Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie masz rozdzielacz pod siedzeniem na 3 przewody. W starszych wersjach dźwignią przy siedzeniu mozna było tylko opuścić narzędze, dopiero w nowszych na 5 przewodów można podnosić i opuszczać

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jahooo napisał:

Tylko 60 albo 80, na 40 zagotujesz olej po pół godzinie pracy

Ok. Dzięki - ale co do zasady taki patent sie powinien sprawdzić pod względem działania i komfortu?

Edytowane przez karbex
Opublikowano

Ja osobiście wywaliłem całkiem stary rozdzielacz , żeby nie żenić tej hydrauliki ruskiej z czymś nowym, a ty zrobisz, jak uważasz. Na forum jest masę rozwiązań, jak można to zrobic w MTZ

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Ja osobiście wywaliłem całkiem stary rozdzielacz , żeby nie żenić tej hydrauliki ruskiej z czymś nowym, a ty zrobisz, jak uważasz. Na forum jest masę rozwiązań, jak można to zrobic w MTZ

Ok. Poszperam i zdecyduje jak to rozwiązać. Dzieki jeszcze raz

Opublikowano
jahooo napisał:

Pewnie masz rozdzielacz pod siedzeniem na 3 przewody. W starszych wersjach dźwignią przy siedzeniu mozna było tylko opuścić narzędze, dopiero w nowszych na 5 przewodów można podnosić i opuszczać

Być może, mój jest z 90r i nic przy nim nie było robione. A jeżeli wyrzuciłbym regulator i dam np rozdzielacz jednosekcyjny powiedzmy 80l i stary rozdzielacz przy kierownicy by został to potrzebna jest tuleja cisnieniowa?

Opublikowano

Bardzo możliwe, mi akurat tamten podszedł bo był w sklepie, przylącza 1/2 pasowały lux do węży i rozdzielacza, a różnica w cenie znikoma. W sumie mało kto przy sprawnej hydraulice podbosi z butem w podłodze.

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

do podnośnika wystarczy taki dławik na 40l

Gdzie masz ten dławik zamontowany przy siłowniku MTZ który przewód stojąc z tyłu traktora to przewód od koła czy od środka .

Opublikowano

Mam siłownik C110 i patrząc od tyłu po prawej stronie na podnoszeniu, tzn gdy ze strony podnoszącej wraca olej to jest dławiony. Dzięki temu pług obrotowy już mi nie wali w ziemię

• Like 1
Opublikowano
jahooo napisał:

Tylko 60 albo 80, na 40 zagotujesz olej po pół godzinie pracy

nie prawda nie gotuje sie lecz faktycznie grzeje sie po 6 godz pracy w 30 stopniowy upal nic sie nie gotowalo mam 40 l bo innego w sklepie nie mieli tylko na zamówienie a ciagnik byl szybko potrzebny pomyslalem że później zmienię na wiekszy i na myśleniu sie skończyło

• Like 1
Opublikowano

NIe wiem, rozdzielacz 60l ma po godzinie pracy w upał ze 60 stopni, ręką nie idzie utrzymać. A sąsiad po 2 latach 40l wywalił, bo lało się już z niego wszędzie, a rączki po dniu orki były gorące. Poza tym pompa też cierpi.

Opublikowano

Co innego rozdzielacz a co innego zawór dławiący na przewodzie do siłownika. Rozdzielacz musi przepuszczać przez siebie olej cały czas a zawór tylko przy podnoszeniu i opuszczaniu podnośnika.

jahooo napisał:

Coś chyba pokręciłeś. Starsze wersje są na 5 przewodów i w nich podnoszenie i opuszczanie jest zarówno przy siedzeniu jak i przy kierownicy. Nowsze są na 3 przewody i w tym przypadku podnośnik obsługuje tylko dźwignia przy siedzeniu a przy kierownicy wszystkie są od hydrauliki zewnętrznej.

Nie było takiej wersji w której przy siedzeniu dało się tylko opuszczać a przy kierownicy podnosić i opuszczać. Tak było tylko w regulatorze na 5 rurek gdy regulator był zepsuty albo źle ustawiony.

Opublikowano

Mam w okolicy dwie wersje z 1985-86 roku i tak to działa, opusczanie przy siedzeniu, podnoszenie i opuszczanie przy kierownicy. I tak to działa od 25 lat conajmniej, bo tyle te ciągniki pamiętam. A jaka wersja regulatora, musiałbym zajrzeć

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Mam w okolicy dwie wersje z 1985-86 roku i tak to działa, opusczanie przy siedzeniu, podnoszenie i opuszczanie przy kierownicy. I tak to działa od 25 lat conajmniej, bo tyle te ciągniki pamiętam. A jaka wersja regulatora, musiałbym zajrzeć

Hej jahooo no to jak tak działa 25 lat bez zmian to chyba ta ruska hydraulika nie jest taka lipna (chodzi mi o trwałość a nie o logike rozwiązań) 😉. Ja sie cały czas łamie czy wracać do oryginału czy wywalić ten wynalazek spod siedzenia i puścić spod kierownicy całość. W sumie rozdzielacz mam niezużyty i ten przy kierownicy ma jeden spory plus vs montaż innego- ma zatrzask przy podnoszeniu i jak podnosi to już można biegi zmieniać przy robocie, a to sporo usprawnia prace jak dla mnie - mam troche takich kawałków popierdułek gdzie trzeba sporo nawrotek robić

Opublikowano

Mój ojciec używał zawsze tylko tego przy kierownicy, a ja wolę tym przy siedzeniu. Sięganie do rozdzielacza przy kierownicy jest niewygodne, dlatego rozważam wymianę regulatora na rozdzielacz przy siedzeniu, może od razu by zrobił wajchę na zewnątrz.

Opublikowano

Ja wstawiłem bługara pod kierownicę i wyprowadziłem dźwignię sterowania przy siedzeniu tak że nawet nie ruszam ręki z podłokietnika. Faktycznie, trochę brakuje zatrzasku na podnoszeniu ale mam i na to pomysł. Zapadka przy dźwigni która będzie trzymać ją przy podnoszeniu i linka w pancerzu do tylnego tuza która zwolni zapadkę gdy podnośnik dojdzie do samej góry.

Opublikowano
14 minut temu, mani51 napisał:

Ja wstawiłem bługara pod kierownicę i wyprowadziłem dźwignię sterowania przy siedzeniu tak że nawet nie ruszam ręki z podłokietnika. Faktycznie, trochę brakuje zatrzasku na podnoszeniu ale mam i na to pomysł. Zapadka przy dźwigni która będzie trzymać ją przy podnoszeniu i linka w pancerzu do tylnego tuza która zwolni zapadkę gdy podnośnik dojdzie do samej góry.

Sprytne 🙂. A rozdzielacz masz na linki, że masz go pod kierownicą a sterowanie obok fotela?

Opublikowano

Rozdzielacz zwykły na dźwignie bo był tańszy od sterowanego na linki i do tego dorobiłem przejście spod kierownicy do błotnika na cięgnach. Dźwignie od hydrauliki zewnętrznej są też przerobione ale zostały przy kierownicy.

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/agro-mar-wycieraczka-kabiny-dywanik-mtz-82-820-920-9807422885?utm_medium=app_share&utm_source=facebook tu masz sporo tańszą, a otwory można sobie dociąć bo przecież były modele z biegami na środku, z biegami z prawej strony lub bez reduktora. Robią dywaniki uniwersalne żeby każdy mógł sobie dociąć ile trzeba.

Opublikowano
2 minuty temu, Grzechooo napisał:

https://allegro.pl/oferta/agro-mar-wycieraczka-kabiny-dywanik-mtz-82-820-920-9807422885?utm_medium=app_share&utm_source=facebook tu masz sporo tańszą, a otwory można sobie dociąć bo przecież były modele z biegami na środku, z biegami z prawej strony lub bez reduktora. Robią dywaniki uniwersalne żeby każdy mógł sobie dociąć ile trzeba.

Pewnie że można - tylko po co? 😉 jak można odrazu kupić z fabrycznie wyciętymi pod swój model. Docinane w grażu to później wygląda jakby myszy pogryzły 🙂