Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wiesz, pole obrabiałem x lat na gębę,  to wiesz, nic nie mogę zrobić. Pole pod lasem na za dupiu to im pasuje.

Teraz biorę  polę tylko i wyłącznie na umowę albo kupuję

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

A to uprawiałeś to. Więc nie zrozumiałem, myślałem że po prostu gdzieś w okolicy i myślałeś aby tanio kupić a tu się wpiasz przypałętał.

Jak uprawiałeś to faktycznie szkoda trochę schodzić z niego, ale weź przestań 50 tys za piach płacić.

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Weź ich przyślij do mnie. Z pocałowaniem ręki po 40 tys im srzedam V i VI kl. 12 ha w kawałku im znajdę.

@zetorki12 Rokitno daleko? Jak blisko to bym powiedział jednemu aby ci michę oklepał ze te ciągłe zaczepki do mnie z innych tematów :D

do Rokitna mam niedaleko - jaki adres? :)

Opublikowano (edytowane)

Arek tego 4 km od Lubartowa?

Przecież z gospodarstwa to ty z 40 km będziesz miał, a z białej jeszcze więcej.

To musi być jeszcze jakieś inne Rokitno.

Była tu o tym cała rozmowa wyjaśniająca o które Rokitno chodzi i że oklepanie miski to był żart..., ale ktoś wykasował posty i dziwnie wygląda jak bym się rzucał do Zetorki12..... Cenzura czy coś O.o

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

u mnie jest 5ha w kawału - pole płaskie III-IV klasa - gościu woła 40tys/ha - chętnych brak. 

chyba się wybiorę i zapytam za ile odda.

Przed chwilą, damianzbr napisał:

Arek tego 4 km od Lubartowa?

Przecież z gospodarstwa to ty z 40 km będziesz miał, a z białej jeszcze więcej.

To musi być jeszcze jakieś inne Rokitno.

Była tu o tym cała rozmowa ale ktoś wykasował posty... Cenzura czy coś O.o

koło Białej jest Rokitno - spora gminna wioska :)

Opublikowano

Edytowałem tego wyżej, bo coś tu się ostro w temacie pomieszało... Ktoś wykasował posty wyjaśniające wszystko..

Opublikowano (edytowane)

Arek, będziesz jutro w Bezwoli ? :)

Damian, tak pole uprawiam od 6 lat na gębę i najbardziej mnie to wk***ia, żę kupuję ktoś, kto nie miał z pole do czynienia, zrozumiałbym jeśly przelicytował by mnie jakiś rolnik, ale z takim  molochem nie mam szans 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
14 godzin temu, skywalker89 napisał:

Po niedzieli będę wiedział od znajomej w banku jak z moimi zdolnościami kredytowymi by było jakbym poszedł w coś takiego.. na jaki czas bierzecie takie kredyty? 15-20lat? Na wkład raczej ni mam.. 

Brak wkładu własnego będzie problemem. Chociaż 10% jakbyś miał powinno wystarczyć. Idź do kilku banków. Ja mam na 30lat z możliwością wcześniejszej spłaty, tylko jest to kredyt inwestycyjny bez dopłaty agencji. Z dopłatami to chyba max.15lat.

Opublikowano

We wrześniu jak szykował się zakup i się dowiadywałem w BGŻ to przedstawili mi 3 oferty.

1. 150 000, 7 lat prowizja 2%. oprocentowanie 6,7% bank nie interesuje się na co przeznaczam.

2. 150 000, wkład własny 10%, 15 lat, możliwość kar 2 lata, prowizja 2%. oprocentowanie 6%, zabezpieczenie hipoteka, 1,5% od wcześniejszej spłaty.

3. 150 000, wkład własny 20%, 15 lat, możliwość kar 2 lata, prowizja 2%. oprocentowanie 3%, zabezpieczenie hipoteka, (trochę załatwiania np biznes plan itd) to jest ten z dofinansowaniem ARiMR.

Ale nic z tego nie wyszło sprzedający się rozmyślił

Opublikowano

W spółdzielczym to podobno ten wkład własny to też zależy od znajomości z kierownikiem. 

W Santander nawet można bez wkładu ale prowizja jest troszkę wyższa. Ja byłem jakoś w sierpniu wrześniu. 

Opublikowano

Na te chwile w BGZ można wziąć kredyt na poziomie 4,5% komercyjny przy 0% prowizji za udzielenie bo maja promocje. Będąc oczywiście stałym klientem.

Co do preferencyjnych to cała działka musi nie mieć planu zagospodarowania przestrzennego a o to często ciężko .

Opublikowano
Dnia 8.02.2019 o 18:23, skywalker89 napisał:

Po niedzieli będę wiedział od znajomej w banku jak z moimi zdolnościami kredytowymi by było jakbym poszedł w coś takiego.. na jaki czas bierzecie takie kredyty? 15-20lat? Na wkład raczej ni mam.. 

preferencyjny jest maksymaline 15 lat 3 procent jesli bedzie pula i dosatniesz taki kredyt a i do kredytu preferencyjnego musisz miec udział 20 % 

Opublikowano

akurat on to ma w lisewie , ale tam za lelicami niedaleko tych zwirowni przy tej głównej szosie budowany jest potezny obiekt takie wielkie budynki to kurniki bedą i kto to tam tak potężne budynki buduje ? 

Opublikowano

Wczoraj się dowiedziałem że koleś sprzedał 5ha za 350tys. Działka oddzielona od mojej wisłokiem ale klasa II i III.

Normalnie szok!!! Sam bym sprzedał za taką kasę :)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

robi ale to i tak po 25 za ha a tu 70 ??? normalnie w szoku jestem, prosiłem o pokazanie umowy i po zasłonięciu danych pokazał akt notarialny...

Edytowane przez WhyDuck
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WhyDuck napisał:

Wczoraj się dowiedziałem że koleś sprzedał 5ha za 350tys. Działka oddzielona od mojej wisłokiem ale klasa II i III.

Normalnie szok!!! Sam bym sprzedał za taką kasę :)

czyżby powiat łańcucki?

Edytowane przez cantstop
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomaszt585
      Witam . Na początku zaznaczam że nie oczekuje od nikogo gotowego biznesplanu a poprostu szukam jakiejkolwiek porady. Mianowicie czekam w tej chwili na ruszenie naborów na prow 2014-2020 poniewaz zamierzam złożyć wniosek na młodego rolnika oraz na modernizacje .Gospodarstwo które będę przejmował to 23 ha z czego 12 jest moją własnoscia reszta to dzierżawa. utrzymuje ok 10 sztuk krów dojnych 4 opasy oraz 8 młodzierzy i około 20 tuczników ( małe zoo) . ziemie mam 3-4 klasy czyli nie najgorsze i 5 też sie trafi .  teraźniejsza produkcja w tym gospodarstwie to raczzej wegetacja .  oczywiście coś tam sie inwestuje ale raczej są to maszyny starszego typu czyli szłu nie ma ae nie o maszyny się tu rozchodzi . chciałbym jakoś ukierunkowac produkcje żeby zacząć zarabiać ponieważ cuż ze wezme dotacje i kupie np. ciągnik jeżeli nie bede miał jak zarobic na jego utrzymanie .zasoby sprzetowe mam ale są to leciwe maszyny dlatego chciałem początkowo jeśli oczywiście sie zakwalifikuje kupić ciągniki najpotrzebniejsz maszyny do nie go . w tej chwili dysponuje ursusami c 330 i c360 . lecz tak jak wspomniałem nie da mi to relatywnego zwrostu produkcji i jednoczesnie zarobków . dlatego teraz myśle nad budową jakiegoś obiektu czli obory . ale nie mam tez przekonania ponieważ barddzo boje sie kredytów a to jednak bedzie spora inwestycja . mógłbym postawić obore na maks 50 sztuk bo więcej cięzko będzie wyżywić . (krowy mleczne ) terazniejsza sytuacja na rynku mleka tez mnie bardzo do tego nie zacheca . W gre oczywiście wchodża też inne zwierzeta czyli świnie czy opasy ale tu własnie pojawia sie problem oplacalności tych kierunków na taka skale . tutaj zwracam sie o jakiekolwiek chodzby najmniejsze porady . moze ktoś z was miał taka sytuacje i jakoś sobie poradził i ukierunkował . wiem że to wszystko brzmi troche dziwnie (jakbym sie wszystkiego bał) ale mam 18 lat prace na wsi bardzo lubie i nawet mi to dobrze wychodzi inaczej nie dostałbym takiego zaufania ze strony Taty. Czyli prosze o jakieś porady w co byscie uderzyi na moim miejscu każda propozycja będzie ciekawa i będę za nia wdzięczny . z góry dzięki .
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez michaloo279
      Witam, przed paroma laty sprowadziłem przyczepę z Niemiec dwuosiową 5t z hamulcami pneumatycznymi. Prawdopodobnie nie była tam zarejestrowana, bo ma max 25 km/h, stąd też brak do niej jakichkolwiek papierów czy też tablicy rejestracyjnej. Czy pójdzie ją u nas zarejestrować? Trzeba robić jakieś homologacje itp.? Bo na internetach da się spotkać wiele różnych zdań na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
  • Dodaj nową pozycję...
v