Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

planuje MR w 19', mam 2ha, chcę złożyć wniosek o MR (w tym roku planowany na maj) i powiedzmy w lipcu (przed decyzją) kupić gospodarstwo 15ha. Czy mogę przeznaczyć premię MR właśnie na to gospodarstwo ?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Opublikowano
Dnia 21.01.2019 o 07:58, matek89121 napisał:

czyli wyrobili sie przed upływem 90dni ?

Teraz na dniach dopiero wysyłam wniosek o pierwszą ratę, także jeszcze nie wiem jak to będzie :)

chociaż z tego jak szybko im to idzie i zapewnień, że agencja będzie starała się to jak najszybciej załatwiać wnioskuję że powinni się wyrobić

jak coś dam znać ile u mnie to im zajęło ;) 

Opublikowano
Dnia 21.01.2019 o 13:27, Bolek96 napisał:

mi w oddziale regionalnym powiedzieli właśnie że w księgę nie wpisuje się dopłat, premi MR oraz jak ubezpieczasz uprawy czy budynki to tego rowniez nie

No i każda szkoła inaczej, chyba podjadę do ODR-u albo do jakiejś dobrej księgowej

Dnia 21.01.2019 o 13:58, piotr2691 napisał:

Chłopaki, ja jestem teraz na eetapie poprawek, śląskie, i mam pytanie, bo chcialem zakupic deszczownie i opryskiwacz, ale otworzył mi sie zbyt na szyty worek z ziemniakiem i chciałbym zmienic to na raszlownice, wagoworkownice i kalibrownice, jak myślicie, czy idzie jakoś przepchac takie zmiany??

Jeśli jesteś na etapie poprawek to ostatnia chwila żeby w miarę "łatwo" to zrobić, bo jeśli deszczownia jest punktowana i byś z niej chciał zrezygnować później to różnie może byc.

Ja właśnie dzisiaj robię poprawki i zmieniłem chyba połowę biznesplanu :-)

Opublikowano

witam 
U mnie w gospodarstwie mamy bydło i swinie, składając wniosek złożyłem na bydło. I teraz jest taka sprawa że chce wziąć na siebie świnie (tucz nakładczy) i zostając przy bydle. Czy jak wezmę na siebie świnie to mogą być jakieś problemy z wnioskiem na młodego rolnika?

Opublikowano

@Kolek123 deszczownia nie jest punktowana tylko opryskiwacz. Ale całkowicie teraz zmieniła mi sie sytuacja właśnie i lepiej mi zmienic maszyny na takie, co mi ludzi zastąpią a drszczownie to se używke kupie czy ten opryskiwacz tak samo...

Podjade dzisiaj do agencji normalnie i pogadam z pracownikami, tylko, ze nie mam oferty żadnej i może być z tym problem...

Opublikowano

@Kolek123 oferty już mam tak czy siak, rozmawiałem z Panią z ODRu, chciałbym po prostu teraz sie dowiedzieć, jak będzie wyglądać sprawa uzasadnienia zmiany maszyn.

Bo tak, w załączniku do PROW o doborze maszyn nie ma ogólnie umieszczonych maszyn do pakowania i sortowania ziemniaków, robić będę okolo 7-8 ha tego warzywa, ale mam dojście do zbytu w zaszytym worku i tego nie przeskoczę, ale jak z kalibrownikiem, wydaje mi się ze trzeba będzie pisać o dokładności wykonywanego sortowania i braku uszkodzeń mechanicznych.

Doradzcie jeszcze cos ewentualnie😉

Opublikowano

Panowie, a jeśli jestem ubezpieczony w ZUSie bo pracuję zawodowo, to z chwilą gdybym wziął urlop bezpłatny na okres 12 miesięcy, to wtedy mógłbym ubezpieczyć się na ten okres w KRUSIE i starac sie o dotacje?

Opublikowano (edytowane)

Ja próbowałem przerobić na zlecenie ale u mnie w zakładzie niestety to nie przejdzie, budżetówka...

Wracając do urlopu bezpłatnego....12 miesięcy od wypłaty pierwszej raty.

Przełóżmy to na przykład: pracuję zawodowo i składam wniosek o przyznanie dotacji na MR. Dostaję decyzję o przyznaniu dotacji i wypłata pierwszej raty następuje np. z dniem 1 maja. Czyli 12 miesięcy muszę liczyć od tego 1 maja, tzn. na dzień 1 maja muszę być już w KRUS?

Edytowane przez Barbatoos
Opublikowano
43 minuty temu, Barbatoos napisał:

Ja próbowałem przerobić na zlecenie ale u mnie w zakładzie niestety to nie przejdzie, budżetówka...

Wracając do urlopu bezpłatnego....12 miesięcy od wypłaty pierwszej raty.

Przełóżmy to na przykład: pracuję zawodowo i składam wniosek o przyznanie dotacji na MR. Dostaję decyzję o przyznaniu dotacji i wypłata pierwszej raty następuje np. z dniem 1 maja. Czyli 12 miesięcy muszę liczyć od tego 1 maja, tzn. na dzień 1 maja muszę być już w KRUS?

Teoretycznie tak, ale np w moim przypadku (nabór 2015) musiałem być ubezpieczony w KRUS już przy składaniu wniosku o płatność I raty,  i być ubezpieczony przez 12 miesięcy od wypłaty I raty, czyli wyszło tak naprawdę około 15 miesięcy.

Opublikowano

ogólnie to razem z rodzicami planujemy wziąć na raz wszystko teraz złożyć wniosek na silosy na osn , w marcu na budowę obory no i na koniec dopiero młody rolnik. I wiem że wcześniej można było . Ale teraz przy premii 150 tyś właśnie nie wiem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v