Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukejro
Opublikowano

Tak Romku, tylko należy dodać, że Lumiposa jest skuteczna tylko do 4 liścia rzepaku a jednostka rzepaku jest 250zł droższa od tej zaprawianej neonikotynoidami.

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

A czemu nie wyłączyli grochu?  Przecież to samopylne i nie nektaruje?

Groch polny (pisum sativum) jest owadopylny i pewnie chodzi Ci o fasolę zwyczajną która wprawdzie jest przeważająco samopylna, ale jest oblatywana przez owady a fasola wielokwiatowa wręcz uznawana jest za miododajną oraz jest w większości owadopylna. W czasach "dozwolonych": zaprawiałem raz wielokwiatową imidachloprydem (neonikotynoid) i do końca kwitnienia nie było na niej mszycy czyli i pszczoły musiały się świństwa "nażłopać" bo układowe. Szczęściem znalazłem inny sposób na śmietki bo środek o działaniu wgłębnym szybko degradowalny (lotny) i z innej grupy chemicznej a i dawki na hektar piętnastokrotnie niższe od zalecanych do oprysków nalistnych tyle że mszyce bywają już nawet w tydzień po wschodach (zależnie od roku).
Ostatnio zarejestrowali na mszyce środek (nazwę chwilowo zapomniałem) i podejrzewam niemniejszą toksyczność na pszczoły a zalecany jest na kwitnące rośliny w tym sady. Niekonsekwencją w zaleceniach jest też uznawanie acetamiprydu za bezpieczny dla pszczół bo jego długofalowe działanie identyczne jak innych neonikotynoidów. Decyzje rejestracyjne podejmują ignoranci lub lobbyści koncernów chemicznych i mam na to dowody ale nie widzę sensu na "wojnę nieustającą" z głupotą lub tendencyjnością rządzących bo silniejsi od  Was/Nas wszystkich - robaczków forumowych.

Opublikowano
3 minuty temu, lukejro napisał:

Tak Romku, tylko należy dodać, że Lumiposa jest skuteczna tylko do 4 liścia rzepaku a jednostka rzepaku jest 250zł droższa od tej zaprawianej neonikotynoidami.

no niestety ale i tak cena jest ta sama z tymi 250zł jak kiedyś z neon...   w każdym razie rapool f1  tak kosztowały 

Gość lukejro
Opublikowano

Romek uprawiasz rzepak??? W tym roku jednostki niezaprawiane kosztowały tak samo jak kiedyś zaprawiane neonikotynoidami  a te zaprawione Lumiposą + 250 zł za jednostkę...  A taka mała ciekawostka, byłem na wykładzie pewnego doktora z Zakładu Pszczelarstwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach. Wiesz co facet powiedział? Że zaprawy są najbezpieczniejszą dla pszczół formą walki z szkodnikami w uprawach... Ale jak mówił to jest jego prywatne zdanie a te oficjalne jest jakie jest... Nikt nie udowodnił, że zaprawy neonikotynoidowe trują pszczoły, to jest taki eksperyment na żywym organizmie- wycofamy zaprawy i zobaczymy co będzie... A najbardziej się cieszą z tego amerykańcy z Du Pont, a jak wiadomo PiS zrobi wszystko żeby USA były zadowolone...

Opublikowano

o tym ostatnim ja wiem, lupusem   ja zapłaciłem z rapolu tyle samo co z neo  oczywiscie gadam o mieszańcu   też kosztował ok 1tyś  a dzisiaj bez żadnej zaprawy 850zł 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, lukejro napisał:

...
... na wykładzie pewnego doktora z Zakładu Pszczelarstwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach ...... Że zaprawy są najbezpieczniejszą dla pszczół formą walki z szkodnikami w uprawach... Ale jak mówił to jest jego prywatne zdanie a te oficjalne jest jakie jest... Nikt nie udowodnił, że zaprawy neonikotynoidowe trują pszczoły, to jest taki eksperyment na żywym organizmie- wycofamy zaprawy i zobaczymy co będzie... A najbardziej się cieszą z tego amerykańcy z Du Pont, a jak wiadomo PiS zrobi wszystko żeby USA były zadowolone...

Czy środek Proteus nadal jest zalecany do "odrobaczania" rzepaku? (nie wiem bo nie sieję rzepaku) tiachlopryd do 4tyg w sokach rośliny utrzymuje stężenie toksyczne a zatem i w nektarze. Zaprawy mogą być równie toksyczne jeśli nasiona otoczkowane bo w ciemnościach gleby neonikotynoidy rozkładają się do 4lat a dość duża otoczka może być magazynem na sporą część okresu wegetacji a jako układowe korzeniami pobierane do "wyczerpania zapasów".
Odnoszę wrażenie zdecydowanenie mniejszej ilości pszczół w tym roku w moim regionie niż poprzednimi laty - przynajmniej na drzewach owocowych w okół domu a jutro obejrzę/posłucham w rzepakach.
Coś trzeba robić tylko nie "strzelając kulą w płot" bo widać wiele sprzeczności w zaleceniach dla różnych upraw i jawnie widać że spory udział i wich kreowaniu ma przypadek co najmniej na pewno nie systematyka.
Co do zapraw to zdecydowanie się zgadzam z tezą doktora co do większości przypadków.

Acha, co do rzepaku - nie, miewałem natomiast kapustę i  groźniejszym wrogiem siewek są nie śmietki a pchełki ziemne zjadające liścienie już po wschodach lub w ich momencie i tu skuteczniejsze od neonikotynoidów jest zaprawa byle czym na chloropiryfosie w ilości do 50ml chloropiryfosu (czystego) na 100kg nasion zarówno na śmietki jak i pchełki a fosforoorganiczne po dwóch tygodniach znikają z pola niemal całkowicie w upały tylko nikomu nie chce się d...y ruszyć aby to oficjalnie i naukowo potwierdzić co zdecydowanie poprawić może znikomą toksyczność takiego zabiegu tyle że powschodowo szybko taka ochrona "puszcza" ale ekosystem prawie jej nie zauważy bo działa ze dwa milimetry od nasionka a środek znika tuż po wschodach "kapustowatych". 
To tak na "poważne" podejście naukowców do aspektu proekologiczności zaleceń, zapewne są nowsze substancje o podobnym mechaniźmie działania ale ja już nie zamierzam się uczyć bo i krótko - przy moim wieku - taka "inwestycja" popracuje.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Różne off topy tu się przewijają,  ale temat zaprawiania .. no no

"A chociaż dochód uzyskany z działalności rolnej, wraz z unijną dopłatą, na osobę pełnozatrudnioną w rolnictwie wyniósł średnio nieco ponad 31 tys. zł"

Dochód roczny(jak rozumiem?)  na osobę,  z dopłatami 31tys? 2583,3msc. Średnio..  ciekawe, na jakim poziomie jest mediana. U mnie w pracy,  to też w jakiejś gazecie czytałem,  że średnia to koło 4500msc, a rzeczywistość jest nieco inna..

Pełnozatrudnioną oznacza u nich co? Brak zatrudnienia gdzieś indziej?  

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, lukejro napisał:

Sam się kompromitujesz. W burakach nigdy nie były zakazane zaprawy neonikotynoidowe. Jak można walczyć o zostawienie czegoś co nie jest zakazane...  Tymczasem Dania, Finlandia, Estonia, Litwa, Łotwa, oraz Węgry stosują dalej zaprawy neonikotynoidowe w rzepaku... Ale my jak zwykle musimy być nadgorliwi.... A co tam, że spadają plony, rosną koszty produkcji rzepaku, Jurgiel wyjdzie i powie, że znowu wzrosły nam dochody o 30%...  Także trzeba chronić śmietkę...

Widzisz kompromitujesz  się bo nie wiesz o co chodzi. xDxD

Można walczyć  o coś  co nie było do tej pory zakazane bo  Unia  Europejska  chciała  rozszerzenia  zakazu  stosowania  zapraw  neonikotynidowych.  I  Polskie Ministerstwo Rolnictwo  sprzeciwiało się  wprowadzeniu tego zakazu  w Buraku

Podczas  głosowania  Polska   wstrzymała się  od głosu  nie poparła  tego zakazu  tak jak i od głosu wstrzymały się  Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Finlandia, Litwa, Łotwa i Słowacja

,,Komisja Europejska przedłużyła i poszerzyła częściowy zakaz z 2013 r. w sprawie stosowania trzech neonikotynoidów - tiametoksamu, imidakloprydu i klotianidyny. Głosowanie w tej sprawie odbyło się 27 kwietnia w Brukseli. Wymienione neonikotynoidy będzie można stosować w uprawie szklarniowej.,,

,,Polska chciała pozostawienia możliwości stosowania neonikotynoidów w zaprawach buraków cukrowych. "Buraki cukrowe nie są roślinami miododajnymi, ponieważ nie kwitną przed zbiorem.,,

Czytaj więcej: http://www.dziennikbaltycki.pl/strefa-agro/rosliny/a/jest-decyzja-w-sprawie-neonikotynoidow-tylko-do-szklarni-16-panstw-poparlo-zakaz,13133735/

Chciałeś  zabłysnąć  ale  znowu  ci nie wyszło

xDxDxDxD

Edytowane przez marekfarmer
Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)

"Polska opowiada się za zakazem stosowania zapraw neonikotynoidowych w uprawie rzepaku - poinformował w środę wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski."

http://beta.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/babalski-polska-za-zakazem-stosowania-zapraw-neonikotynoidowych-w-rzepaku,78118.html

http://beta.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/psor-komentuje-skreslenie-zapraw-neonikotynoidowych,78185.html

Zapraw nie ma już 5 lat a pszczół i tak jest coraz mniej...

Mareczku ja wiem, że jesteś wiernym żołnierzem PiS-u i nawet jak Ci będą pluć w twarz to powiesz, że to deszcz pada... Ale zaprawy to jest mały pikuś. Hitem tygodnia i tak jest 30% wzrost dochodów z gospodarstwa rolnego w 2017r ... Już dogoniliśmy Niemców...

http://beta.agrofoto.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/dochody-polskich-i-niemieckich-rolnikow-sa-zblizone,78251.html

O widzę, że na agrofoto mamy cenzurę... Automatycznie w linku zmieniają "farmer" na "agrofoto". Jak chcesz otworzyć link to w miejsce agrofoto wpisz farmer...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

zydów nie wsadzamy , ale jakby coś... .

"Śpiewać sobie każdy może, jeden lepiej , drugi gorzej " jak na scenie w Opolu śpiewał austriacki zyd.  To czemu promuje się wszelkie niepopularne ruchy skrajne.  To Super Expres wypromował chłopców z lasu , a tak by nikt o nich nie wiedział. To media i oponenci promują marsze skrajnej prawicy tworząc blokady.   Tak sobie myślę, że gdyby grupka tych bardziej na czarno ubranych przeszła i pokrzyczała, to raczej nikomu światopoglądu nie odmieni a już prawie na pewno nie uczyni nagle nazistą normalnego Polaka. Więc się zastanawiam, czemu ci, co w bójki się wdają z takimi manifestacjami, zamiast tego ,  nie przejdą chwilę potem tym samym szlakiem i nie wykrzyczą haseł przeciwstawnych. Pierwsi "Praca, naród, sprawiedliwość!" no to drudzy na to "Bezrobocie, multikulti, nieuczciwość!". I już, mamy pozamiatane, kto się zaczynał zastanawiać, czy być może tej idei pracowania nie poprzeć, zostanie w porę przywołany do porządku i uzna, że jednak fajniej jest być bezrobotnym.

Zastanawiacie się , ze ereksio o zydach zapomniał? Nie oni tam też byli. Redaktorzy wybiórczej i inne lewactwo.

0.yael_bartana_zamach.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, marekfarmer napisał:

,,Pogarda,,    kopie i kopie  w przeszłości   :D  :D 

https://wiadomosci.wp.pl/patryk-jaki-sprzed-lat-chcial-zostac-prezenterem-tvp-6247174844515969a

Miał i ma chłopaczyna parcie na szkło. 

12 godzin temu, agromatik napisał:

Podczas konferencji prasowej 30 kwietnia zarówno minister Krzysztof Jurgiel, jak i prof. Andrzej Kowalski potwierdzili swoje wcześniejsze informacje dotyczące ok. 30-proc. wzrostu dochodów z rodzinnego gospodarstwa rolnego w roku 2017.

To może być racja. Jak ktoś ma 2 ha i troje dzieci to po wejściu "pińcet+" będzie miał taki wzrost dochodów.:D

A tak na serio -może oni tak wszystkie wzrosty tak liczą. LOT kopalnia Romka, koleje, malejacy deficyt itd, itpO.o

12 godzin temu, Roman176 napisał:

1.chłopie zamilcz do pracy idzie się pracować a nie wypocząć przed następną pracą  jak byś pracował to byś wiedział po pracy ma jeszcze zajmować sie niepełno sprawnym ??

2,szybciej ciebie udowodnię ze tyle co siedzisz na forum to niejednego etata byś zaliczył a czemu nie pracujesz ??

1.Chłopie , pomyśl. Niepełnosprawni to nie tylko osoby leżące. Jest bardzo wiele lekko spowolnionych, łagodnie upośledzonych. którzy są zasadniczo samodzielni w codziennym życiu trzeba ich pilnować by nie zrobili jakiejś głupoty. Takie osoby powinny mieć możliwość opieki dziennej bo to byłoby z korzyścią dla nich a rodzic takiej osoby też mógłby normalnie pracować i być między ludźmi. Ja wiem że w twojej logice to państwo ma dać bo się należy i już ale tak nigdy nie będzie bo pracujący nie zniosą takich obciążeń. 

2. Wiem że masz etat i gospodarstwo i jeszcze 100 tys km rocznie musisz wyjeździć więc  nie dziw  się innym że sie tak nie narabiają i maja więcej czasu. Dziwi mnie ze tyle zapierniczasz a poglądy socjalne takie jak byś ostatnim gołodupcem był. Narobić się jak głupek to każdy gamoń potrafi. Sztuka to osiągnąć maksimum efektu przy minimum zaangażowania. Wiem że etos górnika wymaga żeby zniszczyć sobie kregosłup ale masz już na tyle dużo lat że powinieneś zrozumieć że można inaczej i nawet jesli w twoim pracowniczym mniemaniu jestem nierobem to mam to gdzieś. Ucz się jak nie narabiać się  jako fizol a żyć lepiej jak robole.

2 godziny temu, lukejro napisał:

.. Ale zaprawy to jest mały pikuś. Hitem tygodnia i tak jest 30% wzrost dochodów z gospodarstwa rolnego w 2017r ... Już dogoniliśmy Niemców...

Może się okazać że my ich już wyprzedziliśmy tak jak minelismy prawdę o Smoleńsku.

Uwaga - teraz spekuluje - Może się okazać że  nasz rząd już wie ze środki na rolnictwo zostana okrojone i to odczuwalnie a my dowiemy sie o tym niebawem. W takiej sytuacji zasadne jest ogłaszanie takich "sukcesów"  bo bedzie mozna powiedzieć że co prawda nam dali mniej ale i tak jest za***iście.:D

Opublikowano

Wyjąłeś mi to z klawiatury. Zeszłoroczny wzrost dochodów można łatwo wytłumaczyć 500+ na pierwsze dziecko, żeby zaoszczędzić w budżecie wystarczyło zwiększyć dochód z hektara. A tegoroczny wzrost dochodu to kontynuacja oszczędzania lub ???. 

Gość marekfarmer
Opublikowano

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Miał i ma chłopaczyna parcie na szkło. 

To może być racja. Jak ktoś ma 2 ha i troje dzieci to po wejściu "pińcet+" będzie miał taki wzrost dochodów.:D

A tak na serio -może oni tak wszystkie wzrosty tak liczą. LOT kopalnia Romka, koleje, malejacy deficyt itd, itpO.o

Uwaga - teraz spekuluje - Może się okazać że  nasz rząd już wie ze środki na rolnictwo zostana okrojone i to odczuwalnie a my dowiemy sie o tym niebawem. W takiej sytuacji zasadne jest ogłaszanie takich "sukcesów"  bo bedzie mozna powiedzieć że co prawda nam dali mniej ale i tak jest za***iście.:D

15 godzin temu, agromatik napisał:

Profesor Andrzej Kowalski podkreślił, że badane były gospodarstwa towarowe objęte systemem FADN - obserwacje obejmują ponad 740 tysięcy gospodarstw rolnych, natomiast bardzo szczegółowo badanych jest 12 tysięcy gospodarstw.

Myślisz  że ktoś kto ma 2 ha  uczestniczy w Systemie FADN  ????   xD  xDxD  xD 

Widać  nie masz  pojęcia  o tym co  piszesz 

Ale wzrost dochodów w 2017 roku  był i to odczuwalny  widzę  to  po stanie mojego konta :)   :) ale  z tym  unijnym Tworem FADN  to się nie zgodzę  że o 30%   

Opublikowano

W polu obserwacji Polski FADN znajdują się gospodarstwa towarowe, a minimalna wielkość ekonomiczna 4 000 euro, po przekroczeniu której włącza się gospodarstwo rolne do pola obserwacji FADN, ustalana jest od 2010 roku obrachunkowego na podstawie analizy sum Standardowej Produkcji (SO) z danych GUS w poszczególnych klasach wielkości ekonomicznej. Standardowa Produkcja jest to średnia z pięciu lat wartość produkcji określonej działalności rolniczej (roślinnej lub zwierzęcej) uzyskana z 1 ha lub od 1 zwierzęcia w ciągu 1 roku, w przeciętnych dla danego regionu warunkach produkcyjnych. W celu wyeliminowania wahań wartości produkcji powodowanych np. warunkami pogodowymi czy też zmianami cen produktów, do obliczeń przyjmowane są średnie z pięciu lat odpowiedniego okresu, na podstawie uśrednionych danych rocznych z określonego regionu. 

http://www.wodr.poznan.pl/baza-informacyjna/ekonomika/rachunkowo-rolnicza/item/6492-charakterystyka-gospodarstw-rolnych-wedlug-wybranych-typow-rolniczych-uprawy-polowe

Opublikowano

A to niedobra "Dobra Zmiana", tak dołować narodowego Ursusa.:D I złośliwi rolnicy, nie biegnący po tak oszałamiające dobra jak ciągniki Ursus. 
"- Podsumowując rok 2017, chcielibyśmy podkreślić piętrzące się trudności w działalności i otoczeniu spółki, głównie - utrudnienia w realizacji kontraktu tanzańskiego, brak wsparcia w uruchamianiu nowych tego typu przedsięwzięć oraz zupełny rozkład funkcjonowania systemu dopłat, które są w wyłącznej gestii Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Cała branża odczuwa negatywne skutki odwoływania przez ARiMR wcześniej ogłoszonych naborów, co skutkuje wstrzymywaniem dotacji stymulujących zakupy maszyn i ciągników przez rolników. Na dzień dzisiejszy realizacja płatności z budżetu w dyspozycji ARiMR w zakresie Modernizacji gospodarstw rolnych na lata 2014 2020 wynosi tylko 7% z przyznanych na ten cel 9,8 mld złotych. W związku z czym rynek ciągników i przyczep zmniejszył się o ponad połowę ponieważ rolnicy wstrzymują się z decyzjami inwestycyjnymi do momentu otrzymania płatności. Pomimo takich okoliczności spółka przeprowadziła działania inwestycyjne i rozwojowe w obszarze poszerzania oferty produktowej, rozwoju kompetencji sprzedażowych oraz inwestycji - informuje spółka Ursus w raporcie."
http://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/103/ursus_wypracowal_gorsze_wyniki_finansowe_w_2017_r,13630.html

Opublikowano

Obiecuje wam rodacy ze jeśli w Polsce dojdzie do władzy PO, to uruchomimy program UCHODZCA+, UE ma odpowiednie fundusze na zapewnienie 200 tyś "uchodźców", wygodnego luksusowego życia w Polsce, te biedne islamskie rodziny będą potrzebowały opiekunek do dzieci, sprzątaczek, szoferów, ogrodników to i bezrobocie w Polsce się zmniejszy!   Program PO dla Polski - odebrać władze PiS ! Dzika reprywatyzacja w kazdym miescie! Wiek emerytalny na 75 lat dla wszystkich ! Uchodźca dla każdego Polaka !Zamach co niedzielę !! I meczet w kazdej wsi bo Polska ma byc 1-wszej predkosci europejska!!

• Like 2
Opublikowano
Pany 1 maja to dzień ku czci robotników z Chicago. Nomen omen Ford w swoich zakładach zapewne podobnie by postąpił. Czy w związku z 30% wzrostem dochodów na stacjach paliw jest to co jest?
Opublikowano

jedz do warszawy tam bylejaki daje za darmo kielbache-:P, choc jako ze obracam sie w biznesie spozywczym to dla zdrowotnosci nie radze tego swinstwa pod nazwa zwyczajna jesc

roman -co to dzisaj -samogon czy metylowy ?????

ostatni zamach to chyba byl w sobote-hanys wjechal autem w rowerzystow ....

Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

roman -co to dzisaj -samogon czy metylowy ?????

oj jaucusiu chciałbyś 

22 minuty temu, jacus napisał:

ostatni zamach to chyba byl w sobote-hanys wjechal autem w rowerzystow ...

brat Niemiec ci nie powiedział jak zabito polkę na oczach dzieci w imię alacha ??

a francji to niby taki spokój ?

Opublikowano (edytowane)

metylowego nie pij -bo jak bedziesz prowadzil swoj jakze polski samochodB|.

w odroznieniu od ciebie nie mam rodziny w niemczech- nie mialem dziadka w wermachcie a nam polakom nie tak latwo bylo wyjechac. 

w sasiedniej gminie niedawno matka udusila 3 swoich dzieci i popelnila samobojstwo-nie trzeba szukac daleko.ostatnia ofiara porachunkow pseudo-kibicow jest pochowana kolo dziadkow mojej zony-maczeta ucieli reke 18-latkowi ...........

tak na swieta- tw "faraon" przedstawia

Edytowane przez jacus
Opublikowano
32 minuty temu, jacus napisał:

w odroznieniu od ciebie nie mam rodziny w niemczech- nie mialem dziadka w wermachcie a nam polakom nie tak latwo bylo wyjechac. 

to znaczy byłeś komunistą zasłużonym nie dostałeś biletu w jedną stronę 

34 minuty temu, jacus napisał:

w sasiedniej gminie niedawno matka udusila 3 swoich dzieci i popelnila samobojstwo-nie trzeba szukac daleko.ostatnia ofiara porachunkow pseudo-kibicow jest pochowana kolo dziadkow mojej zony-maczeta ucieli reke 18-latkowi ...........

zdrowa osoba nie popełnia samobójstwa 

ofiara kibiców albo kibic zabity  chłoptasiu nie pisz o środowiskach tam kibicowskich   chyba ze nawiązujesz ze każdy ciapa ty to jak oni a nie człowiek ??

12 godzin temu, Ulman napisał:

2. Wiem że masz etat i gospodarstwo i jeszcze 100 tys km rocznie musisz wyjeździć więc  nie dziw  się innym że sie tak nie narabiają i maja więcej czasu.

ulmanku 100 udało mi się zrobić  tylko w 2017 bo miałem dużo wolnego z okazji narodzin dziecka ... 

Dziwi mnie ze tyle zapierniczasz a poglądy socjalne takie jak byś ostatnim gołodupcem był. Narobić się jak głupek to każdy gamoń potrafi. Sztuka to osiągnąć maksimum efektu przy minimum zaangażowania. Wiem że etos górnika wymaga żeby zniszczyć sobie kregosłup

sam się dziwie ale jedyne jakieś godne życie a wiesz jak z opłacalnością w rolnictwie :$  w tym drugim zdaniu zapomniałeś dodać narobić efektywnie i zarobić bo głupi to się tylko narobi  , w 3 zdaniu to tak już było zmieniły się czasy  bardziej wyzysku ......

z tym kręgosłupem masz racje boli mnie od 5 lat  muszę spać na materacu rehabilitacyjnym  ......

1.Chłopie , pomyśl. Niepełnosprawni to nie tylko osoby leżące. Jest bardzo wiele lekko spowolnionych, łagodnie upośledzonych. którzy są zasadniczo samodzielni w codziennym życiu trzeba ich pilnować by nie zrobili jakiejś głupoty. Takie osoby powinny mieć możliwość opieki dziennej bo to byłoby z korzyścią dla nich a rodzic takiej osoby też mógłby normalnie pracować i być między ludźmi. Ja wiem że w twojej logice to państwo ma dać bo się należy i już ale tak nigdy nie będzie bo pracujący nie zniosą takich obciążeń. 

samodzielny ale trzeba pilnować ?? jestem zdrowy ale mam raka ???    morze i tak morze i nie nie nam osądzać ale wiesz ze taniej było u matki to jak dać matce na dziecko 500zł 

a dziecko oddać do domu dziecka koszt 4 tyś   dom dziecka jakoś nie umie taniej a matka umie ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v