gospodarstwa. Oczywiście za przepisanie w całości nie dostanie. Pytanie czy dostanie za różnice wieku.

Opublikowano
14 godzin temu, LTZ55a napisał:

Do tej pory byłem przekonany, że ten groch sieję tylko raz, z resztą w ODR też mi mówili, że raz.

Tak, jeśli w biznesplanie zadeklarowałeś, że będziesz siał groch w roku DOCELOWYM to siejesz go tylko w roku DOCELOWYM , w kolejnych latach możesz zasadzić co zechcesz  byle by, został spełniony warunek wzrostu wartości ekonomicznej o min. 10% w stosunku do okresu WYJŚCIOWEGO. Pomocna może okazać się strona: https://kalkulator-so.pl/ tam możesz sprawdzić orientacyjnie jaka wartość ekonomiczna będzie miało Twoje gospodarstwo po wprowadzeniu wybranych upraw. 

2 godziny temu, michal_19 napisał:

Jak na razie złożone 523 wnioski mało...

Może czekają na kolejny rok z nadzieja, że podniosą wartość dotacji do 150 tys. :D Osobiście uważam, że jest to nierealne, jeśli będzie w tym i  w kolejnych latach mało składanych wniosków to może w kolejnej perspektywie finansowej 2021-2027 o tym pomyślą. Poza tym to co się teraz dzieje u dilerów z cenami maszyn to jakaś parodia wszystko drożeje, osobiście wole przeznaczyć premie na zakup stada podstawowego, krów mięsnych z przeznaczeniem na mamki niż przepłacać za maszyny  :D

Opublikowano
7 godzin temu, bartek19990 napisał:

Tak, jeśli w biznesplanie zadeklarowałeś, że będziesz siał groch w roku DOCELOWYM to siejesz go tylko w roku DOCELOWYM , w kolejnych latach możesz zasadzić co zechcesz  byle by, został spełniony warunek wzrostu wartości ekonomicznej o min. 10% w stosunku do okresu WYJŚCIOWEGO. Pomocna może okazać się strona: https://kalkulator-so.pl/ tam możesz sprawdzić orientacyjnie jaka wartość ekonomiczna będzie miało Twoje gospodarstwo po wprowadzeniu wybranych upraw. 

Może czekają na kolejny rok z nadzieja, że podniosą wartość dotacji do 150 tys. :D Osobiście uważam, że jest to nierealne, jeśli będzie w tym i  w kolejnych latach mało składanych wniosków to może w kolejnej perspektywie finansowej 2021-2027 o tym pomyślą. Poza tym to co się teraz dzieje u dilerów z cenami maszyn to jakaś parodia wszystko drożeje, osobiście wole przeznaczyć premie na zakup stada podstawowego, krów mięsnych z przeznaczeniem na mamki niż przepłacać za maszyny  :D

Spokojnie dziś wyślę 524 :D

Opublikowano
8 godzin temu, bartek19990 napisał:

Tak, w docelowym. Czy zakup 3,5 ha to jest wzrost wartości czy nie? 

Mam mętlik w głowie, czy raz czy co roku siać.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, LTZ55a napisał:

Tak, w docelowym. Czy zakup 3,5 ha to jest wzrost wartości czy nie? 

Mam mętlik w głowie, czy raz czy co roku siać.

Wielkość ekonomiczna gospodarstwa jest liczona z upraw i zwierząt, sam zakup pola 3,5 ha to jeszcze nie jest wzrost wartości ekonomicznej  tzn. ważne aby zakupione pole było uprawiane, a nie na przykład ugorowane. Jak je będziesz uprawiał to zwiększy Ci się powierzchnia zasiewów, a tym samym wielkość ekonomiczna. Tutaj masz link do tabeli z ARiMR z przelicznikami w Euro poszczególnych upraw w zależności od regionu w którym prowadzisz gospodarstwo: http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Pomoc_dla_mlodych_rolnikow/nabor_2018/Zalacznik_1_B_Plan_MR.pdf

Edytowane przez bartek19990
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v