Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie psie myślenie, że zachodnie to lepsze, a nasze to g*

Ja Wysokie Mazowieckie, mam 9 tys wydajności stado, wystawiłam ogłoszenia, bo mam kary i d*pa. Znajomy 11 tys stado i jałówki po Haydenie z wydajnością matek 10 tys i nikt się nie zgłosił. Widziałam Dunki u znajomego, to widać, że genetyka niezła, ale objętość brzucha bardzo słaba, czyli jako cielęta słabo karmione. Dla mnie to priorytet, bo czym głębsza, tym więcej przerobi i mlekiem się odwdzięczy. Z ciekawści mają te importowane status wolne od Ibr?

Sorry, że nie na temat ;)

Ja akurat kupuje z Danii pierwiastki i polecam, w Danii maja urzędowo wolne od ibr/bvd więc ryzyko znikome ale już z niemiec to jak dla mnie to samo co i polskie tylko droższe...

Opublikowano

Niech kupują, budują a za 2 góra 3 msc będą skomleć, że znów cena spadła. 15 jest protest przeciw CETA.

Opublikowano (edytowane)

Ropsonok , to Ty z Suwałk i sam na siebie psioczysz :blink:,   

A tak na boku to chyba chińczycy zajęli ,, tematy bez odpowiedzi'' ,od razu z kilkudziesięciu na 141,same krzaczki

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Niech kupują, budują a za 2 góra 3 msc będą skomleć, że znów cena spadła. 15 jest protest przeciw CETA.

W mediach zamiast o tym mówić to pier*olili przez tydzień o marszach. Najlepiej żeby nikt nic nie wiedział i nikt się nie burzył przeciw CETA.

sorry za mały OT. 

Opublikowano

Ja akurat kupuje z Danii pierwiastki i polecam, w Danii maja urzędowo wolne od ibr/bvd więc ryzyko znikome ale już z niemiec to jak dla mnie to samo co i polskie tylko droższe...

To oznacza tylko, że stada bez statusu wolne od Ibr, nie mogą sprzedawać jałówek do hodowli u siebie, a u nas mogą, bo nasze prawo na to pozwala. Jeśli w papierach nic nie ma, to radzę ostrożność.
Opublikowano

a unia czemu tak się Polską interesuje, bo to dobry powód aby odwrócić uwagę od przekrętów co robią, kto mądry podpisuje takie umowy, w europie nie ma co robić z żywnością a oni chcą jeszcze ściągać zza granicy, musiały pójść dobre łapówki skoro się na to zgodzili ci co dbają a unię i dzięki nim unia rozwinęła skrzydła, chore to jest 

Opublikowano

Takie psie myślenie, że zachodnie to lepsze, a nasze to g*

Ja Wysokie Mazowieckie, mam 9 tys wydajności stado, wystawiłam ogłoszenia, bo mam kary i d*pa. Znajomy 11 tys stado i jałówki po Haydenie z wydajnością matek 10 tys i nikt się nie zgłosił. Widziałam Dunki u znajomego, to widać, że genetyka niezła, ale objętość brzucha bardzo słaba, czyli jako cielęta słabo karmione. Dla mnie to priorytet, bo czym głębsza, tym więcej przerobi i mlekiem się odwdzięczy. Z ciekawści mają te importowane status wolne od Ibr?

Sorry, że nie na temat ;)

ile za te jałówki? :P są na olx? kiedy teremin wycieleń i czy są bez rogów?

Opublikowano

Ogólnie Polska gospodarka zyska na podpisaniu umowy z CETA jednak to będą inne branże niż ROLNICZE. Rolnictwo straci ponosząc koszt tej umowy z reszta z rosyjskim embargo było tak samo że to rolnicy ponosili największe straty.

Opublikowano

Piotrass@ w Radomsku przy tych parametrach za październik wyszłoby Ci minimum 1.35brutto A jak 50tys byś przekroczył to plus 4gr. Wg.cennika napisałem.
A tak poza tematem Piotrass z skąd jesteś jeśli to nie tajemnica?

Opublikowano

To oznacza tylko, że stada bez statusu wolne od Ibr, nie mogą sprzedawać jałówek do hodowli u siebie, a u nas mogą, bo nasze prawo na to pozwala. Jeśli w papierach nic nie ma, to radzę ostrożność.

Jest w papierach, bynajmniej u tych sztuk kupowanych u Konrada, ale ja wyleczyłem stado z ibr i bvd, dlatego wiem ile to kosztuje więc jak już jestem zmuszony do kupna to biorę tylko i wyłącznie z Danii bo tym zaświadczeniem od polskich lekarzy że stado jest wolne od ibr/bvd to mogę się podetrzeć conajwyżej
Opublikowano

Wart milk Sieradz 1,06zl netto  3,3 bialko ,4.0 Tl ok 45 tys l.. zenada...

Wart Milk usilnie trzyma w sieciach cene UHT 1.99zł więc prędkich wzrostów ceny surowca bym się nie spodziewał. 

Ropsonok , to Ty z Suwałk i sam na siebie psioczysz blink.png,   

A tak na boku to chyba chińczycy zajęli ,, tematy bez odpowiedzi'' ,od razu z kilkudziesięciu na 141,same krzaczki

Wytłumacz bo nie rozumie. 

Opublikowano

Dostałem nietypowy sms z Mlekovity. Można składać wnioski o udzielenie pożyczki na spłatę kary za przekroczenie kwoty mlecznej. Wniosek składamy do 15.10.2016 w ARiMR. Co ma Arimr do mleka i czemu tak późno sms jak agencja w sobotę zamknięta.

Opublikowano

Pytałem w mleczarni i jak kolega wyżej pisze. Arimr udziela bezprocentowej pożyczki. Trzeba chyba mieć ze sobą decyzję o przekroczeniu kwoty. O więcej informacji mam pytać w agencji. Złożyć wniosek, bo jutro ostatni dzień a brakujące dokumenty dostarczyć po czasie. Zostało mi 3600 zł i raczej nie będę składał.

Opublikowano

fireseba, kiedy miałeś wypłatę? normalnie 10? U mnie białko 3.6, tłuszcz 5, trzeba chyba słabiej karmić

Teraz odciągneli karę za nadprodukcje, więc może wypłaty Ci nie stykło skoro jeszcze nie dostałeś ;) ale fakt spr teraz sms z banku i zawsze była 7-8 każdego miesiąca teraz 10, ale 7 wypadal w piątek więc bez spiny mogli nie zdążyć...

Dziesiąty matki boskiej płacącej kolejki pod bankiem i adoracja bankomatu :D

Opublikowano

Kary za nadprodukcję miałem tylko (albo aż) 10 tys i ją od razu mi potrącili. dzisiaj nie byłem w banku ale jutro zajdę zobaczyć. Najszybciej to mają kaszanę w zakładzie w Suwałkach bo tam teraz wożą moje mleczko

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita wys. mazowieckie, 3,81 tł 3,31 białko 1.28 netto
Największy próg ilościowy(30+)

ogólnie w wysokim dopłata do litra wzrosła z 15 gr na 25 więc 10 gr podwyżki na wrzesień

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Pytałem w mleczarni i jak kolega wyżej pisze. Arimr udziela bezprocentowej pożyczki. Trzeba chyba mieć ze sobą decyzję o przekroczeniu kwoty. O więcej informacji mam pytać w agencji. Złożyć wniosek, bo jutro ostatni dzień a brakujące dokumenty dostarczyć po czasie. Zostało mi 3600 zł i raczej nie będę składał.

można wnioskować o pożyczkę za dwie raty bo jest to stan zadłużenia na dzień 31 sierpnia :) jest to pożyczka na 10 lat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v