Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Alchemik napisał(a):

Pompa wtryskoa smarowana olejem z silnika? Może puszcza paliwo na sekcji.

Oleju w hydraulice nie ubywa?

No z tego co pamietam to smarowana z silnika - ponieważ jest tam taka uszczelka z "otworkiem" np.: https://allegro.pl/oferta/uszczelka-pompy-wtryskowej-mtz-501006315-15259632169?utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Duszczelki%20pompy%20wtryskowej%20mtz&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Oleju w hydraulice ubywa - przecieki - pęknięty\przetarty wąż - ale jakby miałby się dostać ten olej z hydrauliki do silnika.

A sory przez pompę oleju orbitrtola.  Zawsze mam czarny do hydrauliki (bo... używam starych przepalonych olejówe) - a na bagnecie od silnika jakby "nówka sztuka".

A to co mi przybyło w misce olejowej to najkrócej mówiąc "CZYSTY" - "Cristal".

15 minut temu, jahooo napisał(a):

Pompa wtryskowa smarowana z silnika , sprawdź pompkę zasilająca, pewnie puszcz ON do oleju. Raczej na sekcjach nie ma takich przecieków, bo byś nie odpalił. Mogło wysłuchać uszczelkę pod głowicą.

NZUNI czy jakoś tak - no łapy czy stóp w tym momencie nie dam se oberwać. 

Albo tak jak mówisz pompka zasilająca - też ją w zeszłym roku zmieniałem. Dobra OK, ale pompka zasilająca co ją w zeszłym roku zmieniałem - nie dawała takich objawów - tzn. niebieskiej chmury nad kominem. Poprostu nie chciał zapalić.

Dobra Panowie jutro pomiar ciśnienia sprężania. I dam wyniki.

Opublikowano

1 cylinder 30 bar

2 cylinder 30 bar

3 cylinder 20 bar - i chyba rzyba z niego olejem

4  cylinder 30 bar

jeden z wtrysków to lał jak z wodociągu, niestety ich nie ponumerowałem.

Opublikowano

Zanosi się chyba na rozkrecanie. Dla spokoju mozna sprawdzic luz zaworowy jak wygląda na 3 cylindrze kontra reszta.

Sprawdzano tez jak wyglądają cisnienia po podaniu troche oleju na cylindry?

Opublikowano

"Sprawdzano tez jak wyglądają cisnienia po podaniu troche oleju na cylindry?"

No i tutaj może być haczyk, bo z próbą olejowo nie sprawdzałem.

Czyli jak wstrzykne 5 ml oleju i ciśnienie wzrośnie - to pierścienie tłokowe.

A jak ciśnienie nie wzrośnie w próbje olejowej to coś z zaworami.

Teraz czekam do 29.08.2025 przywiazą płukanke na cylindry i do miski olejowej.

Opublikowano

Jak myślicie, MTZ 82 z siłownikiem C100 poradzi sobie chwilowo z broną talerzową 2,5m z wałem daszkowym? Ciężko kupić pomocnika a pracy dla talerzówki sporo i muszę sobie poradzić tym ciągnikiem co mam. Ogólnie ma założonego tura

Opublikowano
1 godzinę temu, michal1993 napisał(a):

Jak myślicie, MTZ 82 z siłownikiem C100 poradzi sobie chwilowo z broną talerzową 2,5m z wałem daszkowym? Ciężko kupić pomocnika a pracy dla talerzówki sporo i muszę sobie poradzić tym ciągnikiem co mam. Ogólnie ma założonego tura

chwilowo - tak, na dłuższą metę wyrwie śruy z pokrywą skrzyni, ogólnie, aby dłużej z nią popracować, tzreba sprawdzić dokręcenie tych śrub i po prostu wolniej jeździć z tą talerzówką

Opublikowano

Trochę mi go szkoda do tych maszyn, ale jakoś daje radę. 

Talerzówka Strumyk 3 m i rozsiewacz Bogballe E1000.

Przed każdą uprawą sprawdzam śruby mocujące Górny łącznik. A tak to śmiga. Wiadomo, że 12 km/h nie pojedzie, ale te 8/10 na GPSie w telefonie pokazuje - oczywiście zależy jak głęboko ustawie :)

Przy moich 14 ha to aż za duże maszyny, ale mi chodzi o czas. W planach mam zakup Renault 133.14 lub 54 albo Ursusa 1614.

IMG_20250225_153554.jpg

Messenger_creation_287F6E19-103A-4B62-BED8-AAA9C5629B70.jpeg

Opublikowano

Teść kupił ta talerzówkę 5 lat temu z wałem packera, ale na przodzie trzeba było 200 kg uwiesić, żeby szło w miarę prosto jechać. 

Teraz wał leży i czeka na większą moc. Do tego mam zdemontowany hydropak, bo z tym to w ogóle nie szło robić. 

Opublikowano

Na ile można wycenić Belarus 920 + ładowacz z Mrągowa 1650kg 2009rok krzyżak sprawny trochę może wizualnie zaniedbany ale bez tragedii (przetarte siedzenie ,zdarta farba na dachu, jakieś lekkie za pocenia na skrzyni ) 7 tys godzin pierwszy właściciel, w ładowaczu sporo luzów??

Opublikowano

Silnik igła nie dotykany oprócz pompki paliwa, trzy obudowy sprzęgła poszły i w skrzyni wymienione synchronizatory i tryby od wstecznego i 2biegu bo wyskakiwały, ostatnie 2-3 lata używany sporadycznie w czasach świetności zrobił 1000 godzin w rok

Opublikowano

Brona talerzowa już praktycznie zamówiona, kolejny ciągnik ciężko znaleźć więc trzeba wzmocnić podnośnik w moim MTZcie. Możecie polecić któryś zestaw do wzmocnienia podnośnika? Generalnie ceny od 1300zł -2000zł a w kompletach to samo. Pamiętam jak kiedyś @seweryn20 pisał, że trzeba trochę przerobić siłowniki ale nie mogę znaleźć tych postów. Jakieś wskazówki który zestaw warto zamówić?

Opublikowano

Siłowniki z zestawów, wszystkich, są za długie. Powinny być 160 zamiast 200. Wzmacnianie podnośnika zacząłbym od wymiany oryginalnego rozdzielacza na Bułgara. Może się okazać, że siłowniki nie będą potrzebne 

Opublikowano

Znaczy tu się nie zgodzę. Po zamontowaniu dodatkowych siłowników zmienia się zupełnie rozkład naprężeń od podnośnika i o to mi chodzi. Ciągnika używam do wycinarki kiszonki i bardzo zależy mi na odciążeniu podnośnika. Co do wymiaru siłowników - dzięki za podpowiedź. Pogadam w agricoli czy może podmienią mi siłowniki albo najpierw ramiona i mocowania dolne siłowników niech przyślą i wtedy pomierzę.