Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Tutaj panowie mówią że nawozi się ziemie a nie rośline, czego nie zje owies zostanie na przyszłoroczną pszenice. Druga sprawa mało mam owsa a dla cielaków potrzebny. 

Do czego twoim zdaniem za dużo?

Tutaj panowie różne rzeczy mówią, porób sobie jakieś screeny w maju czerwcu co tu niektórzy piszą, tam kolega dobrze jednego wspomniał (🤣) i potem w sierpniu porównaj jak się będą plonami chwalić 😝 jak ktoś nie wie to może i uwierzy, osobiście już przestaje wchodzić w jakieś takie dyskusje bo zaraz zlatuje się grono co jeszcze takiego popiera 😁😁

A kolega Pedro akurat dobrze mówi

• Like 4
Opublikowano

Jak to mówią nie posypiesz nie pojedziesz😁 a niech sobie piszą co chcą, trzeba robić swoje.

Opublikowano
10 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Tutaj panowie mówią że nawozi się ziemie a nie rośline, czego nie zje owies zostanie na przyszłoroczną pszenice. Druga sprawa mało mam owsa a dla cielaków potrzebny. 

Do czego twoim zdaniem za dużo?

Zacznijmy od tego, że na takiej ziemi przy takim nawożeniu to grzech owies siać 😉

Ja nie krytykuję broń Boże, twoja ziemia, twoja sprawa... Tylko tak mega bogato.

Jak już tak dokarmiasz to nie zapomnij o regulacji bo może być placek

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

Tutaj panowie różne rzeczy mówią, porób sobie jakieś screeny w maju czerwcu co tu niektórzy piszą, tam kolega dobrze jednego wspomniał (🤣) i potem w sierpniu porównaj jak się będą plonami chwalić 😝 jak ktoś nie wie to może i uwierzy, osobiście już przestaje wchodzić w jakieś takie dyskusje bo zaraz zlatuje się grono co jeszcze takiego popiera 😁😁

A kolega Pedro akurat dobrze mówi

Forum jak papier, wszystko przyjmie, mogą pisać ile i co chcą, bo na żywo jak by tak mówili, każdy by miał ich za debili 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Zacznijmy od tego, że na takiej ziemi przy takim nawożeniu to grzech owies siać 😉

Ja nie krytykuję broń Boże, twoja ziemia, twoja sprawa... Tylko tak mega bogato.

Jak już tak dokarmiasz to nie zapomnij o regulacji bo może być placek

Rzepaku ani podobnych nie sieje wcale, a jak mam owies na piachu posiać to wolę sobie kupić, spokojna głowa muszę skrócić ale to jeszcze zobaczymy. 

Nie wiem czy to nawożenie takie strasznie bogate azotu czystego 80kg trochę pk jakiegoś słabszego i obornik, wielkie mi cuda. Jak według niektórych takie nawożenie jest bardzo bogate to jak wy siejeta? W pioch bez nawozu? 

Opublikowano

U mnie zasobności dobre w glebie, ale staram się na 4kl nie siać owsa tylko coś lepszego, a co mowa 2-3kl.

200-250saletrzaku i to wszystko pod owies.

W tym roku tak wyszło, że na oborniku będzie bo towaru dużo więc max 200kg 

Jest woda to i po 5t oddaje, a jak nie ma to i strata niewielka przy małych nakładach.

Opublikowano

Ja to wszystko rozumiem tylko od kilku lat tej wody zawsze brakuje, w tamtym roku zasiałem kawałek na piachu wszystko zrobione jak się należy, wyglądał pięknie 2 tyg suchoty i po owsie tak że szkoda mojej roboty i nerwów. Żyto jeszcze da radę ale owsa na piachu nie zasieje.

Opublikowano

No niestety w takim wypadku jesteśmy zawsze na przegranej pozycji. W tamtym roku nie dość że sucho to jest grad przyszedł.

43 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Loteria. 

Kiedyś może się uda 🤭

Opublikowano
14 godzin temu, pedro2 napisał(a):

U mnie zasobności dobre w glebie, ale staram się na 4kl nie siać owsa tylko coś lepszego, a co mowa 2-3kl.

200-250saletrzaku i to wszystko pod owies.

W tym roku tak wyszło, że na oborniku będzie bo towaru dużo więc max 200kg 

Jest woda to i po 5t oddaje, a jak nie ma to i strata niewielka przy małych nakładach.

Ja wprowadzam owies jako płodozmian na wszystkie działki nawet te bardzo dobre. W tym roku też zasiany na działkach od 3 do 4b. Staram się też od jakiegoś czasu wprowadzać też coraz więcej strączkowych.

Opublikowano
5 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Ja bym wolał zasiać kukurydzę na kiszonke 

Po sąsiedzku miał na największych górach obok mnie w zeszłym roku to w kolano wyrosła 

Opublikowano

U mnie na górkach żwir to miała 1,20cm około. A w dołkach do nieba ale tam 3kl i dołek to wiadomo. 

Opublikowano
1 minutę temu, Piffpaff napisał(a):

w weekend zapowiadają przymrozki do -6 a owies puszcza kielek, raczej nic nie powinno zaszkodzić, dobrze myślę?

Bez obaw, przymrozki nawet -6 to co innego niż całodobowy mróz.  Zetnie 2-3 cm. Ziemia już trochę ciepła złapała

Opublikowano
6 minut temu, Lukas3512 napisał(a):

przymrozki

Przymrozkami to bym  jednak tego nie nazwał, bo z tego co widzę to na minusie ma być już od 18-19 do rana, więc to mróz a nie żadne przymrozki.

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Piffpaff napisał(a):

w weekend zapowiadają przymrozki do -6 a owies puszcza kielek, raczej nic nie powinno zaszkodzić, dobrze myślę?

Nawet jak zaszkodzi szkoda se łeb psuć i nerwy co bedzie to bedzie

Opublikowano

Ludzie już jęczmień zasiali i się nie przejmują, owies spokojnie wytrzyma taki mróz.