Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już lepiej w taśmową się pobawić. Mam oryginalną polską chyba i szału nie ma. Do wierteł ok, tokarki nie mam to noży nie naostrzę. Używam jej, ale rzadko i kamień szybko się sypie. Jakbym miał czas to kiedyś taśmową zrobię, ale najpierw muszę kiedyś zrobić sobie ostrzałkę do noży przyczepy samozbierającej.

Opublikowano

Tez uzytkuje taki siewnik i powiem, ze jak za tą cene to jest naprawdę solidny. Z tego ogloszenia to jest w idealnym stanie a ten którego ja używam to juz 1/3 rurek wysiewajacych podwiazana na drutach i ogolnie duzo rdzy. Mimo to jak sie ustawi tyle wysieje ale miałbym zastrzeżenia do rownomiernosci wysiewu. Niby dawka na hektar sie zawsze zgadza ale w rzędzie jest tak, ze jest kilka roslin umieszczonych tuz obok siebie a potem kilkanaście centymetrow przerwy, tak jakby wysiewal "partiami". 

Opublikowano (edytowane)

Ooo , dziwne takie przerwy . Jaka tam jest skrzynia ? Olejowa ? A nie już widzę . Zwykła "sucha" .

Edytowane przez zetorki12
  • AgroTeam
Opublikowano
35 minut temu, Uziu92 napisał:

panowie jakby ktoś miał amoazona d8 3 metry na sprzedaż to dajcie znać, najlepiej tak do 100 km od Siedlec, ewentualnie coś podobnego. Koniecznie zeby miał scieżki.

Mojego nordstena nie chcesz?

https://www.ebay.co.uk/itm/Massey-Ferguson-365-1997-P-off-local-farm-Low-hours-390-MF-372-Tractor-MASSEY/283203239981?hash=item41f03a802d:g:1NEAAOSwsB9blgrk

Fajna jest ta seria MF-ów

• AgroTeam
Opublikowano
10 minut temu, Uziu92 napisał:

Daleko, transport drożej wyjdzie jak siewnik

Ostatnio wiozłem czyszczalnię to wypożyczenie auta 230zł plus paliwo chyba 8l/100km A jak masz przyczepkę (Ja tak go z nad morza przywiozłem) to tylko paliwo do auta. Przy wynajmnie auta wychodzi Mi jakieś 650zł więc chyba nie tyle co siewnik ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Pigmei napisał:

Mam dokładnie taki sam typ z tym że 3 metrowy i od 12 lat, co chcesz o nich wiedzieć?

Wady i zalety . Na tym z linku widzisz jakieś niedoskonałości ?

Opublikowano
5 godzin temu, zetorki12 napisał:

Ooo , dziwne takie przerwy . Jaka tam jest skrzynia ? Olejowa ? A nie już widzę . Zwykła "sucha" .

5 godzin temu, jahooo napisał:

Luzy na łańcuchach, padnięte sprzęgiełko jednokierunkowe, wyszczerbione kółka wysiewające

Dodam, że to nie jest tak ze cały siewnik robi przerwy tylko w każdym rzędzie jest inaczej. Jak będę na polu i nie zapomnę to zrobię foto zeby zobrazować o co kaman. 

Próby kręcone można w nim robić i jechać siać, zawsze wyjdzie tyle ile zamierzamy wysiac. Ale właśnie z tą rownomiernoscią jest cos nie halo. 

Opublikowano

Kółka w systemie kołeczkowym wysiewają zawsze porcję nasion w jednym rzucie i trudno o ich równomierne rozmieszczenie idealnie w rzędzie, ale nie powinno być przerw. Jeśli to nie cały siewnik robi takie przerwy, tylko poszczególne lejki to może jest problem z utrzymaniem głębokości siewu albo coś z grabkami.

Opublikowano

A jeszcze może ktoś powie jak z wysiewem drobnych nasion w takim , o który pytam ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Wady i zalety . Na tym z linku widzisz jakieś niedoskonałości ?

Oj mógłbym się rozpisać, ale napiszę krótko i zwięźle.

Siewnik lekki, ale rama nie jest za solidna, potrafi pęknąć na środku i przy uszach trzymających belkę, ja już mam go tam spawanego.

Zbiornik na ziarno gruby i  nie gnije, system wysiewający ma tylko taki jak na focie czyli kołeczkowy, ale to nie jest jakiś tam problem mając od licha przełożeń. Co do samej skrzyni przekładniowej to nie robi psikusów i sama od siebie się nie sypie , ale nowych części do niej w kraju nie kupisz. Rurki redlic warto mieć jakieś w zapasie ale co z tego jak ich też nie kupisz, co więcej to jest nowszy tym i ma kielichy z języczkiem do wieszania do listwy, takich nawet używek nie widziałem więc lipa.

Temu w ogłoszeniu brakuje tylko licznika hektarów i był by pełen wypas, na fotkach widzę że nawet ma  instrukcję z tabelami, standardowo posiada rynienkę do próby kręconej oraz co rzadko widuję listwę z przetłoczeniami do regulacji rozstawu redlic w różnych kombinacjach. Ogólnie bardzo podoba mi się jego stan, brak jakichkolwiek zastrzeżeń przy czym warto mieć na uwadze ewentualne spore problemy jak  się go popsuje.Cena też nie jest przesadzona choć to tylko 2,5 metrowy. W jego rok budowy nie wierzę, nie podają jej na metryczkach,

Aha ja takim śmiało sieję  drobnonasienne czyli rzepak i koniczyny, ale w polu wychodzi o ponad 10%, nawet 20%  więcej niż w próbie, a to raczej niewielki kłopot, łatwy do skorygowania

Edytowane przez Pigmei
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v