Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DTaras napisał:

coś mi się zdaje mamy jakiś misunderstanding. Roman napisał iż ma w dupsku, zrozumiałem, że całą tą sytuację z dziwnego bloga.. Cały czas działam na tzw wolnym rynku choć czy on wolny jak na każdym kroku objuczony? Żeby z niemcem wygrać trzeba znać jego standardy i broń ktokolwiek działać jak on. Frazes o myśleniu to kopia mądrości z księgi pełnej podobnych frazesów. To co opisałeś to kształtowanie środowiska znajomych i tzw wyrabianie kontaktów. Nic nadzwyczajnego.

nie miałem ad hoc lepszego przykładu chociaż przypadek (potencjalnego) szwabskiego szwindla rolnego 2019 to jest właśnie "kształtowanie środowiska" tyle że pod znajomych i to jedyna różnica. 
Niemcy zwyciężają w czasach pokoju a przegrywają w wojnach które sami swoją świńską naturą prowokują bo przynajmniej część mi przyzna , jeśli by się to okazało prawdą to można się słusznie wk.rwic bo takie posunięcie jednoznacznie "świńskie"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
22 minuty temu, dysydent napisał:

no przejrzałem.. i nie znajduję tu raczej nikogo kto by się z tego cieszył choć rzeczywiście niektórzy trywializują a samo to już sporo znaczy to jeszcze do zrozumienia.
ten link z farmera? bo tu nie działa.
a nie, z agropolski. 
no nic poczekamy na inne źródła jeszcze i może jaką reakcję polityków na taki szwindel ale sprawa jest poważna i o groźniejszych konsekwencjach niżby się to niejednemu czy tu czy w reszcie unii wydawało.

Większej różnicy nie robi mi wysokość dopłaty. 100 tys. w kieszeni nie przybędzie a tylko z ceną pola zaczynają fikać argumentując to w ten sposób: ,,po tyle  nie sprzedam bo dopłaty mają podnieść,,

więc faktycznie niech nie podnoszą jak najdłużej.

Ale jeśli PO z PSL maczało w tym paluchy to powinniśmy wyjść na ulicę i domagać się aby po prostu zrezygnowali z zasiadania w sejmie.

Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

Ale jeśli PO z PSL maczało w tym paluchy to powinniśmy wyjść na ulicę i domagać się aby po prostu zrezygnowali z zasiadania w sejmie.

Domagać się możesz ile  dusza zapragnie.

Zastanawia mnie to przekonane że POPSL maja nadal tak wielkie wpływy i PIS nic na to nie może poradzić

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, DTaras napisał:

i dla własnego spokoju nie wchodzić w szczegóły.

ale warto zademonstrować taką gotowość i udowodnić umiejętność a dla względnego ładu i "estetyki moralnej" wskazać innym takie możliwości, sposoby, i niejednokrotnie konieczność dociekania owych szczegółów na własną rękę. Wtedy samemu nie będzie konieczności. Trudniej takimi manipulować ale za to mniej uparci a bardziej sceptyczni na przekaz innych. Szczerość zwykle popłaca tylko nie od razu a na początku nawet trzeba nieco zainwestować.

a co Damian? zaraz , tylko przeczytam raz jeszcze bo nie bardzo załapałem o co?...

33 minuty temu, damianzbr napisał:

Większej różnicy nie robi mi wysokość dopłaty. 100 tys. w kieszeni nie przybędzie a tylko z ceną pola zaczynają fikać argumentując to w ten sposób: ,,po tyle  nie sprzedam bo dopłaty mają podnieść,,

więc faktycznie niech nie podnoszą jak najdłużej.

tak nie wprost a jako ocena odpowiem.
O właśnie. Pomimo iż szwabski (domniemany bo pełnych dowodów nie mam) szwindel większego wymiaru praktycznego zdaje się nie mieć lub nierozpoznany właściwie to i tak efekt emocjonalny wybitnie negatywny takie zagrywki wywołają. 
Czyli durni pełno nie tylko u nas. 

a teraz do Damiana
Wychodzenie na ulicę przeciwko pewnej grupie elektorów może zmusić do wyjścia też ich elektorat a czy o to chodzi? drugiej stronie napewno.
Najpierw trzeba przekonać elektorat ten nieświadomy przynajmniej a do tego piętnowanie publiczne podobnych przykładów na razie powinno wystarczyć.
bo świadomy elektorat interesowny i nie do przekonana, ale nie tak liczny niżby wynikało z ... i dopiero gdy tylko taki zostanie nie będzie potrzeby robić nic więcej, rozpierzchnie się sam pozbawiony poczucia siły
Proste mechanizmy demokracji jeśli umiejętnie stosowane na długo wystarczają aby zaoszczędzić na zbędnych utrudnieniach w ruchu ulicznym.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent - czytając artykuł to Wojciechowski dostał narzędzia do kompozycji promocji tego czym próbuje się promować polskie produkty. Dostał zadania koncepcyjne a co za tym idzie ma pole do popisu. Przez wszystkie te spiskowe wymioty przeziera jedynie troska aby na dziś papieru nie zabrakło. Przyjdzie katastrofa to trzeba będzie innych ludków zaczepiać. Wojciechowski tak czy siak będzie mógł wpływów (o ile je wyrobi) użyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Zastanawia mnie to przekonane że POPSL maja nadal tak wielkie wpływy i PIS nic na to nie może poradzić

skoro są wysłannikami putina i szwabów to co cię dziwi w tym że mają wpływy i jak miałby temu zaradzić pis? Jakieś konkretne propozycje czy sam nie widzisz sensu w swoim zastanawianiu się?

Opublikowano

Jak zaradzić? Ano zgodnie z radą którą kiedyś dał mi pewien " śniady gość".  Skracając  napiszę sedno - "trzeba jak najczęściej podawać rękę, wymieniać uściski rąk i nie spuszczać wzroku". Tylko chwyt musi być męski a nie mizianie, paluszkami jak przy "przekazywaniu znaku pokoju" w kościele. 

Zasadniczo może i macie rację z Wojciechowskim - ale. Jeżeli faktycznie będzie miał jakieś rozwiązania , a to dotyczy nie tylko naszego rolnictwa, to drzwi też sobie pootwiera. Natomiast jeżeli zaoferuje tylko "krew i ziemniaki" to i tak machną na niego ręką i pozwolą grzebać się we własnym ogródku. Sprawy ważne załatwiał będzie szczebel średni biurokracji brukselskiej, a tam już nikogo nie mamy. Czy wierzę w rozsądek Wojciechowskiego? Jakoś nie bardzo. 

Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

to fejk jakiś czy co? potwierdzają to jeszcze jakieś inne źródła? to tak niewiarygodne że nie ma sensu komentować zanim się nie potwierdzi.

Największy fejk to ta banda łachmytow pojebkow i posrancow oraz rzesza niemiecka w Polsce która głosuje na tą zarazę. 

Opublikowano

Ja pierdzielę. Fakt - robiłem dziecku kapelusz muchomora ale żeby to miało coś maskować? Dysydent - nie wal półsłówek jak słodkie sziny. Grzej na ostro skoroś analizę rozpoczął. Czy to dziwne, że rejestruję acz nie przeżywam? Pytałeś dlaczego Niemcy w myśleniu lepsi od Polaków. Nie lepsi a bardziej doświadczeni co idąc historycznie w trzech punktach streścić można.

Opublikowano (edytowane)

W obozie PiS-u jakieś rozłamy, Gowinowi i Ziobrze nie pasuje premier Morawiecki. Szukają winnego tak niskiego wyniku, podobno Kurski ma wylecieć. Jeszcze 4 lata ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Sprawy ważne załatwiał będzie szczebel średni biurokracji brukselskiej, a tam już nikogo nie mamy. Czy wierzę w rozsądek Wojciechowskiego? Jakoś nie bardzo. 

ja  nie wieże  , a jeszcze jak zamiast rozsądku wezmie góra polityka krajowa i ambicje  zbyt duże .

Opublikowano (edytowane)

Jakie rozłamy, od początku PIS parlamentarny był koalicją. Po wyborach okazało się, że frakcje Ziobry i Gowina powiększyły swój stan posiadania w parlamencie, wiec będąc języczkiem u wagi, chcą renegocjacji umów koalicyjnych i większych kawałków tortu. Przez szereg lat tak postępowało PSL.  

Kaczyńskiemu na pewno takim stanem rzeczy jest nie bardzo uszczęśliwiony i chętnie widział by obydwu koalicjantów siedzących cicho gdzieś na marginesie, szczególnie Gowina z poglądami którego nie zawsze jest mu po drodze

Edytowane przez agromatik
  • Like 1
Opublikowano

Co to ja miałem.. Acha: "a to Polska właśnie". Standardowa zagrywka w tzw. biznesie a oni przecież tacy zgodni, przytulaśni, psiapsiuły najlepsze. Pakty jednak to pieczętowane chyba śliną, nie krwią.

Opublikowano

Mnie się zdaje, że ten „rozłam”, ma na celu „wymuszenie” na prezesie, by ten premierem został, wszak sam premier twierdzi publicznie, że są lepsi od niego do piastowania tej funkcji. Prezes oczywiście nie chcąc rozłamu w partii, przyjmie propo, choć z niechęcią, no ale kiedy wyjścia nie ma, to cóż począć. Cuś na zasadzie „nie chcem, ale muszem”.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Prezes już raz był premierem, za długo nie porządził.

Bo się okazało że oprócz splendoru to jeszcze jest odpowiedzialność ( dowodzisz - odpowiadasz), a to już przerasta percepcję Prezesa. 
Wybrał manewry z tylnej ławki z odpowiedzią " Ja tylko sugerowałem" - swoją drogą miałem takiego przełożonego przez chwilę aż mu powiedziałem żeby do k**wy nędzy wydał polecenie, rozkaz ale przestał sugerować.

Opublikowano

Nooo przydałoby się żeby Premier i ministrowie 40 milionowego kraju jednak czuli odpowiedzialność za swe czyny. No chyba że dalej ma być państwo z dykty a nam odpowiada ten stan.
To po kija ta gadka o przymiotach i cnotach ludzkiego charakteru skoro nikt tego nie oczekuje?😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v