Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, freetaxi napisał:

Agencja ma 30 dni na zatwierdzenie zmian według rozporządzenia. Dostaniesz potwierdzenie listownie. 

To trochę się im przeciąga, 28 stycznia składałem poprawki. Po tygodniu dzwoniłem do prowadzącej co i jak, powiedziała mi że mają 90 dni i że trzeba czekać.

Opublikowano
9 godzin temu, freetaxi napisał:

Przed złożeniem wniosku o drugą ratę musisz wydać całość premii. 

Mam 150 na zakup ziemii czyli muszę wydać 120 czy 150 na te ziemię? Czy np kupić za 120 A potem jak dostanę resztę dokupić za te 30 plus swoich dołożyć 

Opublikowano

Zgadza się, zależy co masz w biznesplanie , ja za 150 kupuje ziemię po otrzymaniu pierwszej raty , czyli pierwsza rata 120 +30 ze swoich i po realizacji biznesplanu dostaję drugą ratę czyli swoje 30

Opublikowano

Dzwoniłem około tygodnia wstecz się dopytać jak to właśnie z tym jest i rzekomo wypłacają. Pani powiedziała że terminy które zostały zawieszone dotyczą rolnika tj. ma więcej czasu na załatwienie spraw, a jak to w praktyce jest to oni sami chyba pojęcia nie mają...

Opublikowano

Wysłałem pocztą no i było coś źle wysłałem poprawki no i coś znowu było źle ale się mnie dopytała więc prosto z mostu mówię to dzisiaj Pani zleci płatność a ona że tak no i już więcej nic nie dzwoniłem tylko czekałem

Opublikowano

rok docelowy to rok w ktorym osiagne wartos wzrostu 10% min i nie pozniej niz 3 lata od zlozenia bp(rok wyjsciowy tak)?? zmiana upraw wzgledem bs np mniej lub wiecej innego gatunku zboza byleby nie spasc ponizej wartosci ekonomicznej w bp podanej jest mozliwa czy zmiane bp trzeba jakas robic??

Opublikowano

Koledzy mam takie pytanie,  rodzice mi przepisuja cale gospodarstwo, ale do mlodego brakowalo mi 2.5 ha , wiec w biznesplanie mam wpisane ze bede dzierzawil dzialke 2.5 ha od wujka, dzierzawa ta ma byc u notariusza, czy moge zrobic ja u wojta? W decyzji mam napisane ze u notariusza lub z data pewna, i nie wiem jak rozumiec to date pewna

Opublikowano
5 godzin temu, patryk7134 napisał:

Koledzy mam takie pytanie,  rodzice mi przepisuja cale gospodarstwo, ale do mlodego brakowalo mi 2.5 ha , wiec w biznesplanie mam wpisane ze bede dzierzawil dzialke 2.5 ha od wujka, dzierzawa ta ma byc u notariusza, czy moge zrobic ja u wojta? W decyzji mam napisane ze u notariusza lub z data pewna, i nie wiem jak rozumiec to date pewna

Było kilka krotnie wałkowane.
Data pewna to umowa dzierżawy zarejestrowana (podbita pieczęcią) starostwa

Opublikowano

Mam pytaanie w biznes planie zadeklarowalem opas bydla. Mialem to tak rozpisane ze ok 50% to byly jalowki i druge 50% to byki. Czy nie bedzie problemu jak bede trzymal tylko byki? Wielkosc ekonomiczna napewno nie bedzie mniejsza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v