Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy pytanie - jak zasłonie roletke w moim gagarinie to po zagrzaniu na 80-90 stopni zaczyna mi lać sie olej po bloku w okolicach filtra powietrza (prawy tylny narożnik bloku). Jak pracuje do 60 stopni to sucho. Pytanie czy to spod uszczelki wali czy spod śrub kolektora 4 cylindra - trudno to zdiagnozować śruby blisko uszczelki i nie wiadomo. Pytam zanim sie za robote wezme - mieliście taki przypadek? Dodam że głowice dociągałem książkowymi momentami ale dalej jak gorący silnik na sie tam leje a jak niedogrzany to i cały dzień bedzie latał i suchy

Opublikowano (edytowane)

Pomalowany Tłumik  srebrzanką  będzie śmierdziała przy wypalaniu się farby i w nie wykoszonej trawie a są kleszcze .

Tak poważnie wizualnie niezły .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
karbex napisał:

Koledzy pytanie - jak zasłonie roletke w moim gagarinie to po zagrzaniu na 80-90 stopni zaczyna mi lać sie olej po bloku w okolicach filtra powietrza (prawy tylny narożnik bloku). Jak pracuje do 60 stopni to sucho. Pytanie czy to spod uszczelki wali czy spod śrub kolektora 4 cylindra - trudno to zdiagnozować śruby blisko uszczelki i nie wiadomo. Pytam zanim sie za robote wezme - mieliście taki przypadek? Dodam że głowice dociągałem książkowymi momentami ale dalej jak gorący silnik na sie tam leje a jak niedogrzany to i cały dzień bedzie latał i suchy

Zmieniałeś uszczelkę pod głowicą? W tym rogu co piszesz idzie kanał olejowy do smarowania klawiatury. Piszą żeby położyć tam oring bo inaczej będzie się lało. A spod śrub kolektora też potrafi się lać. Gorący olej jest rzadszy i pewnie dlatego leje się tylko przy wyższej temperaturze.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, mani51 napisał:

Zmieniałeś uszczelkę pod głowicą? W tym rogu co piszesz idzie kanał olejowy do smarowania klawiatury. Piszą żeby położyć tam oring bo inaczej będzie się lało. A spod śrub kolektora też potrafi się lać. Gorący olej jest rzadszy i pewnie dlatego leje się tylko przy wyższej temperaturze.

Dzięki Mani. Nie - uszczelki nie ruszałem. No nic - sprubuje wykrecić śruby kolektora i uszczelnić klejem do gwintów. A jak nie pomoże to głowica ale to nieprędko. Bede jeździł na otwartej rolecie i tyle. Widziałem uszczelki ze ścieżkami silikonowymi to pewnie by wystarczyło zamiast oringu. A jaką mam teraz to nie wiem bo kupiłem tą dzide w zeszłym roku i silnik to chyba nie ruszany był jeszcze 😀

Opublikowano

A jaki masz olej ? U mnie nie ma żaluzji. Jak przysłonią z żaluzje to olej też się grzeje bo nie ma przelotu przez chłodnice oleju, a jak marny olej to rzadnie i ucieka. Temperarure ma trzymać termostat a żaluzja tylko w zimie przy większych mrozach.

• Thanks 1
Opublikowano

Nawet jak kupisz uszczelkę ze ścieżką sylikonową to i tak podłóż oring. W niczym to nie przeszkadza a już nie jeden rwał głowicę przez wyciek w tym miejscu.

• Thanks 1
Opublikowano

Turdus 15W40. Z termostatem to już rozkminiałem i na forum i w praktyce i bez żaluzji za nic nie moge dogrzać tego silnika do tych 80-90 stopni. 2 termostaty sprawdzane - obydwa sprawne, obudowa nowy typ i bez żaluzji do zielonego nie ma szans. Pytałem w innym temacie i wiekszość użytkowników na wolnossącym ma ten sam problem. Co innego z turbo - wtedy ładnie łapie temperature no ale tu turbina też olej grzeje. No nic jak jest wyciek to jest nieszczelność i trza bedzie coś z tym zrobić a czy olej gesty czy rzadki nie powinien cieknąć

11 minut temu, mani51 napisał:

Nawet jak kupisz uszczelkę ze ścieżką sylikonową to i tak podłóż oring. W niczym to nie przeszkadza a już nie jeden rwał głowicę przez wyciek w tym miejscu.

Racja. Jak taka praktyka sie sprawadza to szkoda sie bawić od nowa 

Opublikowano (edytowane)

Tego samego jestem zdania chociaż nie powiem żeby mnie to nie irytowało 😉. Wcześniej miałem zetora i 3 p to na zielone wchodziło po 5 minutach roboty i tak zostawało a w gagarinie to 60 stopni wiosna - jesień to maks co mi weszło - tak jak w innym temacie pisałem - silnik sie nie może zagrzać bo jednak 15 litrów oleju i chłodnica olejubez termostatu robią swoje. O tym silniku to legendychodzą że ludzie bez wody i pół dnia jeździli i nic mu nie było 😅 W upały przy gruberze to może i dojdzie na 80 ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić

Edytowane przez karbex
Opublikowano

To są tylko legendy...

No więc opowieści ciąg dalszy.

W 2018 latem silnik przeszedł remont generalny, Dziwne byłoby gdyby wytrzymał więcej niż 2 lata bez rozbierania. Jako że odpalenie tego złomu czasem jest nieuniknione, tak jak awaria po każdym jego odpaleniu, trzeba było przestawić prasę. Bez odprężnika nie ma szans, żeby zapalił, z komina po odpaleniu wylatywała szklanka wody, w chłodnicy było sucho, bo również wywalał nadmiarem, po trzecie płyn leci w olej. Trudno, bywa. Jako że silnik złożony na nowo, a głowica została stara, założyliśmy nową głowicę. Uszczelka ani teflony nie były w jakikolwiek sposób uszkodzone. Oczywiście nic to nie dało. Ciśnienie w chłodnicy, że masakra.

Do rzeczy - czy jest to możliwe, i jak to możliwe, że pękłaby tuleja cylindra? Od 2 lat nieustannie jeździ na borygu, Turdus SHPD zmieniany na czas, silnik nie mrożony, nie przegrzany, nie katowany.

Opublikowano

LTZ - jak czytam o Twoich przygodach to sie boje w pole jechać 😉. A na poważnie to nie wiem czy to możliwe i jak to możliwe ale jak po wymianie głowicy i poprawnym złożeniu objawy pozostały i płyn idzie do oleju to chyba innej opcji nie ma. Troche mnie zastanawia ten odprężnik - jak pękła to jedna i wydaje mi sie że jak palił dobrze to na trzech pozostałych kulawo bo kulawo ale powinien odburzyć i bez odprężnika - no chyba że licho kręci.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, LTZ55a napisał:

To są tylko legendy...

No więc opowieści ciąg dalszy.

W 2018 latem silnik przeszedł remont generalny, Dziwne byłoby gdyby wytrzymał więcej niż 2 lata bez rozbierania. Jako że odpalenie tego złomu czasem jest nieuniknione, tak jak awaria po każdym jego odpaleniu, trzeba było przestawić prasę. Bez odprężnika nie ma szans, żeby zapalił, z komina po odpaleniu wylatywała szklanka wody, w chłodnicy było sucho, bo również wywalał nadmiarem, po trzecie płyn leci w olej. Trudno, bywa. Jako że silnik złożony na nowo, a głowica została stara, założyliśmy nową głowicę. Uszczelka ani teflony nie były w jakikolwiek sposób uszkodzone. Oczywiście nic to nie dało. Ciśnienie w chłodnicy, że masakra.

Do rzeczy - czy jest to możliwe, i jak to możliwe, że pękłaby tuleja cylindra? Od 2 lat nieustannie jeździ na borygu, Turdus SHPD zmieniany na czas, silnik nie mrożony, nie przegrzany, nie katowany.

U mnie wodę wywalało, przegrzewał się a ktoś wstawił termostat nowego typu w starą obudowę.

Woda w oleju- też tak miałem po zmianie z wody na płyn, puściło na oringu na dole tulei.

Tuleja może pęknąć. Jest to prawdopodobne

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano

Tuleje często pękają, jak w bloku jest sporo szlamu, który blokuje odbiór ciepła z tulei, wtedy pęka 2-3 cm nad oringiem dolnym. Drugie miejsce to GZP gdzie górn pierścień ma pubkt zwrotny na tulei, w tych okolicach też potrafi pęknąć. Są to pęknięcia zazwyczaj poziome , na pionowe w tulei MTZ jeszcze nie trafiłem

Opublikowano

Uf. Od wymiany głowicy i oleju sprasował i owinął 85 bel i jeszcze nic złego nie zaobserwowałem. Do chłodnicy dałem stary korek, który jest nieszczelny, żeby ciśnienie swobodnie uciekało. Mam nadzieję, że to była wina głowicy.

Opublikowano
jahooo napisał:

Tuleje często pękają, jak w bloku jest sporo szlamu, który blokuje odbiór ciepła z tulei, wtedy pęka 2-3 cm nad oringiem dolnym. Drugie miejsce to GZP gdzie górn pierścień ma pubkt zwrotny na tulei, w tych okolicach też potrafi pęknąć. Są to pęknięcia zazwyczaj poziome , na pionowe w tulei MTZ jeszcze nie trafiłem

Ja trafiłem. U takiego mądrego, co pierw zapali z górki i dopiero jedzie pod kran lać wodę... LTZ: mnie ten WOM irytuje odkąd go mamy. Szykuje się trzeci remont.

Opublikowano

Mam pytanie, czy dodatkowe rozdzielacze w mtz 52 powinny się nagrzewać do około 50 stopni w 30 minut?

1,  nowy rozdzielacz 2 sekcyjny 80l/min podłączony do oryginalnego pierwszej sekcji od kierownicy (dzwignia)

2. drugi nowy 3 sekcyjny rozdzielacz 40l/min podlączony szeregowo do tego pierwszego 80l/min

3. z drugiego rozdzielacz idzie spływ oleju do tej samej sekcji dzwigni co jest podłączony ten pierwszy 2 sekcyjny

Tak mocno mi grzeją się w kabinie np podczas belowania lub koszenia trawy jeśli mam cały czas włączoną sekcję w oryginalnym rozdzielaczu do tych dodatkowych.