Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Owies ma w tych miejscach 20cm. Za 2 tyg te pędy przerosną pęd główny.

Opublikowano
Dnia 6.06.2024 o 14:52, Piffpaff napisał:

Panowie zostało mi 10kg siarczanu magnezu a owies dawno się wyklosil, patrząc po polu to szykuje się poprawka na skrzypionke w przyszłym tygodniu Jest sens dać jeszcze ten siarczan? owies rozny od kolan po pas

Myśle że szkoda czasu i kasy.

Opublikowano
matisz napisał:

Kombajnem wysoko skosic same wiechy, a sciernisko kosiarka sadownicza zmeczysz😜

dokładnie, kiedyś tak zrobiłem a dokładnie kombajnista, kwies odbił więc leciał wysoko żeby klosy zebrac a potem talerzówka i było ok

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Owies ma w tych miejscach 20cm. Za 2 tyg te pędy przerosną pęd główny.

Trochę spóźnisz koszenie i będzie oki.

Zdarzalo mi się już kosić owies z ...odmłodami.

Jak tak 80% dojrzały był, to nic się nie działo .

Znaczy zwiędły te zielone nasiona pomiędzy dojrzałym owsem..

• Like 1
Opublikowano

Tak myślę, jeśli będą normalne suche żniwa to zrobi się mixa i doschnie

Opublikowano (edytowane)

Tak.

Owies łatwiej ...no jakby dosuszyc, sam doschnie...jak w nim zielonego sporo.

Nie spiesz się z omlotem, jak mocno niewyrównany będzie.

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Dostał drugie życie. Będzie koszmar żniwny

20240607_161041.jpg

Panie świeżak nie stresuj się tylko się ciesz, że podlało. 😉

Bywały lata gdzie po 10 lipca deszcze przyszły i poszedł na odmłod.

20% w zbiorniku zielonego, sypane przyczepy raz przy razie, zagrzał się, na drugi dzień konkretnie ruszone szuflą, hałda na dwa metry i lalka. 

To nie pszenica. Tu łuski drugie tyle co ziarka. 

• Like 1
Opublikowano

Owies pryskany na chwasty mustangiem czy bedzie miało to jakąs szkodliwość na ziemniaki w przyszlym roku ma ktos jakies doswiadczenie z tym?

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Panie świeżak nie stresuj się tylko się ciesz, że podlało. 😉

Bywały lata gdzie po 10 lipca deszcze przyszły i poszedł na odmłod.

20% w zbiorniku zielonego, sypane przyczepy raz przy razie, zagrzał się, na drugi dzień konkretnie ruszone szuflą, hałda na dwa metry i lalka. 

To nie pszenica. Tu łuski drugie tyle co ziarka. 

Sporo owsa przerzuciłem w życiu choć od co najmniej 25lat go na gospodarce nie było. Ale od dzieciaka to był siany owies mieszanka i jęczmień. Na owsie bywały dobre lata. Koni było a do nas górale zjeżdżali na targ. Pół kilometra przed targowicą drogi obstawiali i towar zaklepywali tłumacząc pod które auto podjechać

Opublikowano
19 godzin temu, Mirow napisał:

Owies pryskany na chwasty mustangiem czy bedzie miało to jakąs szkodliwość na ziemniaki w przyszlym roku ma ktos jakies doswiadczenie z tym?

odpuść ziemniaka bo jest duże prawdopodobieństwo fito

Opublikowano

Wiadomo ze Mustang 195 ten 306 nie ma rejestracji w owsie. Muszę zasadzic bo nie mam inngo pola. Niby w karcie pisze ze na wiosne można sadzić ziemniaki. Wymysliłem tylko ze na tym kawałku 10ar gdzie bedą ziemniaki zbiore zciętą słome moze to coś da. Tak to na Mustanga nie ma co narzekac bierze wszystko ostożeń taki wiekszy i chaber 20cm. Tylko te następstwa. A dawka poszła około 0.7l bo srodka mi zostało.

Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał:

U mnie ostatni rok ze zbożem jarym

U mnie to samo. Posialem pszenicę, bo nie chciałem owsa - mam trochę głuchego. No i tak jak piszesz - jak w maju dowalila susza, to po górkach nie mam nic - mysz się nie schowa nawet. Jak na nią patrzę, to już bym chciał żeby było po żniwach. Dobrze, że chociaż ozimina jako tako wygląda

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

U mnie to samo. Posialem pszenicę, bo nie chciałem owsa - mam trochę głuchego. No i tak jak piszesz - jak w maju dowalila susza, to po górkach nie mam nic - mysz się nie schowa nawet. Jak na nią patrzę, to już bym chciał żeby było po żniwach. Dobrze, że chociaż ozimina jako tako wygląda

Właśnie jako tako wygląda i.wiecej czasu jest na prace polowe a tak jak słońce to w robocie jak leje to w domu i ciągle się wydłuża termin siewu

Opublikowano
7 godzin temu, Janeczko napisał:

U mnie ostatni rok ze zbożem jarym niestety późno siane bo mokro a potem susza mam nadzieję że kombajn się zwróci. Jare to tylko strąki itp pod zróżnicowana 

To samo u mnie na wiosnę to tylko pyrki i łubiny bądź gryki