Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
42 minuty temu, damianzbr napisał:

A ty wiesz dlaczego? Każdy przypadek jest inny, jeden ma takie widzimisię, drugi ma sentyment, trzeci widzi w tym interes typu CPN, a czwarty interes na uprawie rolnej.

I postępowanie tych czwartych mnie dziwi, jest tysiąc innych rzeczy które są dużo bardziej rentowne niż zakup gruntu za dziesiątki tysięcy tylko po to aby zarabiać na nim 1500zł/rok na uprawie pszenicy czy rzepaku.

Ale pomijając te trzy pierwsze przypadki bo to ułamek transakcji... To nie jest interes w uprawie rolnej. Tylko branie bo bank daje kredyt. U mnie w okolicy są już całe wioski nieformalnych bankrutów. Kredyty często ponad wartość gospodarstwa. Żyją z pożyczek. Jedną spłacają kolejna i tak to się kręci. Bo gdy ktoś buduje obore na 100 dojnych czy więcej  i maszyny nie mając nawet 15 ha musi bulic za dzierżawę. A jak wpada się w pętlę to już nie ma odwrotu. Bo to nie Suma którą można spłacic z pensji żony. Więc nie rozumiem po co w ogóle dyskusja nad opłacalnością.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, damianzbr napisał:

2% za hektar mając 500 ha plus teraz dopłaty to chyba dobry interes?

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, miwigos napisał:

I co 3 miesiące mam tak skakać z banku do banku

Szukasz dziury w całym... Jak znajdę lokatę roczną to wymyślisz kolejny powód do niezadowolenia oraz wyższości inwestycji w 1ha za 90 tys, zamiast w lokatę.

Pogadamy gdy wzrosną stopy procentowe i spadnie cena gruntów która jest napędzona tak jak wspomniał @kr9292 darmowymi kredytami. Nie zapominaj że wraz ze wzrostem stóp zysk z lokat też wzrośnie.

16 minut temu, Grandzik napisał:

2% za hektar mając 500 ha plus teraz dopłaty to chyba dobry interes?

Twoje zdanie ma taki wydźwięk:

2% na lokacie, mając 500 mln. zł + teraz dopłata od banku za wpłatę dużej kwoty to chyba dobry interes?

xDxD

Co tam jutro porabiasz, masz wolne, czy twoja wychowawczynie nie strajkuje?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

nie mówie tu o kredytach, jeśli ktoś ma 500 ha i dzieci którzy zamierzają zostać na roli o kupno ziemi nawet za 90 tys(chociaz wiem ze to cena chora) to dla nich inwestycja w przyszłosc bo oni z tego bd zyć, a gdy dopłat nie będzie, będzie liczyc sie ilosc tej ziemi bo mając te 10 ha i zysk nawet 1.5 tys rocznie to nie wyżyjesz i nie wyżywisz rodziny. Nie mówie tu o kimś kto ma 10 ha uprawia ziemie hobbystycznie i płaci te 90 tys

Opublikowano
14 minut temu, Grandzik napisał:

nie mówie tu o kredytach, jeśli ktoś ma 500 ha i dzieci którzy zamierzają zostać na roli o kupno ziemi nawet za 90 tys(chociaz wiem ze to cena chora) to dla nich inwestycja w przyszłosc bo oni z tego bd zyć, a gdy dopłat nie będzie, będzie liczyc sie ilosc tej ziemi bo mając te 10 ha i zysk nawet 1.5 tys rocznie to nie wyżyjesz i nie wyżywisz rodziny. Nie mówie tu o kimś kto ma 10 ha uprawia ziemie hobbystycznie i płaci te 90 tys

Naprawdę gadasz jak byś miał max z 15 lat, nic nie ogarniasz..

I jeśli tyle masz to spoko, ale jeśli masz więcej a tylko gadasz jak 15latek to masakra, ręce opadają...

Opublikowano

no niby czemu? zwiekszy gospodarstwo o te 10 ha i ma np. z ziemi 1 tys za rok + 850 zł dopłat wiec wychodzi 18.5 tys to mały rozwój? Doliczając te 500 ha to chyba zysk ma? Przynajmniej takie jest moje zdanie

Opublikowano (edytowane)

Ale po co mieszasz te 500 ha??

Kupił 10ha po 90 tys. czyli wydał 900 tys zł

dochód jak obliczyłeś z tych 10 ha = 18,5tys.

Dałeś prawie 1 milion PLN aby na rok zarobić prawie 20 tys. zł.

I to nazywasz duży rozwój?

Czy ty rozwój postrzegasz pod kątem wielkości dochodu nie zważając na jego procentowy stosunek do kwoty inwestycji?

Czyli mając 500 mln. zł i gdy uzyskasz 0,1% dochodu, to przeliczając będzie 500 tys zł.

I ty myślisz że jeśli 500 tys zł to jest większa kwota niż 18,5 tys zł. to musi oznaczać że to jest większy rozwój niż na tych 10 ha po 90 tys. zł bo tam tylko 18,5 tys uzyskałeś a tu aż pół bańki?  xD

No tak to zrozumiałem z twojego przekazu, ale najgorsze w tym wszystkim jest to że takich rzeczy to uczą chyba w 5 kl. podstawówki a nie w wieku 15 lat.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
31 minut temu, Grandzik napisał:

no niby czemu? zwiekszy gospodarstwo o te 10 ha i ma np. z ziemi 1 tys za rok + 850 zł dopłat wiec wychodzi 18.5 tys to mały rozwój? Doliczając te 500 ha to chyba zysk ma? Przynajmniej takie jest moje zdanie

dokładnei wydać prawie bańke zeby mieć dochodu 20 tyś naprawde świetne. Ale niestety prawdziwe, bo duże gospodarstwa nie bardzo zważają na ceny tylko kupują chyba z samego faktu kupowania i posiadania wiecej ?

Opublikowano
9 minut temu, Grandzik napisał:

no to fakt ze niektórzy kupuja juz bez opamiętania tym samym podbijając ceny i dal gospodarstw 10,20,30 ha cięzko teraz jest kupić ziemie

o tuż to, ja wiem ze duzi mają kase i mogą sobie pozwolić ale jednak bardzo psują ceny i niejednokrotnie sami sobie szkodzą jak sie przebijają aby mieć tylko wiecej

Opublikowano

Lokaty 3-4% to nie żadna nowość. Wystarczy, że wrzucicie sobie nawet niedużą 5-cyfrową kwotę na te standardowe 0,8-1% na stronie banku, to po zakończeniu lokaty macie od razu telefon z banku, żeby przyjść do oddziału i 2-3-krotnie lepsze warunki.

Opublikowano
7 minut temu, TOME11 napisał:

Lokaty 3-4% to nie żadna nowość. Wystarczy, że wrzucicie sobie nawet niedużą 5-cyfrową kwotę na te standardowe 0,8-1% na stronie banku, to po zakończeniu lokaty macie od razu telefon z banku, żeby przyjść do oddziału i 2-3-krotnie lepsze warunki.

Czyli dobrze słyszałem od znajomych że warunki lokaty zazwyczaj ustalane są indywidualnie i przy większych kwotach wygląda to znacznie lepiej niż w reklamach.

Ceny gruntów to zawyżają małe gospodarstwa z kompleksami, które chcą za wszelką ceną mieć o jeden ha więcej od sąsiada i ciągnik o 10 KM większy niż sąsiad.

Opublikowano

Bo powinny mu oddać za bezcen , a kasę chcą i mu zawyżają .

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Pogadamy gdy wzrosną stopy procentowe i spadnie cena gruntów która jest napędzona tak jak wspomniał @kr9292 darmowymi kredytami. Nie zapominaj że wraz ze wzrostem stóp zysk z lokat też wzrośnie.

nie sądze żeby cena ziemi spadła , teraz ceny ziemi przychamowały bo rząd wprowadził ustawy ograniczające obrót ziemia a pamietacie co sie działo przed tymi ustawami ? juz zagraniczny kapitał wykupował dobrze ze zrobili tą ustawe bo by co niektorzy za sasiada mieli juz niemca w 2016 roku 1 maja mialo wejsc w zycie ze obcokrajowcy normalnie mogli by kupować ziemie wtedy by dopiero było , teraz dopoki jest ten rzad to raczej nie zmienia tej ustawy ale wrazie jakby sie zmienił rzad np na PO co tak wyprzedawali Polske Niemcom to jak ustawe tamta wycofają to zobaczycie co sie bd działo z ziemia , 

2 sprawa jest taka ze jak ktos np kupi za duzy ciagnik czy maszyne za wiele hajsu na mały areał co na tym areale mu sie nigdy nie spłaci to jakos nikt nie krytykuje tego , a ziemia fakt 90 tys to bardzo duzo bo normalne ceny na dzien dzisiejszy to 50 tys za ha sredniej ziemi są normą ale jest taka zasada że ziemia sie nie zuzywa tylko co roku cos zarabia i ziemia jest wieczna maszyny sie zuzyja po ilus latach zostanie z nich kupa złomu a ziemia bd jak ktos nie bd chcial obrabiac jej to daje w dzierzawe i tez hajs trzepie z tego , pozatym liczba ludnosci sie zwieksza co roku a trzeba ich czyms wykarmic wiec ziemia bd coraz bardziej intensywnie uzytkowana i płody bd coraz drozsze 

5 minut temu, Grandzik napisał:

w jaki sposób małe gospodarstwo zawyza cene? Jesli nie stać go kupic tej ziemi za 50 tys za hektar teraz to Ty mówisz jak 15 latek

ta za 50 tys ha nie stac kupic takiego gospodarstwa małego ale sprzetu nakupic na pare ha jak na jakis pgr to jest stac i to nowego i o wiele za duzego na areał to jest stac 

Opublikowano
44 minuty temu, Agrest napisał:

Tak jak myślałem. Żadna oferta bo max 20000, tylko dla nowego klienta, tylko jedna lokata i tylko na 3 miesiące.

Wychodzi około 160zl zysku

Ja tam widzę 3,2% dla nowych środków do 1mln. W tym banku oferta lokat zmienia się z dnia na dzień.

Opublikowano
13 minut temu, Grandzik napisał:

no jak 10 hektarowe gospodarstwo stać kupic 5 ha za 50 tys? kupi jakies 120 kony ciagnik 30 letni za 30 tys i ot maszyn nakupował

nie koniecznie niektore 15 ha sprzet nowy wszystek ciagnik ze 120 koni a pozniej placze ze ziemi nie stac kupic , trzeba sprzet kupowac na areał zeby był dobry a nie wiekszosc czasu co powinien pracowac zeby stał i nie konieczine maszyny trzeba nowe miec uzywki tez dobrze robia robote tylko do tego trzeba meic glowe i myslec a nie tylko pieniadze wydac 

Opublikowano
19 minut temu, warchest napisał:

nie sądze żeby cena ziemi spadła , teraz ceny ziemi przychamowały bo rząd wprowadził ustawy ograniczające obrót ziemia a pamietacie co sie działo przed tymi ustawami ? juz zagraniczny kapitał wykupował dobrze ze zrobili tą ustawe bo by co niektorzy za sasiada mieli juz niemca w 2016 roku 1 maja mialo wejsc w zycie ze obcokrajowcy normalnie mogli by kupować ziemie wtedy by dopiero było , teraz dopoki jest ten rzad to raczej nie zmienia tej ustawy ale wrazie jakby sie zmienił rzad np na PO co tak wyprzedawali Polske Niemcom to jak ustawe tamta wycofają to zobaczycie co sie bd działo z ziemia , 

2 sprawa jest taka ze jak ktos np kupi za duzy ciagnik czy maszyne za wiele hajsu na mały areał co na tym areale mu sie nigdy nie spłaci to jakos nikt nie krytykuje tego

ja myślę że dużo nie zdrożeje, 90 tys to jest bardzo dużo nawet jak za 1 kl. Chyba że faktycznie pole 100ha w jednym kawałku 1kl. równy prostokąt gdzie masz gwarancję co roku minimum 8t/ha pszenicy nawet w roku suszy.

2 sprawa, jak ktoś kupi za duży ciągnik na kilka ha to zaraz się tu na AF z niego nabijają. I obrońcy przylatują że jego pieniądze jego sprawa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v