Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja zawsze sieje świeżym nawet i 3 letnim, co do owsa byli lata ze było pól zielonego to się siało rok wcześniejszym albo była susza i ziarnka spalone, jak weżnie  zboże z centrali i masz 7ton to się sieje nim 2 lata a jak komuś na wiencej starczy to i 3 lata.

Nie ma sensu brać co roku jak ktoś nie wysieje tyle co mu się urodziło świeżego.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Pany CN daje prubę materiału do ponownego badania. Materiał spełnia warunki dostaje nowe świadectwo i może być sprzedawane . Tu nikt nikogo nie oszukał. Tylko nieświadomie kupił materiał z 2019 r

• Like 1
Opublikowano

Ja siałem też 3 letnim kwalifkatem i bez różnicy . Co do nasion to jest tak , na słabych glebach jest różnica kwalfikat a x odsiew a na II- III klasie nie zauważyłem szczególnie różnic np w Pszenicy . Jak zaprawie systiva coś dorzuce do niej jeszcze i też nawóz jakiś np primus  oraz puszcze starannie przez petkusa to moje jest lepsze niż te z niektórych polskich hodowli :) a  i do tego jeszcze betoniarką lepiej zaprawione niż maszynami za miliony :) 

Opublikowano
56 minut temu, Dariowola napisał:

Pany CN daje prubę materiału do ponownego badania. Materiał spełnia warunki dostaje nowe świadectwo i może być sprzedawane . Tu nikt nikogo nie oszukał. Tylko nieświadomie kupił materiał z 2019 r

Ok CN tak a sprzedawca? Guzik....

Opublikowano

Owies posiany. 

- 1ha kwalifikatu bingo (mtn 46, zk 92, obsada wyszła mi coś mała  - poniżej 400)

-  3.5 ha aventis od znajomego (mtn 36, zk jeszcze niepoliczona, narazie 98% puściło korzonki, obsada ~450)

Opublikowano
6 godzin temu, Dariowola napisał:

Jest faktura są opakowania i sprzedawca ma  chyba problem. 

Tak 

Jedynie sprzedawcy można zrobić koło ogona

57 minut temu, mf362 napisał:

Ile kosztuje kwalifikat?

Płaciłem po 1740 brutto

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Dariowola napisał:

Wtedy by była informacja o ponownym badaniu na naklejce piorinu, a tu nie ma. Nikt tego drugi raz nie badał. 

Opublikowano
2 godziny temu, mf362 napisał:

Ile kosztuje kwalifikat?

Ja się oszukałem sam trochę, bo zamówiłem w wia-lanie, gdzie znajomy jest przedstawicielem, no i ze mała ilość, to wyszło ponad 2stowy za metr. Ale chciałem coś tam pokupowac żeby sobie w nowej firmie historie jakoś porobić. Normalnie to na internetach koło 180 za metr można kupić spokojnie, jeśli jest na stanie. Niedaleko mnie gospodarstwo robi materiał siewny swój, ale najmniejsza ilość, to 400kg w bagu, to wychodzi 17xx za tonę.

To mnie tam aż tak nie boli, bo mało kupowałem, to czy tam wyjdzie mi 380, czy 480 to wiele w moim życiu nie zmieni( wiadomo stowa, to stowa, ale finanse gospodarstwa jakoś to dźwignia). Bardziej wkurwiłem się na znajomego (no i na siebie też, że nie sprawdziłem) bo bralem od niego ten aventis - po 800zl/t czyszczony. Kiedyś już kupowałem od niego i był super, a teraz lipa. Ja miałem czystszy od kombajnu niż ten jego po czyszczeniu. Nie wiem ja on takie nasiona sprzedaję. Może jak ma kilkaset ton, to się tak nie przejmuje tym, nie wiem, ale ja nie bylem zadowolony z zakupu. 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, daron64 napisał:

Ja się oszukałem sam trochę, bo zamówiłem w wia-lanie, gdzie znajomy jest przedstawicielem, no i ze mała ilość, to wyszło ponad 2stowy za metr. Ale chciałem coś tam pokupowac żeby sobie w nowej firmie historie jakoś porobić. Normalnie to na internetach koło 180 za metr można kupić spokojnie, jeśli jest na stanie. Niedaleko mnie gospodarstwo robi materiał siewny swój, ale najmniejsza ilość, to 400kg w bagu, to wychodzi 17xx za tonę.

To mnie tam aż tak nie boli, bo mało kupowałem, to czy tam wyjdzie mi 380, czy 480 to wiele w moim życiu nie zmieni( wiadomo stowa, to stowa, ale finanse gospodarstwa jakoś to dźwignia). Bardziej wkurwiłem się na znajomego (no i na siebie też, że nie sprawdziłem) bo bralem od niego ten aventis - po 800zl/t czyszczony. Kiedyś już kupowałem od niego i był super, a teraz lipa. Ja miałem czystszy od kombajnu niż ten jego po czyszczeniu. Nie wiem ja on takie nasiona sprzedaję. Może jak ma kilkaset ton, to się tak nie przejmuje tym, nie wiem, ale ja nie bylem zadowolony z zakupu. 

Wialan w jakim mieście? 

Opublikowano
59 minut temu, daron64 napisał:

Niedaleko mnie gospodarstwo robi materiał siewny swój, ale najmniejsza ilość, to 400kg w bagu, to wychodzi 17xx za tonę.

kilka razy zakupiłem materiał z gospodarstwa nasiennego , ogólnie zawsze płaciłem ok . 400 -500 zł za tone taniej jak z centrali , materiał  kwalifikowany w workach papierowych z etykietą ale wydaje mi sie że szybko tracił swoje własciwosci z centrali nasiennej 2-3 lata wytrzymuje a  z gospodarstwa nasiennego szybko się wyradza , teraz kupuje z centrali nasiennej 

Opublikowano
Dnia 24.03.2021 o 21:34, wicia433 napisał:

na jesień pryskałem pszenżyto chlorotoluron, diflufenikan, Galmet. pszenżyto chyba trzeba przesiać i tu moje pytanie; czy owies nie będzie miał fito bo pisze na dff że trzeba zaorać...

Chlorotoluron też agresywny dla owsa, musisz orać bo wzejdzie owies i będzie do żniw ginął.

Opublikowano

Miałem jechać oglądać jak tam moje pszenżyto, ile będzie do przesiania, ale to po weekendzie.

Dziś część owsa zwalowalem. Deszcz zaczął padać i zjechałem do domu. Wjechałem ciągnikiem pod dach - przestało padać, ale już nie wyjeżdżam. Będzie porównanie we wschodach bez wałowania i z.

Opublikowano (edytowane)

jakie odmiany pszenżyta wam nie przezimowali ze teraz owies po nich siejecie.Być może ze borowik.

Dnia 24.03.2021 o 21:34, wicia433 napisał:

na jesień pryskałem pszenżyto chlorotoluron, diflufenikan, Galmet. pszenżyto chyba trzeba przesiać i tu moje pytanie; czy owies nie będzie miał fito bo pisze na dff że trzeba zaorać...

Dnia 24.03.2021 o 22:53, Szron88 napisał:

Podłączam się do pytania. Pszenżyto opryskane na jesieni zamiennikiem gleanu+0.2 dff. Pszenżyto wypleśniało pójdzie owies . Wystarczy talerzówka i siew agregatem upr-siew czy trzeba orać? 

Opublikowano

u mnie belcanto, ogólnie mam je też na innej działce gdzie lepsza ziemia i jest normalne. na tej gdzie pleśń załatwiła to słabsza ziemia i pole od lasu gdzie dłużej był śnieg i tak to wygląda.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tak samo od lasu ale nie zaprawiałem bo już późno było trzeba było siać a nie mieszać w betoniarce i środki się pokonczyły i zawsze było dobrze nawet i bez zaprawy a tu zonk.Bo zima ze śniegiem.U mnie borowik padł a wszędzie dobrze i ziemia tez słaba ale lechę nawiozłem dobrze obornikiem więc nie powinna być uboga w składniki, raczej brak zaprawy.

Opublikowano

Oj Panowie w tym roku to ludzie zie przekonają do zapraw nasiennych. Moze jutro wysle zdjęcie pszenżyta na jednej dzialce z zaprawa i bez bo dosialem 50kg bez zaprawy. Bez zaprawy nic nie ma i nie bedzie a tam gdzie byla zaprawa to z 60% roslin żywych reszte plesn zjadła odmiana borowik. Suma sumarum w promieniu 10km pszenżyto tylko moje żyje jako tako u innych out. Żyta u ludzi 80% powypadala reszta jako tako sie trzyma. Ciężka zima w tym roku byla na podlasiu na ozime zboza. Co do owsa to npk dzis posialem na 5ha kurzylo się niemiłosiernie. Czekam na deszcze które maja być do poniedziałku codziennie i we wtorek kultywator i środa siew. Odmiana komfort na ten sezon zostaje bo super oddala w zeszlym roku.

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Kto próbował tak i tak to się przekona a inny co nie próbował to pomyśli ze odmiana zła a u sąsiada dobra, u mnie pada i idzie na północ wiec i u ciebie popada.

Najwięcej skorzysta na tym moja glowa i psycha bo ojciec nie bedzie mi pod nosem truł "a po co te zaprawy kiedys nie dawali i roslo" 😂 "toż to nic nie da szkoda kasy itp" teraz jak widzi efekty to jak go biore pod włos to udaje ze nie słyszy 😁