Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rzadzizna. Ale już musi zostać. 

Wiele roślin "pijanych" po dzisiejszym mrozie ale może przeżyją. Pewno za jakieś dwa tygodnie pierwsze rośliny zakwitną

kirna otwierałem temat z łubinem. Tak mi się wydawało🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

20250508_094047.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Ja czekam na pogodę żeby modusem go potraktować a kolanko ma już jakieś 2cm niby zimno a jednak rośnie. Najszybciej przyszły tydzień wtorek środa bo u mnie codziennie leki ale przymrozek

Opublikowano

Ja nie skracam, polecam odmianę poker nie wylega, raz skracałem to na 4 klasie zrobił się gorszy niż na 5,6. Owies przy 6-7 tonach z hektara ustoi w tamtym roku jak sypał pod 8 ton to przyszła ulewa przed zbiorem wyłożył się w kolano kombajn bez problemu zebrał. Siać do 350 szt/m2 i wcześniej.

• Haha 6
Opublikowano

Tak sypał co prawda na małym poletku bo 30 ar, Zbiornik kombajnu ma 6000 l, koguty się zapalają jak jest 75%. Przyjąłem gęstość 50 chociaż przeważnie jest większa to wychodzi 7,5 t/ha jeszcze został pasek 1 m przez całe pole które jest szerokie na 15 m. To pod 8 sypał. Pole wybitne bo piasek 5 klasa ale mokry. I poszło 8 ton pomiotu od niosek. Tam gdzie szło 5/6 ton sypał od 5 do 6,5 t/ha. Na kawałkach normalnej wielkości. Chwasty skrzypionki i tyle. Tylko takie zdjęcie znalazłem.

8936EDA2-8C03-4827-9F1A-24CD475CB9EE.jpeg

Słomy podobnie jak z żyta.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Typowe ktoś ma lepiej to się śmieją, ja swoje wiem i mi wystarczy daje dobre rady tylko.

A potem narzekanie, że się nie opłaca. Mi się tam opłaca, nie narzekam owies najbardziej dochodowy w gospodarstwie.

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano

Panowie po tych przymrozkach przydało by się trochę podratować owies.Dobrze będzie jak polecę z 10% mocznik,mikro,grzyb,skrzypionki ?,faza strzelania w źdźbło 

Opublikowano
43 minuty temu, drobny napisał(a):

Panowie po tych przymrozkach przydało by się trochę podratować owies.Dobrze będzie jak polecę z 10% mocznik,mikro,grzyb,skrzypionki ?,faza strzelania w źdźbło 

Jak nie pozwolisz liściom złapać oddechu to na pewno mu pomożesz🤭

Opublikowano

u was też miejscami owies tak jakby  zrobił się żółty? szczególnie za kołami ciągnika.

Mi się udało jeden kawałek zrobić odżywką+skracanie+ robak. Reszta musi poczekać na wzrost temperatur. Kolor ma ładny, nie widzę większych przebarwień, od chwastów czysto, ale niepokoją mnie trochę te place. 

Opublikowano

Mój owies przed przymrozkami dostał 1.1lgold i słabo wygląda, cały czas jest blady, niby źle nie wygląda ale też nie ma tej intensywnej zieleni. czekam na ocieplenie i wtedy coś pomyślę z podratowaniem go. Chyba że ciepło zrobi swoje

Opublikowano
49 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dobrze. Owies dobrze reaguje na nawożenie nalistne. Siarczanu ja daje 12,5 kg tyle że z 230l na hektar.

Jedziesz raz czy więcej? Robiłeś jakieś kontrolki? Daje to coś, łapie kolor trochę? 

Opublikowano
Godzinę temu, Piffpaff napisał(a):

Panowie chciałbym czymś wzmocnić owies jak już zrobi się ciepło i zastanawiam się nad Asahi albo aminokwasy, jakiś agro sorbet folium. Co będzie lepsze?

Jak nie masz jakichś uszkodzeń, przypaleń, etc. to ja bym poleciał samymi aminokwasami + mikro. Jak są uszkodzenia to dodałbym Asahi. 

16 minut temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Jedziesz raz czy więcej? Robiłeś jakieś kontrolki? Daje to coś, łapie kolor trochę? 

Jak nie przypalisz to po moczniku będziesz miał kolor, ale wpływu na plon to nie będzie miało żadnego. 

Opublikowano
35 minut temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Łapie od razu pod warunkiem, że jest woda. Czy ma wpływ na plon? Pewnie jakiś ma ale cudów bym sie nie spodziewał.

• Like 1