Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam od dawna mnie zastanawia czemu w różnych ciągniki mth są naliczanie inaczej . chodzi mi o prędkość np w mf 255 lecą jak szalone a w mtz 82 bardzo wolno jeżdżę na podobnych obrotach więc nie wiem dlaczego są takie rozbieżności . z góry dziękuje za odpowiedź i sugestie .

Opublikowano

mtz liczy mth i to jest najbardziej miarodajne i wiarygodne. przebiegi w godz. zegarowych powodują tylko tyle że niektórzy "jarają" się jakie to im małe spalanie wychodzi na godz. albo jakie to żywotne te zachodnie silniki bo mają już 10, 15tys.h i są w dobrej kondycji

Opublikowano

Na początku należy odróżnić ciągniki, które mierzą czas pracy od tych, które mierzą mth. Na ogół motogodzina nie jest miarą czasu pracy, ale określa ile silnik wykonał obrotów.

W ciągnikach rolniczych o zmiennych obrotach motogodzina to czas pracy urządzenia przy znamionowych obrotach.

wzór na motogodzinę:

M = n*t/nz

gdzie:

• M – motogodziny,
  • n – obroty maszyny w jednostce czasu, zazwyczaj na minutę,
  • t – czas w godzinach,
  • nz – obroty znamionowe w jednostce czasu.

Obroty znamionowe są to obroty odpowiadające mocy maksymalnej, którą podaje producent ciągnika.

Szybkość naliczania motogodzin zależy od rodzaju wykonywanej pracy, ale też od charakterystyki silnika. Dlatego inaczej będą one naliczane w wolnoobrotowym silniku (MTZ), a inaczej w małym szybkoobrotowym dieslu (MF).

Opublikowano

przy różnych obrotach silnika jest różna wartość dla jednej motogodziny, w nowszych modelach ciągników motogodzina jest naliczana jako jedna godzina zegarowa niezależnie od tego pod jakim obciążeniem ciągnik pracuje, a spalanie powinno się mierzyć litr/hektar, bo w godzinę jeden zrobi 5 hektarów, a drugi 1 przy np talerzowaniu

Opublikowano

motogodziny zależą od obrotów znamionowych jakie posiada dany silnik i od obrotów silnika na jakich pracuje, czyli aby 1mtg = 1 godz ciągnik przez godzine musi pracować ze znamionową prędkością obrotową silnika.

nie ma zależności od obciążenia. może być jedynie zależność pośrednia, bo jeśli ciągnik ma ciężej to gaz wciskamy mocniej (choć to nie zawsze i stale zwiększa moc)

Opublikowano

Na początku należy odróżnić ciągniki, które mierzą czas pracy od tych, które mierzą mth. Na ogół motogodzina nie jest miarą czasu pracy, ale określa ile silnik wykonał obrotów.

W ciągnikach rolniczych o zmiennych obrotach motogodzina to czas pracy urządzenia przy znamionowych obrotach.

wzór na motogodzinę:

M = n*t/nz

gdzie:

• M – motogodziny,
  • n – obroty maszyny w jednostce czasu, zazwyczaj na minutę,
  • t – czas w godzinach,
  • nz – obroty znamionowe w jednostce czasu.
Obroty znamionowe są to obroty odpowiadające mocy maksymalnej, którą podaje producent ciągnika.

Szybkość naliczania motogodzin zależy od rodzaju wykonywanej pracy, ale też od charakterystyki silnika. Dlatego inaczej będą one naliczane w wolnoobrotowym silniku (MTZ), a inaczej w małym szybkoobrotowym dieslu (MF).

kiedyś śledziłem wątek na temat wysokoobrotnosci silnika mf 255 i wynikło z niego że jest on wolno obrotowy . porównywany był z c 360 i przeciesz mf ma max 2.5 tys a 60 2.8 tys .chodziło o to że 4 cylindrów ciągną od wolnych obrotów a 3 cylindrów mają tak jakby cięższy start . nie są to tylko moje doświadczenia ale wielu osób.
Opublikowano (edytowane)

a co maja uzyskane maksymalne obroty silnika do szybkości nabijania godzin? co ty myslisz że w ferdku nie można przestawić zderzaka na pompie żeby miał 2.8tys obr?

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

a co maja uzyskane maksymalne obroty silnika do szybkości nabijania godzin? co ty myslisz że w ferdku nie można przestawić zderzaka na pompie żeby miał 2.8tys obr?

Obroty znamionowe: obroty przy których silnik osiąga moc maksymalną.... tym sie te traktory różnią i dlatego różnie godziny liczą...

no dobra kolego nie chce zaczynać niepotrzebnych kłótni ale według twojego myślenia mtz powinien nabijac szybciej od mf , a jest odwrotnie
Opublikowano

Kochani.

Obroty znamionowe dla różnych marek ciągników rolniczych są uzyskiwane przy różnych obrotach silnika. Dla jednego ciągnika obroty znamionowe będą wynosić 1 600 obr/min, zaś dla innego 2 200 obr/min. Teraz istota:

Producenci ciągników (dla różnych marek) indywidualnie ustalają przy jakich obrotach silnika 1mth = 1h zegarowa – stąd ta różnica!

A to zależy od charakterystyki silnika, w szczególności przy jakich obrotach moment obrotowy jest stały i bliski nominalnemu oraz gdzie na charakterystyce znajduje się max moment obrotowy a także zależności między mocą a momentem obrotowym.

Dla przykładu:

Dla ciągnika C-330 1 mth odpowiada 1 godzinie pracy ciągnika z 1865 obr./min, przy czym obroty znamionowe to 2200 obr/min.

*Obroty max jako takie nie są istotne lecz obroty znamionowe.

kiedyś śledziłem wątek na temat wysokoobrotnosci silnika mf 255 i wynikło z niego że jest on wolno obrotowy . porównywany był z c 360 i przeciesz mf ma max 2.5 tys a 60 2.8 tys .chodziło o to że 4 cylindrów ciągną od wolnych obrotów a 3 cylindrów mają tak jakby cięższy start . nie są to tylko moje doświadczenia ale wielu osób.

Co do wysokoobrotowości silnika MF:

Podaj jakiś link zobaczymy, jaką wiedzę ma inteligencja.

Opublikowano

Chociaż ktoś zbliżył się do sedna sprawy, choć wstawki o obrotach max. znamionowych czy momencie obrotowym to już nie potrzebne mącenie. Swoją drogą to poraża poziom wiedzy (jej brak) u użytkowników swoich maszyn.

Sprawa jest taka że często jest napisane na licznikach ile jest potrzebnych obrotów na mth, jak słusznie podaje @AlaCapone dla 330 to 1865. Wystarczy utrzymać takie obroty przez godzinę i się zrównują godzina z mth.

W zetorach jest to 1500, w MF jak podaje @kris14, w Rusku też będzie pewnie napisane na liczniku, lub gdzieś w instrukcji.

W każdym razie wypadało by to wiedzieć jak jest w danej marce którą się posiada.

Opublikowano (edytowane)

No w ruskim szukałem informacji ale nie znalazłem. W nowszych olali cały napęd licznika czy jakieś tam prądniczki na rzecz godziny zegarowej. 

W każdym razie faktycznie motogodzina odpowiadająca pracy silnika przez jedną godzinę w różnych ciągnikach przypada na różne obroty silnika. 

Ruskich bym się za bardzo nie trzymał myślę że jest jak jest bo tak im po prostu wyszło.

Silniki MF-a nie są silnikami wysokoobrotowymi.  Mają trochę większe obroty maksymalne ale to nie czyni ich wysokoobrotowymi.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

To nie jest kwestią przypadku, ślepego losu, czyjegoś widzi mi się, itp. przy jakich obrotach 1mth = 1h (zegarowej). Ustala się to wyłącznie na podstawie charakterystyki danego silnika.

Opublikowano (edytowane)

No ruskich bym o to nie posądzał. Ale teoretycznie tak powinno być.

W ciągnikach ich pomysłu masa rzeczy jest zrobiona w niewytłumaczalny sposób.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Więc tak, jak ruskie kładli tory to spytali swego,,szefa'',mają być takie same szerokie jak na świecie,czy szerzej...,a na hu.  szerzej,odparł,no zgodnie z logiką,a podwładni wybrali jednego ,odmierzyli..... .       A z tymi motogodzinami to najprawdopodobniej nie ustalono jedna miarę np 1500 na minutę i każdy podaje jak mu pasuje,miałem swego czasu opla kadeta w którym był wstawiony licznik od skrzyni automatu,tylko filmy robić jakie to   prędkości rozwijał ...

Opublikowano

Kochani.

Obroty znamionowe dla różnych marek ciągników rolniczych są uzyskiwane przy różnych obrotach silnika. Dla jednego ciągnika obroty znamionowe będą wynosić 1 600 obr/min, zaś dla innego 2 200 obr/min. Teraz istota:

Producenci ciągników (dla różnych marek) indywidualnie ustalają przy jakich obrotach silnika 1mth = 1h zegarowa – stąd ta różnica!

A to zależy od charakterystyki silnika, w szczególności przy jakich obrotach moment obrotowy jest stały i bliski nominalnemu oraz gdzie na charakterystyce znajduje się max moment obrotowy a także zależności między mocą a momentem obrotowym.

Dla przykładu:

Dla ciągnika C-330 1 mth odpowiada 1 godzinie pracy ciągnika z 1865 obr./min, przy czym obroty znamionowe to 2200 obr/min.

*Obroty max jako takie nie są istotne lecz obroty znamionowe.

Co do wysokoobrotowości silnika MF:

Podaj jakiś link zobaczymy, jaką wiedzę ma inteligencja.

właśnie o taka odpowiedź mi chodziło wielkie dzięki . A co do link z tym tematem to szukałem i nie mogę znaleźć ale nie martw się jak natknę się na ten temat to napewno wyśle ci go. nie każdy jest aż tak obeznany w tych tematach i ja próbuje się doksztalcac i mówię tylko to co przeczytałem . tak starałem się formułować posty żeby nie robią chaosu i nie zaczynać nikomu nie potrzebnych kłótni. jeszcze raz dzięki za inf .