Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ARiMR się dziwili, że skup na zagrożonym zamknięty. Od jutra nowa fala badań świń, więc nie ma co się spodziewać, że wet do bydła przyjedzie.

U mnie dzisiaj był inspektor wet z szamotuł w sprawie chowu świń podpisywałem protokól że nie hoduje świń to już 2 kontrola po wykryciu w pow wysokomazowieckim.

Opublikowano (edytowane)

Sylwia a co teraz kierowca przywozil, znowu sery?

No tym razem zapowietrzony  twarożek wiejski z biedronki heh 3 x 500 g :P. Ja nw kto temu poredzi :D .Mogli by dać lepszą cene za mleko a nie dożywiać :P

Edytowane przez sylwcia
Opublikowano

Koleżanko Sylwia na pierogi jak znalazł .   ;) Ceny powoli zaczynają zmieniać kierunek ..w góry ,także jakieś światełko w tunelu się tli . 

Opublikowano

Meg5 Dobry pomysł tylko czasu musze trochę znaleść na pichcenie;). Wiesz co od kilku osób już słyszałam że cena mleka na podskoczyć .No to może cos i z tego bd :)

Opublikowano

Pisałam już w temacie ,że OSM Sierpc o''symboliczne '' 3 grosze od lipca podwyższył cennik .  W Agrobiznesie, też wspominali o wzroście cen na produkty mleczarskie .  

Ps : pierogi robi się mniej więcej tyle ,ile na wolnym gazie woda się zagotuję by je tam wrzucić .... mój mąż  pierogom  zdjęcie zrobił i nosi w telefonie ....  :D  ''Czyli coś w nich jest ..'' :rolleyes:    Może warto ,znaleźć odrobinę czasu?  ;)

Opublikowano (edytowane)

U mnie ze znalezieniem czasu jest kiepsko i to bardzo .W domu mało siedzę .Wiecej robie na gospo ;).Ale dobra koniec bo piszemy nie na temat ;)

Edytowane przez sylwcia
Opublikowano (edytowane)

wierzyć mi się nie chce że przy takiej ilości taka cena jak by może oddawał z 30 000 litrów ale nie tyle

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A mnie już nie stać na kupno pasz pełno porcjowych. 88 groszy  brutto 3.1 białko pow 16k litrów. Trzeba będzie zejść na rzepak i zboża trochę będzie taniej, ale i tak na koncie już debetami się ratuję. Może zimą coś ruszy do góry, trochę mniej wydatków będzie. Ale od wiosny przy tej cenie, to cienko widzę moje gospodarstwo

Opublikowano (edytowane)

Ciężko się rozwijać jak taka cena a krowy stare, pasza jest tylko nie ma kto zjeść. Deszcz już pada, suszy nie ma, trawy odsiejemy i po 2zł doić będziemy

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)

Radekz200 Może i niektórzy piszą tu ceny ,parametry mleka z kosmosu nie wiem. Ale tu niedaleko mnie jest mleczarnia piątnica i wiem napewno że oni płaca najdrożej coś w granicach 1,40 zł. Ale od znajomego słyszałam że jak się przekroczy jakiś tam limit to już cena jest koło złotówki chyba.

Edytowane przez sylwcia
Opublikowano (edytowane)

A mnie już nie stać na kupno pasz pełno porcjowych. 88 groszy  brutto 3.1 białko pow 16k litrów. Trzeba będzie zejść na rzepak i zboża trochę będzie taniej, ale i tak na koncie już debetami się ratuję. Może zimą coś ruszy do góry, trochę mniej wydatków będzie. Ale od wiosny przy tej cenie, to cienko widzę moje gospodarstwo

zwieksz produkcje

mowa ze piatnica ma wymagania a ktora mleczarnia nie ma .W piatnicy moze oprocz pasz gmo jest to samo co wszedzie z wymaganiami

Edytowane przez marju12
Opublikowano (edytowane)

Zwiększanie produkcji doprowadzi do tego ze cena mleka jeszcze bardziej spadnie więc ta rada jest co najmniej nie przemyślana bo jeśli każdy zwiększy produkcje to co się stanie ???? no chyba oczywiste ze cena jeszcze bardziej poleci w dół .Wtedy co znowu będziemy zwiększać  ??? tylko jest coś takiego jak granica opłacalności i w pewnym momencie się już nie zarabia tylko traci , po prostu dokłada do interesu. Dobrze jak się ma z czego , ale wątpie na obecną chwile by było takich dużo którzy by mogli dokładać powiedzmy przez  rok (hipotetycznie) do interesu.Dobrą radą byłoby cięcie kosztów jeśli jest się  w stanie ciąć te koszty.

Edytowane przez Artek84
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v