Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj kierowca przywiózł informacje na temat obnizki od 1 lutego. Liczylem jak sie da wychodzi 1zł za litr minus 10 groszy na bezsensowne udzialy wychodzi 90 groszy. Pizdziec bankrut. Brak doplat za litry itp. Porażka!!!

Opublikowano

jaką dopłatę zbiornikowa i cennikowa?

Na fakturze na dole jest takie zestawienie co składa Ci się na cenę. W grudniu było tak 2x dopłata ilościowa, dopłata zbiornikowa, dopłata cennikowa,i dopłata indywidualna. A na fakturce za styczeń dopłaty zbiornikowej i indywidualnej już nie ma.

Opublikowano

A ja tam na mlekpol powiem wam że nie narzekam, a mleko wiozę do punktu skupu i powyżej 1 zł mam  :D  Jak ktoś oddaje mleko poniżej 90 gr to chyba nie opłaca się, bo pół wypłaty krowa zje jak nie więcej :mellow:

Opublikowano

Tłuszcz 4.2. Białko 3.3. 1.23zl. Ilość 12-13tys L. Sejny ( Mlekpol ) Nie jest zle tak jeszcze.. Powiedzcie czy warto inwestować dalej i powiększać stado jak nie wiadomo co będzie dalej z cenami mleka? Myślę że przy powiększeniu miałbym z 25tyś L mleka w dobrych warunkach...

Opublikowano

Odnośnie Sudowi to słyszałem i nie wiem na ile te informacje się potwierdzą to zakład w Suwałkach ma ok. 3,5 mln długu czyli relatywnie nie dużo. Co do dostawców Suwałk to w ostatnim okresie bardzo dużo w ogole zrezygnowało z produkcji ( znajomy mowił, że jednego dnia był już 18-tym który złożył wymówienie). Inna sprawa to to, że Sudowia ma proszkownię i świadczyła usługi dla Mlekpolu w tym zakresie po za tym mają bardzo nowoczesną linię do produkcji serów. Jesli to co słyszałem i co piszę powyżej się potwierdzi to może to nie być takie głupie przejęcie.

Opublikowano

To jeśli chodzi o Polmlek Lidzbark Warmiński to widzę że nie mam najgorzej. Ilość ponad 9 tyś białko 3,25 tł. 4,44 cena 1,02 brutto. Dopłatę zbiornikową zabrali, tak samo cennikową. Sumując te dopłaty i tak brakuje 4 gr do litra wobec poprzedniej faktury. Chciałem o to zapytać dlaczego tak jest (bo to przecież polmlek tu o cenę trzeba się dopominać) no ale nikt telefonów nie odbiera.

Pablo 16 Ty nie masz najgorzej , gorzej ja :( przy bialku 3,1 tł 4,4 i  9500 l  cena 88 gr :huh:  a ja mam do LW z 8 km :blink: a TY :huh: :huh:

A dla nie wtajemniczonych Polmlek ma specjalny cennik (tak ok z pamięci dam)

normalna cena to ok40-60 gr

potem są dopłaty indywidualna z 20-40 gr

dopłata w

dopłata b

dopłata zbiornik

dopłata cennik

mi też zgineły te 2 ostatnie

Opublikowano

Ja w Mlekpolu miałem za ostatni miesiąc 1,18 zł  :mellow: 

Opublikowano

Panowie ktoś słyszał o obniżkach w Mlekpolu od lutego ? Bo kierowca który zbiera mleko powiedział że chodzą takie pogłoski . Mają podobno dużo mleka a i ceny na świecie nie są rewelacyjne. Kuzyn ma dużo mleka i często jeździ do Grajewa na zebrania . Borawski powiedział mu żeby nie tania ropa i susza to mleko dawno by było po 1zł

Opublikowano

Ja chłopaki te okolo 500 mam od 10 lat i nie chce zwiększać dalej chce ceny takiej jak jest . Myślałem ze za pisu będzie lepiej ale widzę ze oni zaczynają sie mlec z cala zagranica . Daj boże żebyśmy z tym naszym mlekiem wyzyli żeby cen juz nie obniżali .apropo widziałem fakturę z piatnicy sodoma zazdroszcze

Piątnica ma plan by kwotować dostawy mleka. Będą porónywać ilość oddanego surowca w danym miesiącu w odniesieniu do zeszłego roku i płacić 100% za tę samą ilość. Przy każdym litrze powyżej zeszłorocznej ilości odstawy cena 50% w dół. W dodatku zakaz używania pasz z dodatkiem GMO. W Piątnicy jest cena i są też wymagania.

cena: 1,43 na rękę dla ryczałtowca

tł 4,58%, b. 3,27% dostawa poniżej 7000l.

Opublikowano (edytowane)

1.31 brutto mlekpol 3.1bialko 3.8tluszcz

Rolstudent albo tak cię kroją na parametrach albo masz takie wydajne krowy. Wiem że masz dużo mleka ale ja przy >20000 tyś miałem 1.3 brutto. tł 4.4 bi 3.4.

Jesteś jakieś 5 gr w plecy 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano

Sorry chłopaki, ostatnio krucho u mnie z czasem i nie zaglądam codziennie na bieżąco.

Dyskusja o opłacalności w produkcji przeniesiona do tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/10019-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87-produkcji-mleka-w-polsce/page-59

@danielhaker  cena netto czy brutto?

brutto

Ile miałeś za grudzień i przy jakich parametrach?

Parametry były chyba niemal identyczne. Od listopada do lutego był ten sam cennik

A nie wiecie czy coś się zmienia w Węgrowie jeśli chodzi o badanie próbek mleka?

tzn wiem że będą badać w niedzielę i święta ale czy ilość prób się zmieni i czy na drugą połowę miesiąca będą badać komórki som?

Miałem cichą nadzieję, że zwiększą ilość prób, ale chodziło chyba tylko o to, że teraz próbę mogą zrobić także w święta

Skoro teraz mleczarnie obniżają ceny to nie ma co się spodziewać, że latem podniosą... A wydawało się, że susza spowoduje wzrosty cen :)

Opublikowano (edytowane)

Niestety jest to Stara praktyka. Z federacji mam białko 3.4 i 4.2tluszcz.

Najgorsze jest to ze jak się upomnisz to będziesz miał komórki i zaraz możesz być poza ekstra.

hehe ja się upomniałem o złe wyniki to nastepny sms 1112 bakterii o dziwo mleko w super extra i extra, chcieli chyba tylko nastraszyc tym sms-em i nie brali go pod uwage ale to o czymś świadczy, dziwnie mnie to zabolało chociaż mleko przeszło, człowiek nie ma nic do powiedzenia ma siedzieć cicho.. 

Edytowane przez Soltys85
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v