Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

KARGO napisał:

Po 

Pierwsze napewno nikt z tobą takiej umowy nie podpisze że ma być zebrana w 24godziny od skoszenia

Po drugie niby dlaczego trzeba talerzować trzeba tak szybko?? Jak kupowałem kiedyś słomę po ludziach to zawsze tak było szybko prasowac szybko zbierać bo będzie coś tam robił jak co do czego to i miesiąc pole nie ruszane 

W moich stronach to rsp jak sprzedaje a ktoś nie odbiera to wypad z kolejki max 5 dni na umowie ale każdy odbierał na biżąco niemal za kombajnem .

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Tyle słomy przerzuciłeś, a nie wiesz takiej prostej rzeczy dlaczego trzeba szybko zerwać ściernisko? 

No niech mnie uświadomi osoba która przewala jeszcze kciuki bo duża kostka to jeszcze dla ciebie nowość dlaczego trzeba zerwać sciernisko w max 24godziny po skoszenia. 

Opublikowano
4 minuty temu, KARGO napisał:

No niech mnie uświadomi osoba która przewala jeszcze kciuki bo duża kostka to jeszcze dla ciebie nowość dlaczego trzeba zerwać sciernisko w max 24godziny po skoszenia. 

Wystarczy wpisać w neta i można znaleźć dużo artykułów co i jak ;) 

Opublikowano

Kargo szkoda nerwów olej to ☺️ jutro lecimy po transport 160tek z nowego miejsca, 60zl niby przy 300szt 3zl ma zejść, jak będzie dobra to chrzanie pakuje pod dach pełno bo taniej to i nawet ze żniw nie będzie. U nas już zaczynają mruczeć 55-60 z pokosa za 120tke 

Opublikowano
11 godzin temu, miwigos napisał:

Bo tyle jest warta słoma kolego ,po niższej cenie sprzedają frajerzy,a umowe się robi w ciągu 24 godzin musi z pola zginąć,bo trzeba tależować

Taka słoma zbierana w tym czasie nie nadaje się po pościółki

Opublikowano

Myślę że nikt nie jest w stanie w ciągu 24 godzin zebrać słomy z pola jeśli kupuje kilkaset czy kilka tys. kulek w żniwa. Realny termin to około tygodnia. Jak ktoś bierze kasę za słomę to musi być tego świadomy.

Opublikowano
15 minut temu, soltys48 napisał:

Taka słoma zbierana w tym czasie nie nadaje się po pościółki

Ale wtedy zbierają te swoje mega ciężkie baloty i jak scielesz to nic  wilgoci nie chłodnie

Opublikowano
12 godzin temu, KARGO napisał:

Po 

Pierwsze napewno nikt z tobą takiej umowy nie podpisze że ma być zebrana w 24godziny od skoszenia

Po drugie niby dlaczego trzeba talerzować trzeba tak szybko?? Jak kupowałem kiedyś słomę po ludziach to zawsze tak było szybko prasowac szybko zbierać bo będzie coś tam robił jak co do czego to i miesiąc pole nie ruszane 

Lokalny rolnik ok 400ha odaje słomę za obornik,warunek słoma musi zniknąć w ciągu 24 godzin od skoszenia,jeżeli nie to bierze następny i teraz  warunek bierzesz 1ha słomy w zamian wywozisz obornik na 1ha,zeszłoroczna lista chętnych 80 ludzi starczyło dla 8 a w tym roku to chyba będzie licytacja

Opublikowano

w zeszłym roku słoma musiała leżeć półtorej doby na pogodzie bo była nie dojrzała, kilku śmiałków było wyjechali za kombajnem bo nie mogli się doczekać. Aza belarką drugi zwoził.  Na drugi dzień całymi rodzinami bele na pole widełki i rozwalanie bo wodę w czajniku można zagotować na takiej belce. I to u siebie 

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Lokalny rolnik ok 400ha odaje słomę za obornik,warunek słoma musi zniknąć w ciągu 24 godzin od skoszenia,jeżeli nie to bierze następny i teraz  warunek bierzesz 1ha słomy w zamian wywozisz obornik na 1ha,zeszłoroczna lista chętnych 80 ludzi starczyło dla 8 a w tym roku to chyba będzie licytacja

To patrzę sami frajerzy u was że na to się godzą nie dość stać na baczność bo jaśnie Pan kosi

Opublikowano (edytowane)

No i prawidłowo . Na swoim robi się co chce . B| Nie pasi , to jazda swoje prasować !

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Dzisiaj spotkalem na parkingu handlarza ze sloma wiazl spod Bialej Podlaskiej bele raczej po sipmie byly to po 50zl przywiezie na podworko i jaki sens placic tak jak u nas krzycza po 50 i samemu belowac.

Opublikowano
4 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Zawsze można przerobić budynki na ruszta, a perspektywie lat wyjdzie to jeszcze taniej niż się bujać ze słomą. 

Zapomnij jak mieszkasz na terenie parku krajobrazowego,tylko i wyłącznie obory ściółkowe ,okoliczny krowiarz ok 300 dojnych 40ha ziemi a takich geniuszy w okolicy jest więcej,którzy nie mają w płodozmianie ani ara zbóż

5 godzin temu, KARGO napisał:

To patrzę sami frajerzy u was że na to się godzą nie dość stać na baczność bo jaśnie Pan kosi

Opublikowano
21 godzin temu, KARGO napisał:

DLA ZATRZYMANIA WODY I WYRZUCENIA CHWASTÓW Z POLA, wojtek mówisz do kogoś że ma bele z chwastami, a sam takie postrzały w kolano?

70ha pszenica i pszenżyto działki od 0.3 do 10ha. Robione zaraz za kombajnem duże paczki i zwożone ciągnikiem z lawetą na rogi pola. W ten sam dzień co koszone dane działki, wysiane nawozy pod rzepak i wymieszane gruberem. Na paru działkach deszcz poprzeszkadzał wiadomo siła wyższa.

Da się dogadać żeby zebrał szybko? 

Opublikowano

Dziś młócone ,jutro prasa i zaraz sprzatnąć ,chyba że pada ,słoma jest bezcenna jako nawóz,ja kosze dziennie 20 ha od rana nawóz i tależówka i nastepne pola do koszenia

Opublikowano
33 minuty temu, masio513 napisał:

Globus jestem ciekawy ile płacisz? 

A masz coś czy tylko jesteś ciekawy? Wyjściowo 160 zł /T a najlepiej w wiadomości prywatnej to wtedy konkrety bo zaraz będzie tłum komentarzy osób co nie mają nic ciekawego do powiedzenia z tym tematem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
    • Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Dodaj nową pozycję...
v