Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, jaro86 napisał:

Będą płacić po 4 zł i ludzie będą szli tam zbierać. I potem gadanie, że panie tam płaca po 4zl

wolny rynek 😁

2 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Jakoś kierowcy przekraczają granicę i nie muszą mieć kwarantanny.

Pracownicy z niemiec, czech, słowacji, litwy, danii, szwecji mogą wjeżdżać na teren Polski i na odwrót- bez kwarantanny, i dla pracowników z ukrainy też moim zdaniem powinni znieść kwarantanne. Zastanów się jeden z drugim, czy Ty im czymś nie zarazisz. Od lat pracują w gospodarstwach i Was dorabiają a traktujecie ich trochę jak bydło, z góry zakładacie, że to oni coś nawloką. Trochę tu pachnie hipokryzją.

Trzeba sobie ich zaprosić 2 tygodnie wcześniej, odsiedzą kwarantannę i mogą sobie potem pracować u kogo chcą

co to za problem

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

52 minuty temu, jaro86 napisał:

Będą płacić po 4 zł i ludzie będą szli tam zbierać. I potem gadanie, że panie tam płaca po 4zl

wolny rynek 😁

2 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Jakoś kierowcy przekraczają granicę i nie muszą mieć kwarantanny.

Pracownicy z niemiec, czech, słowacji, litwy, danii, szwecji mogą wjeżdżać na teren Polski i na odwrót- bez kwarantanny, i dla pracowników z ukrainy też moim zdaniem powinni znieść kwarantanne. Zastanów się jeden z drugim, czy Ty im czymś nie zarazisz. Od lat pracują w gospodarstwach i Was dorabiają a traktujecie ich trochę jak bydło, z góry zakładacie, że to oni coś nawloką. Trochę tu pachnie hipokryzją.

Trzeba sobie ich zaprosić 2 tygodnie wcześniej, odsiedzą kwarantannę i mogą sobie potem pracować u kogo chcą

co to za problem

Ciekawe czy twoi polacy do roboty przyjdą jak ktoś im stawkę przebije.

Opublikowano

A co ja zrobię muszę płacić tyle ile inni. podwyższyli minimalną to mamy pokłosie

Opublikowano
11 minut temu, zimnepiwo napisał:

Co to szara czy antraknoza https://zapodaj.net/03dbc54e81745.jpg.html ?

ty nie zadawaj takich pytań, masz zabezpieczyć truskawki od jednej jak i drugiej choroby a także od innych

profilaktyka, systematyczność a nie robienie z doskoku

Opublikowano

@racyl praktycznie co 5 dni (od początku kwitnienia) walę czym innym , częściej to raczej CHYBA NIE WSKAZANE. Ostatni zabieg 2dni temu (Switch). Problem pojawił się po ostatnich zimnych dniach i nocach(ogródek był przykryty wtedy włókniną).

Opublikowano
57 minut temu, racyl napisał:

wolny rynek 😁

co to za problem

No właśnie jest problem, bo po przejściu granicy pieszo musisz po nich pojechać, i Ty też trafiasz na kwarantanne. A nikogo z lotu tak nie złapiesz, nawet jakbyś nie wiadomo ile płacił.

I tłumaczenie, że jakoś dojadą jakoś do mnie nie przemawia. Autobusy nie jeżdżą, odbywa się tylko ruch towarowy.

Co do płacenia, u mnie na wsi nawet jakbym dał 5 zł za łubiankę to Ci nikt nie przyjdzie, niech mu zgnije 😃 teraz w obliczu pandemii tylko łażo i gadajo, a cikawe czy mu przyjado. Nie uprawiam pierwszy rok. Ja przeżyję, gorzej z nimi jak pis się wycofa z obiecanek cacanek, bo to że wygra, to pewne 😅

• Thanks 2
Opublikowano

Ale jest ogłoszeń do zbioru truskawek , malin , borówki i na wiśnie już szukają i wieszczą że płacą 400 zł dniówką ale na te ogłoszenia są przedziwne komentarze bezlitosne dla producenta co proponuje zbiór .

Opublikowano

Ano ile ludzi tyle opinii.  Znam jednego plantatora który za pracę od 7-17liczyl 9godz. Roboczych po powiedział że godzinę odlicza bo przerwę mieli na posiłek. A w zeszłym roku i truskawka mu na krzakach została i 50%wisni. I wiecie co? Wcale się h*ja nie żałuję. 

• Like 1
Opublikowano

Takie jak .

nikt nie zapłaci zbieraczowi 2zl za zebrany kg owoców jeśli w hurcie sprzeda te owoce po 1zl. Od wielu lat producenci mają ten problem, że koszty uprawy są wyższe niż zarobek.

, skoro nie idzie na tym zarobić, to po co im plantacje??? Kilogram w hurcie kosztuje na chwilę obecną od 22 zł! To 5 zł za zebrane kilo nie będzie zbyt wielką kwotą, a chętni się znajdą!

Ukryj lub zgłoś .

hyba pani nie ma truskawek ze tak pisze , od 3 lat truskawka placi bardzo dobrze , wiec zostaje bardzo duzo

na chwilę obecną tak, ale tu chodzi o zbieranie w pełnym sezonie.
W sezonie gdzie większość truskawki skupiają przetwórnie i to one dyktują ceny. Nie chodzi tu o detal bo tu ceny są inne i zapewne najwięcej zarabiają tu pośrednicy. Polacy odwykli od takiej pracy. Tak jak Niemcy od zbioru szparagi, ogórków,czy truskawki.

I tak dalej i dalej co ogłoszenie to inne opinie .

ALE JAK BY TEGO MAŁO TO JEST TO .

Rolnicy pokryją koszty testów na COVID-19 u swoich pracowników .

Podczas wczorajszej wideokonferencji z cyklu  „Rolnictwo w czasie kryzysu” organizowanej przez Instytut Gospodarki Rolnej wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi – Ryszard Kamiński wypowiedział się w sprawie prac prowadzonych nad regulacjami dotyczącymi zatrudniania cudzoziemców do prac sezonowych.

https://www.sad24.pl/rynek/rolnicy-pokryja-koszty-testow-na-covid-19-u-swoich-pracownikow/?fbclid=IwAR1r0LHW1RkrX7dJB4kNmCWVGzaGlUsfubpTgXyshdjLBl8A0b9qYGFyfFk

Opublikowano

najgorsze jest to żę truskawki z sezonu na sezon są coraz bardziej nie dobre , nie wiem czy to wina wydajnych odmian czy oprysków ale w ubiegłym roku bardzo dużo ludzi narzekało na smak truskawki 

Opublikowano
9 godzin temu, robert11054 napisał:

Truskawki kwitną więc jeśli prognozy się sprawdzą to znów narobi szkody. Jak nie susza to mróz i  takie życie na wsi. A jak chcesz sprzedać to jeszcze marudzą że drogo.  

U mnie już grad 1 maja dobrze przetrzepał truskawki na owocach będą czarne kropki tam gdzie trafił ,a tu jeszcze straszą przymrozkami 🙁

racyl 

Biegły jesteś w tych substancjach ,a co Ty możesz powiedzieć o izofetamid (Kenja) warto tym pryskać ? Opryskałem raz i nie wiem czy przed zbiorem powtórzyć czy lepiej Switch ?