Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja obstawiam ze w tym roku wczesny siew bardziej zaszkodził niż pomógł. Ostatnie lata sieje owies początek marca co u mnie jest terminem bardzo wczesnym patrząc na podejscie sąsiadów ale ZAWSZE mialem najlepsze plony a w tym roku owies siany wcześnie pięknie ruszył a potem przymrozki go kilka razy ścięły do tego stopnia ze pierwszy raz w życiu 26.05 zrobiłem grzybowke 0.5 azoksy bo liście brązowe, fioletowe, blade, przypalone od mrozu a na dolnych grzyb. Dziś niby wygląda to ok ale jest nierówny i rzadki. U sąsiadów co siali później nawet połowa kwietnia to od początku lepiej rosl mimo tych przymrozkow. Kombajn zweryfikuje jak ten rok finalnie się zamknie

• Like 1
Opublikowano

Przed chwilą w Zachodniopomorskim plon owsa ( i nie tylko) został poważnie zredukowany 😞 10 minut gradobicia, ze "ścianą" wody jakiej nigdy nie widziałem na oczy i po zawodach...

• Sad 1
Opublikowano

Odmiana sama z siebie raczej nie redukuje. Jeżeli faktycznie ściana wodu o wiatr to wspulczuje. U mniew tym roku miałem stopera i jął wszyscy skracali 2 raz ja na tabletkach byłem a tu pach w maju ponad 100 a w czerwcu ponad 60 i jakikolwiek wiatr i desz i pszenica kładzie placki narazie niby nie dużo ale do żniw ponad miesiąc. A propos owies 0.4 modus dostal to wiechy nie było a miejscami się kład. Pewnie za słabo ale pierwszy rok mam i bałem się zatakowac tym bardziej że to najgorsza działka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tommii napisał(a):

Przed chwilą w Zachodniopomorskim plon owsa ( i nie tylko) został poważnie zredukowany 😞 10 minut gradobicia, ze "ścianą" wody jakiej nigdy nie widziałem na oczy i po zawodach...

a dokładniej  gdzie ? jak możesz ... u mnie w lubuskiem  akurat wszystko bokiem 

Opublikowano

Cześć, potrzebuje porady. Mam owies bingo, z centrali. Posiany ok 20.03, województwo podlaskie. W okresie mrozów delikatnie dostał. Ładnie rósł ale mniej więcej po oprysku na herbicyd pojawiły się przypalenia. No i teraz w momencie wiechy są takie fragmenty gdzie jest żółty i Wiecha się praktycznie nie wykształciła (tak jak na zdjęciu). U sąsiada analogiczna sytuacja. Do tej pory byłem przekonany że to po oprysku na herbicyd, ten owies który mocniej dostał w okresie mrozów, po prostu źle to przeżył. Natomiast wczoraj dowiedziałem się od mamy, że na ten fragment ze zdjęcia ojcu zabrakło oprysku na herbicyd więc nie został nim potraktowany a tu sytuacja wygląda najgorzej na całym polu. Czym to może być spowodowane? Jaka jest przyczyna? 

Nawożony salmagiem i drugi raz saletrą, dolistnie dostał siarczan magnezu. Z opryskiem na herbicyd dostał aminokwasy. Potem pryskalem jeszcze od robali bo dużo ploniarki i mszycy było. Wydaje mi się, że dokarmiony był odpowiednią bo reszta pola wygląda bardzo dobrze. 

IMG_20250626_181117317_HDR.jpg

Opublikowano
W dniu 26.06.2025 o 19:57, Tommii napisał(a):

Jaki powiat? Bo u mnie tylko intensywny deszcz przeszedł. 

Opublikowano
W dniu 27.06.2025 o 22:46, wisienka1221 napisał(a):

Cześć, potrzebuje porady. Mam owies bingo, z centrali. Posiany ok 20.03, województwo podlaskie. W okresie mrozów delikatnie dostał. Ładnie rósł ale mniej więcej po oprysku na herbicyd pojawiły się przypalenia. No i teraz w momencie wiechy są takie fragmenty gdzie jest żółty i Wiecha się praktycznie nie wykształciła (tak jak na zdjęciu). U sąsiada analogiczna sytuacja. Do tej pory byłem przekonany że to po oprysku na herbicyd, ten owies który mocniej dostał w okresie mrozów, po prostu źle to przeżył. Natomiast wczoraj dowiedziałem się od mamy, że na ten fragment ze zdjęcia ojcu zabrakło oprysku na herbicyd więc nie został nim potraktowany a tu sytuacja wygląda najgorzej na całym polu. Czym to może być spowodowane? Jaka jest przyczyna? 

Nawożony salmagiem i drugi raz saletrą, dolistnie dostał siarczan magnezu. Z opryskiem na herbicyd dostał aminokwasy. Potem pryskalem jeszcze od robali bo dużo ploniarki i mszycy było. Wydaje mi się, że dokarmiony był odpowiednią bo reszta pola wygląda bardzo dobrze. 

IMG_20250626_181117317_HDR.jpg

Susza chyba 

U mnie po górkach już ostatnio też pojaśniał, ale wiechę już dawno wyrzucił 

Opublikowano

Jak tam Panowie Wasz owies? W mojej okolicy wygląda to mniej więcej tak. Zdjęcia akurat z gorszego miejsca (V i VI klasa), ale generalnie tak wyglądają wszystkie pola w okolicy. Nieważne czy jęczmień, pszenica, czy owies, nieważne czy ozime czy jare - wszystko zrobiło się żółte. 

U Was też mniej więcej taki stan czy może bardziej zielone?

IMG_20250705_125121.jpg

IMG_20250705_125126.jpg

Opublikowano

U mnie też z daleka żółty, w dołkach pół na pół. Dziwnie szybko dochodzi. 

Ciekawe jak ziarno wypełnił.

Sąsiad siał ponad miesiąc po mnie to zielenina, niedawno wiechował.

Ciekawe który lepiej odda 

Opublikowano

Mój Rambo już by się nadawał bo troche zielony jedynie gdzieś pod lasem gdzie cały dzień jest w cieniu. Poniedziałek, wtorek nadają spore opady więc ciekawe czy się nie odnowi, najwyżej trzeba będzie atakować jak tylko obeschnie 

Opublikowano
5 godzin temu, pedro2 napisał(a):

U mnie też z daleka żółty, w dołkach pół na pół. Dziwnie szybko dochodzi. 

Ciekawe jak ziarno wypełnił.

Sąsiad siał ponad miesiąc po mnie to zielenina, niedawno wiechował.

Ciekawe który lepiej odda 

Susza panie susza. Sąsiad ma zielony, ale ziarno Ty masz na pewno lepiej nalane. U mnie sąsiad też sial miesiąc później i widać po wiechach, że do mojego jeszcze mu brakuje. 

Opublikowano

Ciekawe właśnie. Dyskutowaliśmy ostatnio z sąsiadem jak to wyjdzie 

Mój na wiechę dostał wody bardzo ładnie. 

Maj i do połowy czerwca ok 130L

Więc zanim te upały przyszły to powinien nalać. 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Ciekawe właśnie. Dyskutowaliśmy ostatnio z sąsiadem jak to wyjdzie 

Mój na wiechę dostał wody bardzo ładnie. 

Maj i do połowy czerwca ok 130L

Więc zanim te upały przyszły to powinien nalać. 

Dokładnie nie porównasz, chyba że taka sama agrotechnika i nawożenie. Mój sąsiad nie wiem ile dał azotu ale widać że wiecha mniejsza i jest niższy. Jedynie obsadę ma taką samą, bo ja mu siałem na tych samych ustawieniach. Co do nalewania to teraz jak popada sąsiadowi podciągnie ziarno, i Ciebie jak jeszcze zielone to też. Jak upalony to z źdźbła już nie pociągnie za wiele. U mnie ziarno ładne, na razie szacunkowo jakieś 30% roślin jest białych, więc nadchodzące deszcze go wspomogą. Pod warunkiem że nie sprawdzi się ilość opadów, bo będzie uwalcowane na równi z ziemią pewnie...

• Like 2