Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Białko w mleku to podniesie soja, rzepak. Kukurydza to pasza energetyczna.

mówisz o białku w paszy  której częsc zamini się w mocznik  i to podniesie

a %bialka w mleku podniesie energia tj np zboze kukurydza wyslodki itd      .... wiecej energi zrobi rowniez spadek mocznika delikatny

Opublikowano

Białoo podniesie białko to rozumienie tych co myślą że kiszonka z kuku jest pasza białkową i dają tą kukurydze, a potem mowią na skupach ile to białka nakosili a drudzy na to "ja też". Białko podnosi białko jak jest ono niskie, ale ja tam się na tym nie znam tak jak niektórzy na forum.

Federacja bialko 3.48% Mlekpol 3.3% to samo u Was? Sasiad ma z mleczaeni 3.6%

Opublikowano

Kiszonkom z kukurydzy również podniesie się białko, jak u mnie zabrakło i przeskoczyły na suche wytłoki białko z 3,5 spadło na 3,0. Gdy w październiku znów zaczęły dostawać kuku białko podskoczyło do 3,3. (w międzyczasie ocieliły się 4 sztuki gdzie srednio każda daje po 40 litrów, dlatego nie wzrosło do poprzedniego poziomu) pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

co niektorzy to widze musza sie sporo podszkolic w temacie zywienia. Jak mozna godowac bydlo i nie znac podstaw zywienia...

pasza bialkowa podnisi tluszcz i mocznik w mleku, pasza energetyczna czyli QQ podnosi białko !

Co do ceny Mlekovita ma cos podniesc tylko nie wiadomo ile ale prawdopodobnie bedzie to 5 gr

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

A kukurydza sucha śrutowana a mielone kiszone ziarno kukurydzy potocznie zwane CCM? Różni się czymś, któreś lepsze gorsze?

Opublikowano (edytowane)

Pasze białkowe są trawione w efekcie czego powstaje azot w formie amidowej ( dla tego niektórzy stosują w żywieniu mocznik) który jest potrzebny bakteriom azotolubnym do syntezy białka ze skrobi (kukurydza, zboża itp.). Tak mocno po skrócie.
Mlekpol 1,26 brutto ryczałt bi. 3.1 tł. 4

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

Białoo podniesie białko to rozumienie tych co myślą że kiszonka z kuku jest pasza białkową i dają tą kukurydze, a potem mowią na skupach ile to białka nakosili a drudzy na to "ja też". Białko podnosi białko jak jest ono niskie, ale ja tam się na tym nie znam tak jak niektórzy na forum.

Federacja bialko 3.48% Mlekpol 3.3% to samo u Was? Sasiad ma z mleczaeni 3.6%

u mnie z federacji bialko 3.48 tłuszcz 4,69 a z mleczani białko 3.3 tluszcz 4.4 czyli to samo co u ciebie. mleko pobierane tego samego dnia i z federacji i przez mleczarnie.

Opublikowano (edytowane)

Dziwi mnie rozrzutność i optymizm niektórych prezesów. Mówi się, że na rynku mleka potrzebna jest stabilizacja a sami podpuszczają gospodarzy do kolejnych inwestycji. Gdy ceny kontraktów zaczną spadać to pierwsi zaczną obalać cenę surowca a nie o to tu chodzi. Polski rolnik potrzebuje stabilizacji!! Dobra mleczarnia w chwilach kryzysowych starała się płacić cenę pozwalającą godnie żyć np mlekpol, mlekovita

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano

Mylisz się. Mi wyszło 1,00 netto a jak ktoś ma keszcze mniej mleka to może i 0,95 było.

Opublikowano

Dziwi mnie rozrzutność i optymizm niektórych prezesów. Mówi się, że na rynku mleka potrzebna jest stabilizacja a sami podpuszczają gospodarzy do kolejnych inwestycji. Gdy ceny kontraktów zaczną spadać to pierwsi zaczną obalać cenę surowca a nie o to tu chodzi. Polski rolnik potrzebuje stabilizacji!! Dobra mleczarnia w chwilach kryzysowych starała się płacić cenę pozwalającą godnie żyć np mlekpol, mlekovita

rozrzutność i optymizm, jestem trochę innego zdania, akurat w czasie kryzysu sm ryki płaciła ok. 1 zl/ l a to, że w tej chwili za październik zapłaci 1,55-1,60 to świadczy tylko i wyłącznie o samej spółdzielni i podejsciu Prezesa, całej Rady do rolników. nie nazwał bym tego podpuszczaniem bo zapłacąc te cene dla rolników spółdzielnia też musi przecież zarobić a to ze może nie tyle co inne mleczarnie to już inna bajka.

Opublikowano

grzesiu to wytłumacz jak inna mleczarnia zbliży się z ceną do stawek Piątnicy to nienormalne czy zakazane ? Spółdzielnia jest w końcu własnością członków i jak są zyski to może je dzielić pomiędzy rolników . Ryki zrobiły sporo inwestycj i nie mają długów więc dzielą pieniądze dla udziałowców .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v