Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@chudy 1217 aleś zabłysną tym swoim postem a pokaż mi dziedzinę w dzisiejszych czasach gdzie zarabiasz dobre pieniadze co na pszenicy masz kokosy czy na trzodzie ja krów nie trzymam a wspołczuje mleczarzą 

Opublikowano

W chwili obecnej nie mam zamiaru się rozwijać ani tym bardziej korzystać z MGR. Starczy mi to co mam maszyny też mam ok więc nie widzę potrzeby kupowania nowego ciągnika czy beczki tylko z takiego powodu że sąsiad kupuje. 

Opublikowano

Panowie koniec interesu na krowach. Komornicy w akcji, ale nie martwcie się . Zwiększajcie stada i kupujcie nowe john deeery i hollandy, będzie co kupować od komornika :)

pocaluj nas w pompke

Opublikowano

Panowie koniec interesu na krowach. Komornicy w akcji, ale nie martwcie się . Zwiększajcie stada i kupujcie nowe john deeery i hollandy, będzie co kupować od komornika :)

Po pierwsze to Chudy weź trochę ogarnij się, widać, że komuś czegoś zazdrościsz lub sam się przejechałeś na tym i teraz szukasz winy w całym.

po drugie nie lubię jak ktoś wrzuca wszystkich do jednego worka. 

a po trzecie to kto z głową prowadzi gospodarstwo rolne to nigdy do tej osoby nie zawita komornik :)

Opublikowano

Piątnica cena bez zmiany po dzisiejszej radzie. Nie piszę ile ale co niektórzy muszą sprzedać dwa litry na mój jeden...nie ma sprawiedliwości

Po zakazie karmienia soi gmo koszt produkcji o wiele wzrósł?

Nie piszcie że lacpol taki zły, rotr ostro z nim rywalizuje...

Opublikowano

Soja bez gmo jest bodajże z 400 zł/t droższa na tonie, więc są to śmieszne różnice w porównaniu z różnicą ceny w piątnicy, droższą zmianą jest zapewne pełnoporcjówka(granulki) bo zapewne droższa jest z 200 zł/t a tego idzie trochę więcej niż soi, ale to tylko takie teoretyzowanie, gorzej będzie jak firmy wyczują zysk na tym i że dostawcy z piątnicy muszą to kupować i cena skoczy z 20% do góry...

Opublikowano

W chwili obecnej nie mam zamiaru się rozwijać ani tym bardziej korzystać z MGR. Starczy mi to co mam maszyny też mam ok więc nie widzę potrzeby kupowania nowego ciągnika czy beczki tylko z takiego powodu że sąsiad kupuje. 

Drogi kolego pokaż jakiś kwit na udowodnienie swojego  wpisu, bo też odstawiamy podobną ilość do tej samej spółdzielni i cena jest diametralnie inna.

Opublikowano

Zetorr po Twojej wypowiedzi inteligencji nie widać ;)

po Twojej fotce przepelnionej photoshop-em badz po prostu skradzionej z neta tez nie ;) zetorr podszedl do tej wypowiedzi emocjonalnie i nie ma co mu sie dziwic bo wszystko ma swoje granice, cierpliwosc tez.  Wypie...lic z tego forum  niespelna rozumu, zawistnego i plujacego jadem CHUDY1217, bo caly czas nawija to samo czyli farmazony ktore nie wnosza nic do tematu a wrecz prowokuja i stwarzaja nerwowa atmosfere tu na forum w tym i tak ciezkim i nerwowym okresie na rynku mleka. Do pewnego czasu bylo to smieszne, ale teraz zaczelo robic sie wrecz zenujace dlatego koniec tej ignorancji. Apeluje do moderatorow o interwencje i pytam gdzie jestescie...?

Opublikowano

Absolutnie nie jestem fanem wypowiedzi  Chudego 1217,ale jak tak trochę pomyśleć i jak tak z boku ustaći sprawie spojrzeć to może i ma trochę racji.   Dyskusja tak jak za komuny jeden staje na mównicy a reszta przyklaskuje bo jest to według ideologii,i jej linii nic nie daje,dobrze jak ktoś stanie z boku i szuka ,,dziury w całym'',trochę wtedy człek wyjrzy poza klapki ,szerzej spojrzy na problem i w przyszłości mniej rozczarowań.   Sudowia  Suwałki do 5000l   4,3 tł,białko 3,1,somatyka 200,      0,7 zł minus wszelkie potrącenia na udziały , fwp,na łapkę wychodzi ok 65 gr      [cena x litry- potrącenia]

Przepraszam do 3000l.

Opublikowano

To jest polska mentalność!! Już byś się chłopie nie odzywał lub wytrzyj gile spod nosa bo nie wiesz o czym piszesz. Nie przejmuj się ale jest tak że to o czym piszesz  wróci do Ciebie ze zdwojoną siłą. U nas jest tak że jak sąsiad ma 5 krów więcej to polak nie pomyśli co zrobić aby powiększyć  stado o te 5 krów i mieć tyle co sąsiad tylko myśli co zrobić aby mu te 5 krów padło i żeby miał tyle co ja. Masakra takim czymś ta polska jeszcze wieki będzie tkwić w tym gównie. Żydzi bardzo prężnie się odradzają ale mają zasady jak się komuś noga podwinie to wszyscy raz go ratują!!!!! a u nas jest tak że wszyscy biją brawo cieszą się i piją za to wódkę że sąsiada licytują wstyd mi za takich "polaków" !!!!!

Opublikowano

Piątnica przy ilości około 17000 L na miesiąc 1,55 zł powyżej 20000L jest cena wyzsza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v