Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W  zasadzie to Ukraińcy wykorzystali swoje wcześniejsze doświadczenia. Mieli na pieńku tak z Polakami jak i Rosjanami. Kiedy więc przyszło do konfrontacji stwierdzili że tylko sposobem czystek mogą pozbyć się innych. Tragedia tragedią ale jednak Rzeź Wołyńska była skutkiem a nie przyczyną. I tu Piłsudski przyłożył w pewnym sensie swoją rączkę.
Rzeczypospolitej nie mogli ufać.

Opublikowano

O czym ten chory Tusk człowiek mówi ? O pojednaniu ? Wczoraj ukraińcy w Polsce składali wieniec rzekomo w barwach niebiesko żółtych  co by było zrozumiałe a w to powpinali bordowe kwiatki symbol UPA . To nie jest naród to jest dzicz która nigdy nie dogoni nawet Afryki , takie prowokacje w takim dniu . Na szczęście wojewoda już interweniował i zajmie się tym prokuratura .

Dziw mnie też próba obrony UPA że rzekomo mieli racje bo byli w przeszłości uciskani , jak tak podejść do sprawy to Polacy mieli prawo wymordować Szwedów za potop? ,Niemców za wojny ? a ruskich za rozbiory . Mylicie panowie pojęcie wojny z czystkami etnicznymi i próbujecie usprawiedliwiać morderców . Nie ma na to usprawiedliwienia . Oczywiście rozumiem że jakoś żyć z takim "sąsiadem" musimy ale fakty są takie że jak zacznie się zawierucha wojenna ( o którą nie trudno w dzisiejszych czasach) to mamy na 100 % powtórkę z historii . Nam się wmawia że kultywują banderę bo nie mają innych bohaterów  a oni kultywują całym sercem nienawiść do Polaków .

• Like 5
Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

Dziw mnie też próba obrony UPA że rzekomo mieli racje bo byli w przeszłości uciskani , jak tak podejść do sprawy to Polacy mieli prawo wymordować Szwedów za potop? ,Niemców za wojny ? a ruskich za rozbiory . Mylicie panowie pojęcie wojny z czystkami etnicznymi i próbujecie usprawiedliwiać morderców . Nie ma na to usprawiedliwienia . Oczywiście rozumiem że jakoś żyć z takim "sąsiadem" musimy ale fakty są takie że jak zacznie się zawierucha wojenna ( o którą nie trudno w dzisiejszych czasach) to mamy na 100 % powtórkę z historii . Nam się wmawia że kultywują banderę bo nie mają innych bohaterów  a oni kultywują całym sercem nienawiść do Polaków .

Mnie akurat nie musisz tłumaczyć co to działania wojenne, ani jak wygląda obszar gdzie jedni chcą pozbyć się drugich. Nikt tu nie próbuje usprawiedliwiać morderców. Choć chyba w tym temacie ktoś mi udowadniał że Serbowie mieli w zasadzie prawo mordować muzułmanów, bo tamci wyrzynali ich wcześniej. 
Problem w tym że "gorące głowy", tak po jednej jak i drugiej stronie, próbują uświadomić komu się da że właśnie to oni są bardziej pokrzywdzeni niż ci drudzy. 

Opublikowano

kremlowscy aktywisci -trzeba dodac.

pamietacie -chyba w tamtym roku bylo narodowe czytanie i adrian  czytal wesele-nie smarzowskiego-nomen omen- a wyspianskiego i tam tak szlo. zeby bylo ciekawiej to przywodca rabacji galicyjskiej pochodzil ze wsi smarzowa.

mysmy wszystko zapomnieli

mego dziadka pila rzneli

mego ojca gdzies zadzgali

gdzies  zatlukli spopychali

kijami,motykami

krwawiacego przez lud gnali

mysmy-krakowiacy- nie byli gorsi i to swoich a nie obcych w 1846 za wieki przesladowan ukarali-podobnie jak na wolyniu dzialo sie w galicji zachodniej-wszedzie gniew upodlonego chlopa jest straszny[poczytajcie o wojnach chlopskich w niemczech,francji, rosji itp..] gdy nadarzy sie okazja nikt go nie powstrzyma......

dziwne ze nikt nie zrobi filmu o rabacji galicyjskiej....

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, marks50 napisał:

O czym ten chory Tusk człowiek mówi ? O pojednaniu ? Wczoraj ukraińcy w Polsce składali wieniec rzekomo w barwach niebiesko żółtych  co by było zrozumiałe a w to powpinali bordowe kwiatki symbol UPA . To nie jest naród to jest dzicz która nigdy nie dogoni nawet Afryki , takie prowokacje w takim dniu . Na szczęście wojewoda już interweniował i zajmie się tym prokuratura .

jedno tylko małe "ale"
Jeszcze bardziej kultywują nienawiść do ruskich a to wielu u nas się nawet podoba i tenże sam bandera jest tej nienawiści symbolem.
Tam jest zarządzanie przez nienawiść (DTaras mi pomógł ten mechanizm uzmysłowić) i może by kto pomyślał jak by to przeciwko nim samym wykorzystać. Ja nie wiem jeszcze jak, ale może by pomyślał?
Jak świetnie nami rozgrywają obcy bo mamy dwa wściekłe psy co się żrą między sobą i ileśmy przez to już stracili to się dopiero okaże.
Bogu dzięki ostatnie półrocze to jakby nieco więcej refleksji po obu stronach choć to tylko może być moje subiektywne odczucie.

Słuchałem chyba całego przemówienia wczorajszego od polskiego Prezydenta i tam też padły słowa zaproszenia obywateli Ukrainy do pracy czy wręcz zamieszkania w Polsce, "zapraszamy i witamy" czy jakoś tak, czy to czegoś nie przypomina? 
Może On próbuje jakoś tę nienawiść rozegrać?

A jeszcze jedno. Słyszał ktoś coś o jakowychś aktualnych protestach w służbie zdrowia? Bo rykoszetem "od dołu" spotkano się z odmową przyjęcia pacjentów na oddział z powodu protestu personelu. Nie sugeruję gdzie bo może to była tylko wymówka.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, dddddddddddddddddd napisał:

oj tam oj tam nie ważne ze sra na polaków 

ze nic nie zrobił dla polski 

tylko na nie korzyść 

więcej zrobił dla Niemiec 

sprzedał pół polski 

ale według lewactwa ważne ze było 27;1  sukces ulmana 

a ze nic i nigdy nic nie zrobi tylko podłoży własnemu kraju nogę 

to według lewaka to oj tam oj tam 

27 minut temu, jacus napisał:

pamietacie -chyba w tamtym roku bylo narodowe czytanie i adrian  czytal wesele-nie smarzowskiego-nomen omen- a wyspianskiego i tam tak szlo. zeby bylo ciekawiej to przywodca rabacji galicyjskiej pochodzil ze wsi smarzowa.

mego dziadka pila rzneli

mego ojca gdzies zadzgali

gdzies  zatlukli spopychali

kijami,motykami

krwawiacego przez lud gnali

jacuś chyba nie muszę ci tu wkleić Bronka to dopiero obciach .. ten przynajmniej umie czytać i się prezentuje  

Opublikowano

Roman jak Morawiecki jako urzędujący premier sra na Polskę w UE to już ci nie przeszkadza. Tusk przynajmniej nie zmyśla i nie łże jak Morawiecki, że w polskich sądach sądzą grupy przestępcze czy w Sn zasiadają sędziowie stanu wojennego. Na ponad sześćdziesięciu wyroki wydawało ledwo dwóch. A Morawiecki nałgał tak jak by co najmniej z połowa tam takich była.

Skoro nasz rząd ukląkł na kolana przed Mosadem i zmienił ustawę o IPN na korzyść Izraela to dlaczego nie chcą zrobić tego w dla Ukrainy. Uklękli na kolana przed Izraelem i USA a przed słabą Ukrainą chcą pokazać jacy są mocni. Nie dziwne więc, że Ukraina podjęła kroki odwetowe.  Tak samo jak nie dziwne, że Tusk wzywa do rozmów i pojednania. NO i przynajmniej nie kłamie tak jak Morawiecki.

Opublikowano

Pielęgniarki policjanci. A przecież kraj mlekiem i miodem płynie. Dlaczego im tak źle? A słyszeliście, że strasz marszałkowska ma chodzić z odbezpieczoną bronią? Ciekawe kiedy któryś się postrzeli lub kogoś postrzeli? Widać władza coraz bardziej się boi.

http://natemat.pl/243185,kiedy-straz-marszalkowska-moze-chodzic-z-bronia-gotowa-do-wystrzalu

Oby "przypadkowe" postrzały nie dotyczyły posłów opozycji hehe.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie odbezpieczoną, a z wprowadzonym nabojem.

Niektóre zagraniczne służby tak chodzą cały czas. 

Bardziej mnie ciekawi jak będzie wyglądał u nich system szkoleń, weryfikacji ludzi przyjmowanych do pracy/służby?

Opublikowano

No jak to jak? Nie widziałeś jak wygląda straż/strażnicy? Większość to jacyś emeryci. Części pewnie byłych policjantów. Ale mogę się założyć, że różnie to u nich z tymi umiejętnościami bywa. Zwłaszcza jeśli chodzi o strzelanie w pomieszczeniach. A część to pewnie znajomi znajomych chcących na spokojnej posadce dorobić do emerytury pewnie nie małe pieniądze.

Opublikowano

To jest chory pomysł sam w sobie. Taki jak ten gdy CBA miało karabiny wyborowe. Nie te zadania, nie te funkcje, nie ten poziom wyszkolenia. Podstawa to nie pozwolić odebrać sobie broni. Użycie w pomieszczeniach to kolejny szczebel, Strzelania sytuacyjne i tak nie pomogą bo do tego trzeba treningu i pewnych odruchów wyrabianych podczas niego. 
Już lepiej gdyby pełnili służbę jak teraz, a w przypadku sygnałów zagrożenia użyciem broni zajął się kto inny. 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, mirro napisał:

Podstawa to nie pozwolić odebrać sobie broni. Użycie w pomieszczeniach to kolejny szczebel, Strzelania sytuacyjne i tak nie pomogą bo do tego trzeba treningu i pewnych odruchów wyrabianych podczas niego. 

Prawo użycia broni jako jeden z przypadków,  gdy dopuszczone jest jej użycie, podaję próbę odebrania broni funkcjonariuszowi - nie słyszałem żeby ktoś z jakichś formacji,  z którymi rozmawiałem,  miał z tego szkolenie. Strach pomyśleć jak może się skończyć,  gdy do kogoś nieprzeszkolonego, nie "przyzwyczajonego"  do broni,  ale mającego wprowadzony nabój, ktoś wyciągnie ręce.. 

Inna sprawa,  że na 80% w miarę normalnych osób podziała samo położenie ręki ma kaburze ,  nie mówię już jak ktoś dobedzie  broni. 

Nie wiem na jakie,  skrajne,  sytuację oni się niby chcą tym przygotować. 

A co do użycia broni w pomieszczeniach,  to regularni funkcjonariusze tego nie ćwiczą praktycznie w ogóle.  Tylko specjalne jednostki to tłoka w kółko. To nie jest coś  co po paru szkoleniach będzie się miło wycwiczone. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Strażnik, podobnie jak patrol generalnie jest do odpier... nia. Najważniejsze aby zrobił się hałas.

Na podwórku wolę przeciętnego pieska niż uzbrojonego ciecia bo jeszcze kto jego bronią może mi krzywdę zrobić, broń wolał bym mieć ja tylko nie daj Boże taką logikę zastosować u polityków bo co drugi by sobie coś odstrzelił.
Proporcja między ilością dobrych ochroniarzy a polityków ... resztę szkoda pisać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Dobre dobre bo w zabudowanym obszarze niedopuszczalne i trzeba by wszystko na jakie odludzie.
Naprawdę Wiejska zrobiła by się wiejska.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v