Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesli chodzi o wypas to ilosc mleka wzrasta juz w pierwszych dniach, ale szczyt jest po ok trzech tygodnach i jak ktos ma mloda trawe to mleko na tym poziomie sie utrzymuje jakis czas, bywaja tacy co pierwsza trawe wypasaja jeszcze w czerwcu, a tu z kazdym dniem spadek mleka, im blizej lata tym wiecej dni upalnych, krowy w dni upalne daja mniej mleka.

Opublikowano

Gdzie wypas, to się trochę mleka podniosło. U mnie krowy na łące to rzadkość, a krów więcej niż ludzi w powiecie :)

Przecie wiadomo ze najsmaczniejsze mliko z łaki a te z kiszonki to jak lura nie smaczne

Opublikowano

wątpię żeby mleczarnie tak szybko zaczęły podnosić ceny teraz weź wytłumacz sieciom handlowym że z pierwszym czerwca dostawy naszych towarów 5% ceny w górę haha od razu powiedzą szukaj innego kontrahenta bo my cie nie chcemy 

Opublikowano

Sieci handlowe napewno dokładnie analizują rynek jak takie hieny i tylko patrzą komu pojechać po cenie bo nie ma gdzie sprzedać.
Ale kryzys w końcu minie,a każdy sygnał o podwyżce cen surowca to światełko w tunelu ;-)

Opublikowano

icek1 jesteś imigrantem? a może jakimś prorokiem skoro wiesz jak będzie z mlekiem to chociaż powiedz jaka będzie najbliższa 6 w totka bo kumulacja jest dobra :)

Opublikowano

Icek ma rację. Po wypłynięciu poufnych danych UE zawiesiła negocjacje ze stanami o wolnym handlu. Na samym mięsie zwiększą eksport o ponad 600%. Czytać się nie chce.

Opublikowano

u mnie w sklepie cena masła wzrosła do poziomu z przed spadku cen - ciekaw jestem czemu - prezesom potrzebna jest kasa na nową brykę ? a za kilka miesiecy za cielaka wiecej kasy bedzie niż za mleko rocznie .

Opublikowano (edytowane)

Pewne to będzie jutro jak nie przyjdzie sms do wieczora lub przyjdzie że cena bez zmian :D

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Nadzwyczajne wsparcie dla producentów mleka i wieprzowiny wciąż nieokreślone 

http://www.agrofoto.pl/finanse/nadzwyczajne-wsparcie-dla-producentow-mleka-i-wieprzowiny-wciaz-nieokreslone,64750.html

Opublikowano

10 tys. L Tł. 3,8 b 3,2 - 1,03 brutto Vat'owiec płn. wielkopolska

Opublikowano

Nadzwyczajne wsparcie dla producentów mleka i wieprzowiny wciąż nieokreślone

http://www.agrofoto.pl/finanse/nadzwyczajne-wsparcie-dla-producentow-mleka-i-wieprzowiny-wciaz-nieokreslone,64750.html

Już określone, 1.4 gr
Opublikowano

Już określone, 1.4 gr

Na podstawie § 10 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 22 stycznia 2016 r. w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowej nadzwyczajnej pomocy dla rolników w sektorach hodowlanych (Dz. U. z 2016 r., poz. 141) Prezes Agencji Rynku Rolnego informuje, że wysokość wsparcia przysługującego na kilogram mleka wynosi 0,014962 zł.

01.06.2016 r.  

nie oszukuj :)) toć to prawie 1,5 gr , ola boga co ja pocznę z taka kasą :((
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v