-
Podobna zawartość
-
Przez Kamila79
Witam! mam pytanie czy mogę teraz opryskac truskawki(sa po zbiorze skoszone i przejechane opielaczem miedzy rzedami)ale nie stety to nic nie dało. Jest bardzo , duzo tych chwastów(m.in. mam oste. trawe, i takie żółte kwiaty korzeń jak piertuszka).
Tak pomyslalam, ze teraz bym je opryskala(pogoda dopisuje)i na wiosne poprawka. Ale czy mozna?
jeżeli tak to podajcie dobry oprysk? pozdrawiam
-
Przez Adrian111192
Witam, na forum jestem nowy mam 23 lata pochodzę z woj. warmińsko- mazurskiego pow. Elbląski pracuje na etacie i dysponuje duża ilością czasu wolnego. Za jakiś czas stanę sie posiadaczem 14h ziemi rolnej. W skład tego wchodzi 4h nieużytki ( tereny górzyste) planuje pod zalesienie, 6h łąk IV i V klasy oraz 4h grunty orne III klasy. W związku z powyższym zastanawiam sie jak racjonalnie wykorzystać w/w teren. Zastanawiałem sie nad mała hodowla bydła mięsnego żeby tylko ziemia nie leżała odłogiem. Do głowy po przejrzeniu kilku stron internetowych przyszła mi rownież hodowla ślimaków a może jakiś zwierząt futerkowych. Sam juz nie wiem. Myślałem rownież o jakiejś uprawie ogrodniczej związanym z ziemniakami, truskawkami bądź malinami o malinach i truskawkach dużo ostatnio czytałem i przyznam sie iż moje myslenie bardziej ukierunkowało sie w tym właśnie kierunku. Jak sami widzicie duzo tego wszystkiego wiec proszę o pomoc osoby bardziej doświadczone. Z góry dziękuje. Pozdrawiam Adrian
-
Przez MrTaramexRolnictwo
Czy ktoś miał przykryte warzywa (głównie chodzi mi o fasole szparagową) folią perforowaną?Jakie są opinie? Lepiej samą perforowaną czy może najpierw włókniną a na to perforowaną?
Dużo wcześniejszy jest okres wegetacji?
-
Przez michal33554
Witam. Z góry przepraszam jak nie w tym dziale ale jestem tu nowy.....
Mam pytanie jak w temacie dotyczące nawadniania truskawek. Mam zamiar założyć nawodnienie na moją plantację około 0,5 ha, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, co kupić ? Jedynie co wiem że jest linia i taśma kroplująca ale też nie wiem czym to się różni. I co lepsze będzie do truskawek. Oglądałem zdjęcia nawodnień na internecie i zauważyłem że wzdłóż pola są chyba te taśmy, a w poprzek jest taka rura i od niej wychodzą te taśmy, czy ta rura jest potrzebna i co to za rura ? Sorry że tyle pytań ale naprawdę nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
-
Przez RubenDesiewicz
Witam, posiadam około 1 ha ziemi piaszczystej, mocno piaszczystej. I oto moje pytanie. Co mogę uprawiać na takiej glebie, aby dawało to dobre plony? Oczywiście bez nawadniania się nie obejdzie na takiej glebie, więc nawadnianie na 100% by było.
Czy truskawki nadawały by się na typowo piaszczystą glebę?
-