Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ciekawy czy to kupił biznesmen czy jakiś obszarowiec?cena bardziej realna w obrocie prywatnym niż agencyjnym,hmm no cóż zycie w ziemię zawsze warto inwestować,bo niestraci na wartości

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No duzo jest takich co biora za 4t pszenicy za rok dzierzawy hektara ale popatrzec z drugiej strony to wyglada to inaczej niz sie widzi zauzszmy ze dzierzawa 5 lat ale po 3 latach juz ma prawo pierwokupu jezeli agencja bedzie sprzedawac a zapewne tak bedzie to ma prawo pierwokupu i kupuje za mala cene o to chodzi

Opublikowano

No duzo jest takich co biora za 4t pszenicy za rok dzierzawy hektara ale popatrzec z drugiej strony to wyglada to inaczej niz sie widzi zauzszmy ze dzierzawa 5 lat ale po 3 latach juz ma prawo pierwokupu jezeli agencja bedzie sprzedawac a zapewne tak bedzie to ma prawo pierwokupu i kupuje za mala cene o to chodzi

Pojęcie małej ceny jest względne :) . Jak już wcześniej pisano, cena wyjściowa nie może być niższa od 15-sto krotności czynszu dzierżawnego czyli 15*4t*900zł to na dzień dobry daje 54000zł, a znając potrzeby łatania dziury budżetowej + wiedza ANR o dużym zainteresowaniu ziemią, to cena będzie pewnie wyższa :wacko: .

ANR w którymś punkcie regulaminu sprzedaży ma zaznaczone, że powinna brać pod uwagę lokalne realia co do ceny i zapotrzebowania rolników na ziemię. I oto dziś zadzwoniłem po informację, gdyż w połowie przyszłego roku mają iść pod młotek jedyne grunty państwowe w okolicy. Jest jedna konkretna działka jak na nasz teren - ponad 4ha. Co się okazało? - jako że działka leży przy asfalcie(DK) zostanie podzielona na kilkanaście mniejszych działek z myślą o budowlance. Na pytanie czy zostaną automatycznie odrolnione- odp. NIE. Jest to miejscowość, gdzie pies z kulawą nogą na odpoczynek nie bardzo się zatrzyma, a co dopiero myśleć o budowie. W okolicach pracy i przemysłu brak. Za to chętnych na działkę rolną nawet w wyższej cenie niż rynkowa by nie brakło ;[

Opublikowano

u mnie podobnie,był ok.30ha i ANR podzieliła to na dwie działki z możliwością budowlanki ale cena startowa po nad 100 za ha,zapomiał bym dodać że w pobliżu tej ziemi jest osiedle domków jednorodzinnych

Opublikowano

Wyczytałem ostatnio w regulaminie, ze na drugim terminie licytacji cena nie jest obniżana. Dopiero po nierozstrzygniętym drugim przetargu mogą zniżyć cenę, ale nie więcej niż 10%. Jeśli dalej nie ma chętnych, cena może być dalej obniżana, jednak nie więcej niż o 25% pierwszej wyceny.

Opublikowano

nie wiem gdzie ludzi maja rozum ale jesli im sie uda to gratuluje .. jak by nie patrzeć koszt ziemi jest bardzo duzy a nakłady i reszta .. obszarowcy kupują ziemie bo musza gdzies pieniadze wydać tak jak u mnie w okolicy zeby nik sie nie czepiał ... tylko wiecie panowie pgr tez kiedyś byłu duze i upadły

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v