Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał(a):

widzę przerwa nie wiele dała 

Napisałem ci tylko to, co ty byś napisał gdybyś płacił za dzierżawy takie pieniądze 🤷🏻 ale ja dobrze wiem ,ze z logiką ci nie po drodze...

Opublikowano
27 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Taka kukurydza. Siana 1 mają. Oral pod nią jakoś w sierpniu. Później tylko standardowy siewnik do kukurydzy.

IMG_20250525_191502_1.jpg

nie chwalić dnia przed zachodem słońca moja wygladała moze i gorzej a zrobię zdjęcia jak tam będę - trochę żle że nie zrobione glifoasatem -amoże jest na jesień -no moze w lipcu można oceniać moje jest takie jakie miało być teraz czekam na suszę żeby wam udowodnić moje racje 

10 minut temu, mirekcich napisał(a):

Napisałem ci tylko to, co ty byś napisał gdybyś płacił za dzierżawy takie pieniądze 🤷🏻 ale ja dobrze wiem ,ze z logiką ci nie po drodze...

jaka logika wylicz mi to ekonomicznie oczywiście uprawy na V klasę i polony z V klasy oraz ryzyko za lata  V klasy co konopie indyjskie czy pierdolec bamberski ? żeby mieć w czym ryć 

Opublikowano
5 minut temu, v11 napisał(a):

nie chwalić dnia przed zachodem słońca moja wygladała moze i gorzej a zrobię zdjęcia jak tam będę - trochę żle że nie zrobione glifoasatem -amoże jest na jesień -no moze w lipcu można oceniać moje jest takie jakie miało być teraz czekam na suszę żeby wam udowodnić moje racje 

jaka logika wylicz mi to ekonomicznie oczywiście uprawy na V klasę i polony z V klasy oraz ryzyko za lata  V klasy co konopie indyjskie czy pierdolec bamberski ? żeby mieć w czym ryć 

Mowie ci tylko ,ze takim bełkotem bys szczekał i uzasadniał to ekonomicznie 🤷🏻

Opublikowano
39 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Taka kukurydza. Siana 1 mają. Oral pod nią jakoś w sierpniu. Później tylko standardowy siewnik do kukurydzy.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, v11 napisał(a):

Tam od siewu nic nie było zrobione. Tylko bażanty wybierają ta co wschodzi. Gdyby poszedł glifosat po siewie to by było dobrze. Ps na twoim filmie to zwykły st. Mam i sieje w łąki, nawet w wykarczowany las siałem.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
10 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Tam od siewu nic nie było zrobione. Tylko bażanty wybierają ta co wschodzi. Gdyby poszedł glifosat po siewie to by było dobrze. Ps na twoim filmie to zwykły st. Mam i sieje w łąki, nawet w wykarczowany las siałem.

Pokaż ten las to mnie intryguje tylko mi nie pisz że to było 20 lat temu 

Opublikowano
4 minuty temu, v11 napisał(a):

Pokaż ten las to mnie intryguje tylko mi nie pisz że to było 20 lat temu 

Jak będę przejeżdżał i nie zapomnę to zrobię zdjęcie. Mam z 50 km do tego pola to specjalnie nie będę jechał. Tylko, że to już drugi raz na tym polu siałem. W zeszłym roku był ścięty, większość pni wyrwana i tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

U jednego potentata tutaj identycznie qq wygląda, może akurat trafiłeś 🙆 

Się nie ma co śmiać. To ochrona od mrozu. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Na pierwszy rzut oka wygląda jak plantacja kopru 

• Like 1
Opublikowano

No i co to da ?

Maszyny za gruby hajs a start w takim zielsku napewno odbije się na plonie nawet jak spalisz glifo to przecież nie rozsypie się taki chwast w pył po tygodniu 

Widziałem kiedyś wyniki plonowania co prawda pszenicy 

Orka/bezorka/uproszczony bezpośredni 

To o ile dwie pierwsze metody mały plus dla orki to trzecia wyszła kiepsko 

O ile pamiętam ~ 8.2/7.9/5.6 t/ha

Opublikowano
4 godziny temu, pawel885 napisał(a):

No i co to da ?

Maszyny za gruby hajs a start w takim zielsku napewno odbije się na plonie nawet jak spalisz glifo to przecież nie rozsypie się taki chwast w pył po tygodniu 

Widziałem kiedyś wyniki plonowania co prawda pszenicy 

Orka/bezorka/uproszczony bezpośredni 

To o ile dwie pierwsze metody mały plus dla orki to trzecia wyszła kiepsko 

O ile pamiętam ~ 8.2/7.9/5.6 t/ha

a rozrużniasz bezorkę (ST)od siewu bezpośredniego -wjeżdza sam siewnik i nie rusza gleby  siewnik .A z tym na pewno to na jesień a nie teraz -a z badan wychodzi to co zleca badajacy -na życzenie -też sieje w takie zielsko i dziś jest dobrze -czekam na suszę 

• Confused 2
Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 14:31, misiak napisał(a):

Witam

Co zastosować  na chwasty  w integrowanej  żeby  zadziałało i  w jakiej  fazie  ?

Z góry  dziękuje za poważne  podejście  do  pytania .

Tu znajdziesz liste produktów, praktycznie wszystko co w sklepie dostępne jest dozwolone w IP. u mnie może pójdzie Tezosar , ale jeszcze cos na perz od miedzy musze dać.

https://www.agrofagi.com.pl/133,wykaz-srodkow-ochrony-roslin-do-integrowanej-produkcji-w-uprawach-rolniczych

W dniu 25.05.2025 o 20:13, v11 napisał(a):

Ciekawa uprawa, szkoda że nie mam w pobliżu takiego pola do obserwacji agrotechniki i plonu finalnie.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Tu znajdziesz liste produktów, praktycznie wszystko co w sklepie dostępne jest dozwolone w IP. u mnie może pójdzie Tezosar , ale jeszcze cos na perz od miedzy musze dać.

https://www.agrofagi.com.pl/133,wykaz-srodkow-ochrony-roslin-do-integrowanej-produkcji-w-uprawach-rolniczych

Ciekawa uprawa, szkoda że nie mam w pobliżu takiego pola do obserwacji agrotechniki i plonu finalnie.

W roku suchym robi sie beton ,kukurydza do kolan;)

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie kukurydza ciagle jest jasna. Nie nabrala ladnego zielonego koloru. Ciagle jasna ale rosnie. Ma 4 liscie. Mozna taka jasna pryskac od chwastu? Bo rzepak strasznie pakuje

Opublikowano
14 minut temu, kamil800 napisał(a):

U mnie kukurydza ciagle jest jasna. Nie nabrala ladnego zielonego koloru. Ciagle jasna ale rosnie. Ma 4 liscie. Mozna taka jasna pryskac od chwastu? Bo rzepak strasznie pakuje

Zależy czym chcesz pryskać?

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Dragster pak

W Dragsterze masz 2,4-D substancje należąca do regulatorów wzrostu,byłbym ostrożny co do stosowania tej substancji w osłabionej kukurydzy.