Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wy serio po 60gr będziecie doić? ja przy 90gr żegnam się z krowami, na razie z przewodowki zrezygnowałem, zwiększać też juz nie mam zamiaru... 25 byczkow już stoi jeszcze z 30 i wolę iść do pracy czy na 2-3 mies wyjechać niż robić za darmo...

Opublikowano

jeśli chodzi o cene mleka to za luty Wolsztyn 4 gr w dół a co kredytów i modernizacja to jak słysze że to robienie chłopów w balona to jestem chory lepiej kupić maszyne za 100 % wartości czy złożyć wniosek jeśli się załapie to dostać dofinansowanie (w przypadku młodych rolników 60% ceny netto) odliczyć vat i ktoś mi powie że się nie opłaca kupić ciągnika czy maszyny

Opublikowano

Xawier kierowca bierze próby co odbiór ale tylko raz w miesiacu Twoja próba idzie na badanie drobnoustrojów a dwa razy w miesiącu na zawartość komórek somatycznych. Pozostałe próby są na zawartość wody i antybiotyku, jeśli na komorze cysterny wyjdzie woda albo antybiotyk wtedy badane są próby od dostawców z tej komory a gdy mleko wyjdzie ok to Twoja próba idzie w kanał :)

Przy okazji badania drobnoustrojów i k som. badają jeszcze tłuszcz i białko.

Opublikowano

U mnie na miesiąc przychodzi minimum 10 sms-ów z wynikami dotyczącymi: tłuszczu, białka, bakterii, k. somatycznych, mocznika i klasy jakościowej mleka, także często badają mleko. Na fakturze jest wyciągana średnia ze wszystkich wyników z całego miesiąca, jest to podzielone na pierwszą połowę miesiąca i na drugą

Opublikowano

O właśnie co do ceny B w mlekpolu, czy inne mleczarnie też praktykują taką politykę? Słyszałem, że w Piątnicy jest coś podobnego. Na początku miało być 0.1zł za każdy litr przekroczenia ilości zeszłorocznych dostaw, to sobie poprawili...

Opublikowano

Płn. wielkopolska, tł. - 3,8, B - 3,33 Pow. 7 tys. ltr, 1,08 brutto vat'owiec

Opublikowano

Mlekovita-centrala, tł. 4.12, białko 3.42, przedział powyżej 30 tys., 1.23 netto

Opublikowano

Macie dobre ceny sierpc i ty centralna mlekovita fakt litraż . A ty z Sierpca ile litrów że taka cena ? Panowie susza to będzie widać jak jest na polach suchota że głowa mała

Opublikowano

Zboczyliście z tematu ja też troszkę będę obok jaki realny koszt wyprodukowania 1 l mleka (oczywiście bez wliczania kosztu kredytu w litr mleka)?

kredyt to tez koszt produkcji , no chyba ze byl zaciagniety np na zakup mieszkania czy czegos innego nie zwiazanego z produkcja mleka,  ktos kto wzial kredyt na nowy ciagnik powinien to wliczyc w koszty, tak samo jak ktos inny kto robi 30 letnim ciagnikiem powinien wliczyc koszty eksplatacji, naprawy.  Nie inwestujac w rozwoj koszty beda nizsze, aczkolwiek chyba nie realne jest wyprodukowac litr mleka ponizej 50 gr nawet przy zywieniu pastwiskowym. nigdy tego dokladnie nie wyliczalem, ale w moim gospodarstwie to koszt 60-70 gr.    

Opublikowano

kredyt to tez koszt produkcji , no chyba ze byl zaciagniety np na zakup mieszkania czy czegos innego nie zwiazanego z produkcja mleka,  ktos kto wzial kredyt na nowy ciagnik powinien to wliczyc w koszty, tak samo jak ktos inny kto robi 30 letnim ciagnikiem powinien wliczyc koszty eksplatacji, naprawy.  Nie inwestujac w rozwoj koszty beda nizsze, aczkolwiek chyba nie realne jest wyprodukowac litr mleka ponizej 50 gr nawet przy zywieniu pastwiskowym. nigdy tego dokladnie nie wyliczalem, ale w moim gospodarstwie to koszt 60-70 gr.    

chyba z dopłatami, w gazecie federacji artykuł był o gospodarzu który sie chwalił że koszt produkcji to 77gr ale to zależy od wielu czynników

Opublikowano (edytowane)

Z fusów, czy od wróżki, bo te gdybanie bez faktury lub smsa z mleczarni już mnie wkurza.

W Mlekovicie jest taki "porządek", że do ostatniego dnia miesiąca potrafi się 10x zmienić. Miesiąc temu ktoś tak pisał i wcześniwj też, a oni i tak inaczej robią.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

pzezuwaczka sam tego nie wymyśliłem, info od człowieka który jest tam bliżej, czy się sprawdzi zobaczymy.

Ps. Smakowała paczka wielkanocna? :lol:

Ser pleśniowy najbardziej :P

Ja też znam tam parę osób, ale rozrzut wersji jest większy niż w tamtym miesiącu.

Opublikowano (edytowane)

cena u nas utrzymana z zapowiedzi wynika ze nie ma prawa spasc ponizej 80gr czyli w takiej sytuacj do tych 80 niech sobie spada wali mnie to. :D mila niespodzianka poki co

Edytowane przez marju12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez tadzio
      Witam. Jak wiadomo, można składać wnioski do ARR wnioski o wsparcie dla producentów mleka i trzody chlewnej. Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki, dokumenty z mleczarni. Bo we wniosku nic takiego nie ma wspomnianego , tylko ilość sztuk?
      Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
    • Przez drewcio
      Witam, orientuje sie ktos coz to za dojarka? (Model, nazwa)

Poszukuje katalogu czesci oraz instrukcji do takiego wynalazku.

• Przez Czyzyk97
      Witam agroforumowiczów ostatnio jest głośno o rejestracji chłodni do mleka.
      Jak dokładnie wygląda sytuacja,macje już zarejestrowane chłodnie? Do kogo/gdzie udać się po poradę/pomoc ?
      Dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam
    • Przez dawid141413
      Wiitam, stoję przed wyborem nowego schładzalnika do mleka i prosiłbym o opinie na temat firmy EUROTANKS
  • Dodaj nową pozycję...
v