Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, kuba24051 napisał:

to dopiero po pozytywnej decyzji przed zlozeniem wniosku o platnosc

czyli jednak będę musiał jakąś część przepisać u notariusza.Dzięki bardzo.

Opublikowano

Cześć jestem tu nowym i jedna sprawa nie daje mi spokoju odnośnie z wnioskiem MR z 2016r . Wniosek sporządzał mi gość z ODR i  wszystko ładnie było 5  poprawek głównie z numerami działek, wielkością działek. 80% dostałem z agencji i wydałem na maszyny. Za wykonanie wniosku gosciu z ODR zawołał sobie 1800 zł. No dobra, dał mi kwitek wypełniłem poszedłem urzedu skarbowego i zapłaciłem. I teraz chciałbym złożyć wniosek o pozostałe 20 % mam komplet dokumentów. Facet woła 2000 za sporządzenie wniosku o pozostałe 20%. To wyszedłem pod pretekstem braku jednej faktury. Panowie co z tym zrobić. 

Opublikowano
12 minut temu, emergency12 napisał:

Czy żeby złożyć wniosek o 2 rate trzeba mieć uzupełnione wykształcenie czy na to ma sie po prostu 3 lata i wykształcenie nie ma nic do wniosku o 2 rate?

oczywiście że trzeba uzupełnić wykształcenie, bez tego dalej nie ruszysz

6 godzin temu, radekk1112 napisał:

Cześć jestem tu nowym i jedna sprawa nie daje mi spokoju odnośnie z wnioskiem MR z 2016r . Wniosek sporządzał mi gość z ODR i  wszystko ładnie było 5  poprawek głównie z numerami działek, wielkością działek. 80% dostałem z agencji i wydałem na maszyny. Za wykonanie wniosku gosciu z ODR zawołał sobie 1800 zł. No dobra, dał mi kwitek wypełniłem poszedłem urzedu skarbowego i zapłaciłem. I teraz chciałbym złożyć wniosek o pozostałe 20 % mam komplet dokumentów. Facet woła 2000 za sporządzenie wniosku o pozostałe 20%. To wyszedłem pod pretekstem braku jednej faktury. Panowie co z tym zrobić. 

Pytanie zasadnicze czy robiłeś to oficjalnie w ODR czy po prostu gość, który pracuje w ODR robił ci to prywatnie.

Wszystkie ODR-y mają swoje cenniki, większość jest dostępna w internecie. W tej chwili jedyne co możesz zrobić to zweryfikować wysokość stawek. Jeśli gość zawyżył stawki to możesz coś z tym zrobić. Jeśli stawki są wg cennika, to albo płacisz 2000PLN i ci robi wniosek albo szukasz w innym miejscu.

Stawki jak dla mnie gigantyczne, żeby nie powiedzieć skandaliczne jak na ODR.

U mnie za biznesplan biorą 800zł, za zmiany w biznesplanie 100zł. Wniosek o I ratę to 200zł, nie wiem natomiast ile wołają za II ratę bo mnie to chwilowo nie interesowało, ale 2000PLN na pewno bym nie dał.

Poszukaj w internecie cennika usług swojego ODR-u, ewentualnie popytaj na miejscu o taki dokument, jak będziesz miał dokument z wyszczególnionymi cenami to będziesz wiedział na czym stoisz.

Opublikowano

Ja płaciłem tysiaczka za biznes i stowe za 1 ratę wielkopolskie 

Kto z was ma wzrost o 10 % trzoda bo w moim przypadku mam i aż się boję jak się słyszy o Asf i tych wszystkich ich wymyslach ciekawe co będzie za rok czy dwa I jak to się będzie miało do spełnienia wzrostu ekonomicznego 

Opublikowano
11 godzin temu, helus89 napisał:

.200 zł za wniosek o 1 rate ? Tam wystarczy wpisac imie nazwisko pełne dane i nr gosp. Ktoś za to płaci pieniądze ? 200 zł ?! 

Po prostu podałem stawki z cennika dla przykładu. Wniosek o I ratę sam sobie zrobiłem i z perspektywy czasu uważam, że z biznesplanem też dałbym radę.

Równie dobrze mogę zapytać za co ludzie biorą 2000PLN za biznesplan? U mnie kobieta wszystko zrobiła na jednym spotkaniu w 3 godziny. Wydrukowała, płytę nagrała i wystawiła rachunek na 800zł. To jeszcze jestem w stanie zrozumieć bo utrzymanie ODR-u kosztuje ale 2000 to już jest gruba przesada.

Opublikowano

Kiedy czy tam to ile płacicie za wnioski włosy mi stają dęba. Zarejestrowałem się tutaj chyba w lutym, wydrukowałem rozporządzenie, poczytałem, zadałem kilka pytań na forum i wszystko zrobiłem sam... MGR również mając już  MR nie jest wyzwaniem... 

Opublikowano
3 godziny temu, LTZ55a napisał:

Nie będę Ci prawił o asf, bo nie będziesz spał w nocy. Ja przez to kasuje trzoda, tylko krowy i bydło zostawiam.

Bydło zostawiasz to już też jest początek końca hodowli bydła  w Polsce , UNIA zwiększyła dostawy wołowiny o 30 % z Ameryki łacińskiej . to jedno sam widzisz co się dzieje jakie są napięcia pomiędzy krajami . 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Bydło zostawiasz to już też jest początek końca hodowli bydła  w Polsce , UNIA zwiększyła dostawy wołowiny o 30 % z Ameryki łacińskiej . to jedno sam widzisz co się dzieje jakie są napięcia pomiędzy krajami . 

To już niewiadomo co trzymać....tu cena poniżej kosztów i te ich wymagania bydło znowu z Ameryką mogą zwiększać to wiadomo że ceny będą niższe 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, oregano napisał:

oczywiście że trzeba uzupełnić wykształcenie, bez tego dalej nie ruszysz

Pytanie zasadnicze czy robiłeś to oficjalnie w ODR czy po prostu gość, który pracuje w ODR robił ci to prywatnie.

Wszystkie ODR-y mają swoje cenniki, większość jest dostępna w internecie. W tej chwili jedyne co możesz zrobić to zweryfikować wysokość stawek. Jeśli gość zawyżył stawki to możesz coś z tym zrobić. Jeśli stawki są wg cennika, to albo płacisz 2000PLN i ci robi wniosek albo szukasz w innym miejscu.

Stawki jak dla mnie gigantyczne, żeby nie powiedzieć skandaliczne jak na ODR.

U mnie za biznesplan biorą 800zł, za zmiany w biznesplanie 100zł. Wniosek o I ratę to 200zł, nie wiem natomiast ile wołają za II ratę bo mnie to chwilowo nie interesowało, ale 2000PLN na pewno bym nie dał.

Poszukaj w internecie cennika usług swojego ODR-u, ewentualnie popytaj na miejscu o taki dokument, jak będziesz miał dokument z wyszczególnionymi cenami to będziesz wiedział na czym stoisz.

Kierownik z ODR robił mi na pierwszą transze uzupełniał biznesplan. Na cenniku w szepietowie widnieje zapis " Przygotowanie dokumentów tj. wypełnienie wniosku o przyznanie pomocy, opracowanie planu rozwoju gospodarstwa z produkcją roślinną i zwierzęcą, wypełnienie wniosków o płatność 1 850 zł /1 komplet"  Wiec chyba wszystko w temacie . pozostaje się z nim kłócić , jak dalej będzie szedł w zaparte to od złodziei wyzwać i szukać nowego heh:p

cennik odr http://wodr.pbip.pl/index.php?event=informacja&id=967

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v