Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że tak, sam zebrałem nieco ponad 1/2 sianokiszonki z 1 pokosu niż rok temu, 2 pokos nie zapowiada się lepiej, słoma nie przewyższy ceny siana, a że sama z siebie będzie droga to siano będzie jeszcze droższe, wszystko kwestia transportu, jedyny plus że zostało dość sporo zapasów z tamtego roku, ale to i tak nie wyrówna przepaści i braków.

Opublikowano

No tak tylko że wtedy była ostra susza w całej polsce, a w tym roku gnębi głównie wschodnią i północno-wchodnią Polskę, Wisła odcina ;/ więc może suma sumarum nie będzie aż tak źle.

Opublikowano
2 godziny temu, wysoki1122 napisał:

Ale w tym roku to i na lubelszczyznie slomy bedzie malo 

No , ale to pewno przez to że ja połowę przez sieczkarnie kombajnu wypuszczę .

Opublikowano
8 godzin temu, bobienko napisał:

Artek27 w tym roku powtórka z rozrywki będzie,  po 50 i samemu belować

Mi na wiosne udalo sie u faceta zamowic slome z oziminy z 10hektarow po 20zl.

Opublikowano

A na podwórku leży gromada żwiru to 5cm suchego dalej mokry, co jest kurła w tym roku za komedia?

Opublikowano
8 godzin temu, kierowiec napisał:

Myślę że tak, sam zebrałem nieco ponad 1/2 sianokiszonki z 1 pokosu niż rok temu, 2 pokos nie zapowiada się lepiej, słoma nie przewyższy ceny siana, a że sama z siebie będzie droga to siano będzie jeszcze droższe, wszystko kwestia transportu, jedyny plus że zostało dość sporo zapasów z tamtego roku, ale to i tak nie wyrówna przepaści i braków.

Czy ja wiem u mnie w okolicy to każdy ma zapas rok na przód nauczony wysokimi cenami  ubiegłych i raczej chętnych na robienie zapasów w wysokich cenach nie będzie

Opublikowano

U mnie tez spore zapasy.  Oziminy slomy dadza sporo. Jarki to jak zawsze nic. Nie wiem po co je ludzie sieja. I dodadkowo jest mnostwo slomy z zeszlego roku na handel. Tydzien temu 140cm pszenne po 25 zl kupilem przykryte w stogu pod folia. A w zniwa krzyczeli odemnie po 40zl z pola za 150 i sam mialem sprzatac.

Opublikowano

Głupi sprzedaje słome,nie ma ceny żeby ją sprzedać ,no może 400 za tone ,ale raz na 10 lat ,jeszcze nigdy nie sprzedałem,no sprzedawałem 30 lat temu ,ale sprzrątniętą u sąsiadów swoją ciołem sieczkarnią ,bo nie było szrpaczy przy kombajnach

Opublikowano

w moich stronach już zaczyna się ,szukanie i zamawianie ,na zniwa słomy ,,ja kasuje od beli z pokosu 20zł jesli sie nie podoba to idzie pod szarpacz ,no niestety zebrana masa z pola musi wrócić w innej postaci na pole ,inaczej to wyzysk gleby

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Gość
      Przez Gość
      Witam, po słabych doświadczeniach z wynajmem kombajnu, postanowiłem zakupić swój własny i wybór prawdopodobnie padnie na Deutz-fahr M33.60. Powinien spokojnie wystarczyć na moje 20ha. Mam tylko wątpliwości, jak wygląda sprawa prasowania słomy po tak małym hederze? Czy nie będzie konieczności zgrabiania jej? Będę wdzięczny za odpowiedź. Jeśli ktoś miał do czynienia z tym kombajnem to wszelkie opinie na jego temat też bardzo mile widziane
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
    • Przez mkacper99
      🌾📢 Uwaga rolniku / konsumencie !!! 🚜👨‍🌾

Polskie rolnictwo jest w dużym kryzysie, problemy dotykają praktycznie wszystkie branże rolnicze.
      ⛔Brak realnej walki z ASF
      ⛔Niskie ceny skupu żywca trzody, bydła itp..
      ⛔Niekontrolowany import kukurydzy oraz zbóż z Ukrainy
      ⛔Podwyżka prądu o 30% z nowym rokiem czy chociażby podniesienie stawki VAT na leki weterynaryjne o 16%
      ⛔Tragicze nowe prawo wodne
      ⛔Problemy sadownicze, warzywnicze, drobiu, bydła
      ⛔Bezskuteczne prawo łowieckie
      ⛔Przepisy azotanowe...

⚠️ Jeśli te problemy nie są Ci obojętne...

📅 7 grudnia, piątek godzina 18:00 na sali OSP w Kakawie Starej 62-872 Godziesze Małe odbędzie się spotkanie dla wszystkich ludzi, którzy chcą się jednoczyć, sprzeciwstawić się fatalnej polityce rolnej dla zwykłych gospodarzy oraz konsumentów, którzy w marketach kupują zagraniczne odpadki. Pan Michał Kołodziejczak organizuje spotkania w całej Polsce i zbiera zwykłych ludzi, którzy chcą działać. Powstaje struktura budowy Agrounii! 👨‍🌾 Razem możemy wszystko!
      Niedługo na polskich niedzielnych stołach zabraknie naszej ojczystej wieprzowiny 🐷
      Odebrali nam handel
      Odebrali nam przetwórstwo
      Odebrali nam kontakt z konsumentem
      Odebrali nam po prostu dostęp do naszego własnego 🇵🇱 rynku
      Minister rolnictwa powiedział, że rolnicy nie potrafią się jednoczyć.. Pokażmy mu naszą siłę !
      Unia Warzywno Ziemniaczana Agrounia

Michał jest zwykłym rolnikiem spod Błaszek! NA TĄ CHWILĘ MAMY JUŻ POTWIERDZONYCH OKOŁO 300 hodowców, którzy będą na spotkaniu!!! Zapraszamy i Ciebie!!! ROLNICTWO TO OSTATNI BASTION POLSKOSCI

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
  • Dodaj nową pozycję...
v