Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Owszem ale należy pamiętać, że takie zakupy muszą być powiązane z biznesplanem. Jeżeli nie mamy uwzględnionych ich w środkach obrotowych to niestety nie jest to rozpoczęcie realizacji biznesplanu.

Opublikowano

Dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji założeń biznesplanu. Jak sama nazwa mówi. Robisz jakąkolwiek czynność, której odzwierciednie masz w dokumentacji. Nie można na przykład przedstawić umowy przedwstępnej na zakup maszyny i urządzenia, jeśli jej faktycznie nie kupujesz w ramach premii.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jeśli mam w BP uwzględnione zakupy ON i nawozy ale nie będą kupowane za premie to faktura za nie może być jako dowód rozpoczęcia BP?

Edytowane przez eMTi
Opublikowano

Jakie dokumenty potrzebne są przy składaniu o drugą rate? 

Akty notarialne, plany nawozowe, wyniki badań gleby, zaświadczenia ze szkoleń, rejestry zabiegów agrotechnicznych, rejestr vat, wniosek i sprawozdanie, faktury z zakupów i coś jeszcze?

Opublikowano (edytowane)

Mam takie problem.
Do wniosku dołączyłem oferty na sprzęt jednej firmy, trochę czasu minęło i chciałbym w końcu go zakupić, jednak inne firmy na dzień dzisiejszy mają sprzęt który spełnia wymagania z wniosku w lepszym  wyposażeniu i w niższej cenie.
Czy jest możliwość zakupu sprzętu innej firmy niż podałem  w ofercie dołączonej do wniosku? Co musiałbym w tej sprawie zrobić?

Pozdrawiam

Edytowane przez boss999
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki napisał:

Jakie dokumenty potrzebne są przy składaniu o drugą rate? 

Akty notarialne, plany nawozowe, wyniki badań gleby, zaświadczenia ze szkoleń, rejestry zabiegów agrotechnicznych, rejestr vat, wniosek i sprawozdanie, faktury z zakupów i coś jeszcze?

Jak ja składałem wniosek, to nie składałem ani rejestru zabiegów, ani rejestru vat i przeszło. Masz złożyć te dokumenty, które potwierdzają wykonanie zadań z biznesplanu.

Opublikowano

@freetaxi

Czy jeśli teraz ojciec przepisałby na mnie 12 ha i tylko tyle bym miał to bez problemu mogę startować w naborze w maju na mr? Czy to będzie problem jeśli dostanę "od razu" całą ziemię jaką mam mieć

Opublikowano
1 godzinę temu, johndeerek2792 napisał:

Dostał już ktoś kaskę na mazowszu?

Chyba nikt w Polsce jeszcze nie dostał. Nie ma chyba co liczyć że będzie wcześniej niż ustawowe 90 dni ;/

Opublikowano

"Dokument potwierdzajacy rozpoczęcie realizacji biznesplanu". Różnie można to interpretowac. Też miałem brac umowe przedwstępną ale sprzedawca nie chcial za bardzo dac bo nie wiem kiedy będzie kasa, a jak w międzyczasie cena im podskoczy to źle im wyjdzie. Dlatego wziąłem tylko oferty, bylem oglądałem, więc zacząłem realizowac biznesplan :P

Opublikowano

Jest też coś takiego jak weryfikacja dokumentów. W moim przypadku przyjęcie wniosku polegało na spisaniu ilościowym dokumentów jakie dostarczyłem i nikt się tam nie zastanawiał czy wszystko zgadza się w 100%. Jako rozpoczęcie realizacji biznesplanu przedstawiłem faktury na jakieś tam pierdoły, które finansowałem ze środków obrotowych (miałem takie zadeklarowane w bp). Ale przecież osoba przyjmująca wniosek nie ma zielonego pojęcia o tym co mam zadeklarowane w biznesplanie więc nie wiedziała czy te faktury są wystarczające.

Osoby, które mają trochę naciągane dokumenty potwierdzające rozpoczęcie realizacji bp mogą spodziewać się, że ktoś się kiedyś upomni o uzupełnienie dokumentacji.

Opublikowano

Witam 

Panowie 24 listopada 2017 przejęłam po rodzicach gospodarstwo rolne o powierzchni 21,5 ha. Posiadam wykształcenie rolnicze chciałbym skorzystać z młodego rolnika czy mogę się ubiegać o to dofinansowanie. Czytam to rozporządzenie i niewiem czy mogę się o to ubiegać . Pomocy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v