Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz jak wzrost cen i towaru brak to pomoc,gdyby to było jak kolega pisze w zeszłym roku,komuś [ nie jednemu] tyłek by podratowało. Jak oddawałem mleko do sudowii ,ilość mleka z listwy była identyczna z ilością w samochodzie,a teraz za każdym razem z 3 procent brakuje,to samo dotyczy temperatury-mam ustawione na swoje 2 stopnie a na wydruku od - 0,6 do plus 6,paranoja. Ja tam nie wiem ale w suwałkach takich cudów nie było [normalnie grajewo to chyba jest wielka niewiadoma],czy u was podobnie czy to ja muszę się leczyć ? :blink:

Opublikowano

Teraz jak wzrost cen i towaru brak to pomoc,gdyby to było jak kolega pisze w zeszłym roku,komuś [ nie jednemu] tyłek by podratowało. Jak oddawałem mleko do sudowii ,ilość mleka z listwy była identyczna z ilością w samochodzie,a teraz za każdym razem z 3 procent brakuje,to samo dotyczy temperatury-mam ustawione na swoje 2 stopnie a na wydruku od - 0,6 do plus 6,paranoja. Ja tam nie wiem ale w suwałkach takich cudów nie było [normalnie grajewo to chyba jest wielka niewiadoma],czy u was podobnie czy to ja muszę się leczyć ? :blink:

Po co chłodzisz tak mocno mleko? U mnie mam ustawione termostat między 4,2 a 4,6, z mlekovity wpisuje zawsze 4 bo tyle teoretycznie jest maksymalnie w umowie i zero problemów
Opublikowano

Ta temperatura mleka się zmienia. Jak są upały to wiadomo że chłodnie trzeba podkręcić bo wszędzie jest duszno, jeszcze jak stoi przy drzwiach to w ogóle. W zimę jak chłodno dookoła to zawsze lekko podnoszę temperaturę bo wychodzi za niska temperatura mleka. To normalne i logiczne. Radzę przetestować.

Opublikowano

Chyba mam jakąś inną chłodnię, u mnie czy lato czy zima chłodzi do takiej samej temperatury, tylko w lato trochę dłużej niż w zimę(agregat na dworze), schładza do temperatury 4,2, jak wzrośnie powyżej 4,6 to się załącza i chłodzi znowu do 4,2 i tak w kółko, nic nie trzeba przestawiać ze względu na temperaturę na dworze, bakterie rzędu 8-15 tysięcy czyli nic cię złego z tym mlekiem nie dzieje(agregat normalny czteroudojowy)

Opublikowano

Ustawiam tak niską temperaturę bo jak pisałem są takie rozbieżności pomiarów po pobraniu [pomimo że cały czas u mnie2 stopnie,a tak naprawdę 3,5],a wynik do wypłaty oczywiście z samochodu.      Zbiornik wypoziomowany,z legalizacją,listwą i tabelą.      Pierwsze kilka   pobrań z tego samego samochodu były wręcz identyczne jak na tabeli. Twoje mleko idzie do Suwałk,a moje    ponoć do Mrągowa.        Jakby nie patrzeć 3 procent to około 15 litrów,niby nie wiele,3 razy 15 pobrań wychodzi 45 procent statystycznego jednorazowego odbioru,idąc dalej tym tropem jestem prawie jeden dzień w miesiącu do tyłu,pogrążając się dalej w temat przy opłacalności teoretycznej 20 procent muszę za darmo rypać prawie 5 dni,a gdy 10 procent z której strony by nie patrzeć dni ok.10 :blink:

Opublikowano (edytowane)

@kizak Oddaję do Grajewa już spory kawał czasu i w mojej sytuacji litry jak i temperatura zawsze się zgadzają. Jak na zbiorniku jest np. 4,2 stopnie tak i na wydruku jest ta sama wartość. Jakiś czas temu jak jeździł nowy inny kierowca to do końca nie wybierał mleka ze zbiornika i tak zostawiał ze 3 litry w zbiorniku, teraz jest już wszystko w porządku :)

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano

Moje tez przedtem szło do Mrągowa a teraz po przejęciu do Suwałk. Ja delikatnie reguluje temperaturę w zależności od pory roku. I nigdy problemów z bakteriami nie było. Średnia 6-8 tysięcy- jak wychodzi więcej szukam przyczyn :D

Opublikowano

płn. wielkopolska ok 10 tys. L tł. 3.9 b 3.2 - 1,17 brutto 

max. cena w mleczarni 1,36 netto

Opublikowano

Tłuszcz - 8 gr za jednostkę
Białko - 10 gr za jednostkę
Klasa Extra - 15 gr
Ocena - 2 gr
Dopłaty do 1 litra:
przy dostawie do 3000L mleka - 10 gr
przy dostawie od 3001L do 6000L - 12 gr
przy dostawie od 60001L do 10000L - 14 gr
przy dostawie od 10000L do 15000L - 16 gr
przy dostawie od 15001L do 20000L - 18 gr
przy dostawie od 20001L do 30000L - 20 gr
przy dostawie powyżej 30000L - 22 gr

Dodatkowa premia dla wszystkich dostawców - 15 gr

tak wygląda cennik NETTO za sierpień(po tej podwyżce 4 gr) w mlekovicie wys. mazowieckie

Opublikowano

Mówi się że w mlekovicie za wrzesień +10groszy a pracownicy premia 500zl. Bardzo możliwe bo produkty mocno zdrozaly ostatnio masło kostka 2.5 dziś 3.68zl na hurtowni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v