Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OSM Ostrów Wlkp począwszy od lipca podnosi cenę co miesiąc po 5gr/l. Za wrzesień wyjdzie 1,07zł/l (przedział 10-17 tyś l). W październiku kolejna podwyżka, ale jeszcze nieoficjalnie.

Opublikowano

Pisalem ze Mlekowita dala 10gr to Grajewo da lepsze parametry i 5gr. zawsze bialko bylo zanizone o 0.2 teraz jest w normie.
Tu jest artykul http://m.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/prezes-osm-kolo-dzialania-ke-nie-sprzyjaja-branzy-mleczarskiej-video,134940.html prezesa mleczarni. Kwiczy bo bedzie mniej mleka i trzeba bedzie wiecej dla rolnika placic. Juz nie bedzie na nowego mercedesa tylko Kiją bedzie musial jezdzic

Opublikowano

Było 98gr +8gr z sierpnia+ 18gr września razem 1,24 + premia za wrzesień 5 gr ale na fundusz -5gr. Kazeina idzie w gòre to będzie jeszcze więcej za parametry ale to w nast miesiącu.

Opublikowano

Danielu Mlekpol nigdy nie przestanie inwestowac i sie rozrastac. Przetwory ma duzo lepsze niz Mlekowita a placi tyle samo bo dla Prezesa lepiej miec wiecej dojnych krowek (chlopow) niz zostac przy tym co ma i placic wiecej jak Piatnica. Takie dazenie do przejecia rynku jest dobre o ile lacza sie najwiejsze mleczarnie a nie te male

Opublikowano

Niby które przetwory są dużo lepsze niż w mlekovicie bo z tego co jadłem to sery i serki to totalna porażka mleko masło normalne niczym się nie wyróżnia. Z mlekuty najgorzej jest z wiejskim ciężko o dobry no chyba że swierzutki

Opublikowano

ja tam również jakiejś super jakości w tym mlekpolu nie widzę, w mlekovicie zresztą tak samo, jadałem lepsze sery i serki...

Opublikowano (edytowane)

Mlekowita ma dużo mniej dostawców a więcej mleka niż Mlekpol za sprawą większych dostawców. W moich stronach średnie gospodarstwo to 12 krów i są żywione sianem ze śrutą oraz suchymi sianokiszonkami (65-70% SM), a kiszonka z kukurydzy to u nas nowość która dopiero rolnicy testują i dają do 7kg dziennie na sztukę. Krowy karmione kiszonkami mają ohydne mleko. Piszecie że sery szwajcarskie są najlepsze ale tam wcale nie ma dużych producentów. Sery Mlekowity (dostępne te u mnie) są ohydne że się ich nie da jeść. Kupiłem tydzień temu gołdę to leży do dziś, tak samo rolada wędzona, nie zjem muszę wyrzucić. Natomiast kupiłem wczoraj gołdę z Mlekpolu 400g i poszedł w dzień. Wiem że daleko mu do sera takiego jak kiedyś, ale o niebo lepszy od tej "kwasicy" z Mlekowity. Nie piszę tego by kogoś obrazić tylko zwrócić uwagę na to czemu spożycie nabiałów w Polsce jest tragicznie niskie. Przeciętny Polak zjada 4kg sera rocznie, a od 2 lat spadek 12%! Szukał bym przyczyny właśnie w smaku gdyż po embargu Mlekowita zajęła miejsce Mlekpolu na półkach.

Jest na to rada, trzeba powrócić do niższych wydajności, karmić krowy tylko sianem, trawą i śrutą i produkować przetwory ekskluzywne za większe pieniądze i dzielić się zyskami z rolnikiem. Wystarczy że 10% rolników tak zrobi a mleka będzie mniej za to dostaną wszyscy większe pieniądze a Ci którzy będą produkować "smaczne mleko" będą mieć inny cennik w zależności od jakości produktu.

Piątnica będzie miała mleko bez GMO ale to smaku kiszonki nie zmieni a siano tak! Czy ktoś pamięta jak smakowało mleko gdy krowy chodziły na łące i dostawały siano? Czy idąc do sklepu po piwo kupujecie szczyle? 2zł za 1kg sera na tydzień to dla konsumenta nie dużo, a dla producenta tak.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

polmlek 5 gr od 16 września i od 1 października conajmniej 5 gr smile.png i teraz nie wiem czy przenosić się do mlekovity od 1listopada czy zostać w polmleku

Uciekaj z;polmleku to prywciarz teraz troche da, ale i szybko zabierze jak ceny polecą .

Opublikowano (edytowane)

Dujcie dalej te siki zwane mlekiem i liczcie ze cos na tym zarobicie

Radzę uzupełnić braki w wykształceniu z naciskiem na ortografię xD. Oczy bolą od czytania. Edytowane przez merciless
Opublikowano

Dujcie dalej te siki zwane mlekiem i liczcie ze cos na tym zarobicie

Żeby komuś zwracać uwagę to trzeba zacząć od siebie, dawaj suche sianko, pokrzywke i co tam jeszcze bez grama dodatków witamin na samym zbożu. Piszesz, ze ludzie u Ciebie nie dają kiszonek, a w innych tematach piszesz o kiszonkach i jaki dac zakiszacz, coś nie halo... I pochwal się wydajnością koniecznie
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v