Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze mało widziałeś chłopcze :) jak 150 wazone w granicach 400kg a sipmą ukulasz giganta 180kg, a niech i 200 to ile ich tam jest? na dole masz foty jakie bele na handel robią ludzie, LUDZIE nie pizdy które wciskają ciemnotę w żywe oczy, ze ich sipma czy metal fuszerka z562 robi 130stki a nawet 135tki. Dlaczego wychodzą 135 ze 120...?? Dają 1.8 obrotu siatki i bela rośnie, to nic ze jedną na drugiej 3 rzedy robi się kwadratowa ważne że wielka.
Jakie 50zł a sprzedałem po 80? zacytuj! Cofnij się trochę chociaż nie wiem czy to tutaj pisałem żeby się wstrzymać bo jest słomy w uj i będzie taniec i tanieje. Tak jak twój kompan nie potrafisz rozmawiać tylko bluzgać a gowno o mnie wiesz :)
Teraz nie kupuję na handel bo wyłożyłem troszkę na ziemie, kasy cienko, a i można umoczyc bo słomy w brud.
Pisze tego posta od wczoraj. 5 raz wracam do niego bo już trochę wyrosłem i nudzą mnie takie wojenki, chcesz pogadac sensownie na temat czefos sie dowiedziec pisz sensownie odpowiem, jak chcesz dalej wojować szkoda Twojego czasu. odp teraz tylko dlatego zeby ci wytłumaczyć żebyś dał se siana, Masz problem to na priv. Pogadać NORMALNIE możemy tutaj, wojenki od teraz olewam. Nie sprzedaje/kupuję na codzień tylko jak jest super okazja, .
Foty

post-33155-0-84963200-1503468989_thumb.jpg

post-33155-0-30146100-1503469061_thumb.jpg

Opublikowano

miedzy bela o srednicy 1.2 a 1.4 m na objetosci mamy juz 0.5 kubika różnicy, robiac 1.6 metra mamy juz 0,8 kubika wiecej, dodac roznice w dobiciu w roznych prasach to spokojnie moze sie zdarzyć że w belce ok 1.5 metra mamy 2 belki 1.2 m przy nijakim zbiciu....wiec jakby nie patrzec roznica kolosalna.....wiec sprzedając słome na sztuki trzeba ostro uważać i najlepiej sie dogadać do belki 120x120.

Opublikowano

Pod pieczarki nikt nie bada wilgotności także w stercie myślę że będą dużo ważyć

Badają badają kolego. I to nawet już mają mierniki w ładowarkach, i na stogu sprawdzają. Handlowałem z mykogenem i z kompostpalem i tu i tu wilgotność zawsze badana i to rzetelnie. 

Opublikowano

Może ktoś podpowie , ile wołać za słomę w małych kostkach ? Kostka średnio 10,5 kg.

Opublikowano

W naszym rejonie na podłoze pod pieczarki robia potracenia 5-10% z wagi zaleznie jaka wilgotnosc belki ze sterty.  Widziałęm kwity wagowe jak sprzedawałem. Zalezy jak sie umówisz z handlarzem czy płaci ci od belki czy z wagi ion juz tak to wyliczy zeby było dobrze :)

Opublikowano

U mnie w okolicy jakiś koleś belował prasą Lely zapewne zmiennokomorową bo belki konkretnych rozmiarów i u tych co mieli ładne żyto to wychodziło około 8 czy 9 sztuk z ha płacąc 25 zł/szt

Opublikowano

Jakby ktoś chciał to mam jeszcze trochę dobrej, suchej słomy. Część na polu pojedynczo, a część schowana pod flizem. No i coś jeszcze będzie prasowane.

Bele 130cm w siatce, dość dobrze zbite - 38 zł netto/szt + transport zależnie od lokalizacji.

Opublikowano

Ja w poprzednich latach jak sprzedawałęm to za to  lub i wiecej kupowałem wapna bo kwas straszny był teraz juz lepiej słomy praktycznie nie sprzedaje, a jesli juz to jakies małe ilosci ( za duzo sprasowane ) i tez wapno pójdzie. Kombinowałem z jakas wymiana na obornik ale jak to jest w zwyczaju kazdy kazdego chce zrobic w konia wiec wolałem pociac.

Opublikowano

Ja w poprzednich latach jak sprzedawałęm to za to lub i wiecej kupowałem wapna bo kwas straszny był teraz juz lepiej słomy praktycznie nie sprzedaje, a jesli juz to jakies małe ilosci ( za duzo sprasowane ) i tez wapno pójdzie. Kombinowałem z jakas wymiana na obornik ale jak to jest w zwyczaju kazdy kazdego chce zrobic w konia wiec wolałem pociac.

Też próbowałem z wieloma osobami Zadko zdarza się że ludzie dotrzymuje obietnicy że dadzą tyle obornika co obiecali ale zdarzają się tacy...
Opublikowano

W tamtym roku u nas słoma była po 10zł z pokosa w tym już po 25zł a 20km dalej u teścia po 30zł. Ponieważ przyjechał jakiś giguś i brał wszystko jak leci blisko czy daleko,podobno na kurniki i pieczarkarnie.Zamieszania narobił a tak było spokojnie :)

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Czyli przyczepa słomy za przyczepe obornika dobrze rozumiem?

Opublikowano

Za 5 czy 10 zlotych belka to sam bym z checia kupil a swoja zostawil na polu. Czym wiecej masy na polu tym lepiej. W tym roku sprzedalem część słomy po 30 zlotych z pokosu i uwazam to za niska cene ,a sprzedalem tylko dlatego ,że znajomy byl w potrzebie.

Opublikowano

No a u nas 5 czy 10 to normalka . Jeszcze potrafią niedopłacić , lub twierdzić że bel było mniej . Ludzie i tak szczęśliwi , bo za sieczkarnię nie płacą i kasę dostają za nic . :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Przez matius04
      Jak w tytule. Piszcie po ile kupujecie zbiorniki dwupłaszczowe o jakiej pojemności i jakiej firmy. Wielu osobom to się przyda biorąc pod uwagę że co raz więcej osób szuka zbiorników patrząc na różnicę cenową oleju napędowego między ceną detaliczną a hurtową.
  • Dodaj nową pozycję...
v