Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

III kl rzepak od 5 lat powyżej 5 ton plus odszkodowanie za mróz co drugi rok średnio  pszenica powyżej 7,5 ,koszty miedzy 3000a 3300

Średni plon zgospodarstwa 150 ha

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

No ale to 3 klasa na swoich polach, a na dzierżawach w pierwszym roku też tak masz.

Niekiedy się cieszy jak z 3,5 tony rzepaku jest i pszenicy 6. 

Takie są realia, nie porównuj dzierżaw do własnych pól. Przecież jak ktoś odaje w  dzierżawę to nie pole co pszenica daje 8 ton, a rzepak 5. 

Opublikowano

to jak nie palci podatku to jego sprawa placisz mu podatek i to co on chce za dzierzawe i tyle i wtedy dzierzawe tylko na kartce piszesz miedzy soba i tyle hyba ze jakos inaczej jest          

a co do podatku przed piecioma laty jak to jest jak np ktos otrzymal gospodarstwo od rodzicow a oni dostali rente to moze to sprzedac przed uplywem tych 5 lat bez zadnych konsekwencji i ta osoba co otrzymala hyba nie jest w krusie

Opublikowano

ale podobno jest tak ze jak sprzeda to rolnikowi i rolnik tego nie przeksztalci na inna niz rolna dzialke czyli dalej bedzie ja uzytkowal jako rolna to tak moze byc tak slyszalem ze moze wczesniej sprzedac

• Like 1
Opublikowano

Znalazłem coś takiego (artykuł z 2013 roku): "Zatem jeśli grunt naszego Czytelnika jest gruntem rolnym wchodzącym w skład jego gospodarstwa, a po sprzedaży grunt ten nie utraci charakteru rolnego, wówczas nie będzie on zobowiązany do zapłaty podatku od uzyskanego dochodu. W przeciwnym razie, tj. gdy grunt przestanie być wykorzystywany w rolnictwie, dochód z jego sprzedaży będzie opodatkowany. Dzieje się tak, bowiem sprzedaż nastąpi przed upływem 5 lat od nabycia. Stawka podatku uzależniona będzie od wielkości osiągniętego dochodu"

Opublikowano

Jak wygląda sprawa z podatkiem w przypadku sprzedaży gruntu rolnego przed upływem 5 lat?

Notariusz wymaga opinii (interpretacji) w sprawie konkretnej działki (gospodarstwa) Urzędu Skarbowego. Jeśli kupuje rolnik na powiększenie gospodarstwa i oświadcza, że działki będą użytkowane rolniczo to podatku się nie płaci.

Opublikowano

Najprawdopodobniej nie może sprzedać przed upływem 5 lat,jak pole kupowałem 3 lata temu tak było,myślę że dalej tak jest.Ale można w necie dużo o tym poczytać.

Kolego działkę możesz sprzedać zaraz nawet na drugi dzień po kupnie lub darowiżnie, ważne aby  była użytkowana rolniczo. 100% pewne informacja od notariusza.

• Like 1
Opublikowano

no dokładnie jak kolega wyzej tydzien temu sprzedałem 4ha własnie i jest to działka rolna która kupiłem 2 lata temu a za tydzien przechodzi pod teren inwestycyjny pod kopalnie i sprzedałem ja jako działke rolna i było zapisane ze nabywca dalej bedzie ja uzytkowałał jako rolną i kupił ją na powiekszenie gospodarstwa rolnego

• Like 1
Opublikowano

Jak wygląda sprawa z podatkiem w przypadku sprzedaży gruntu rolnego przed upływem 5 lat?

jeżeli nadal pozostajesz rolnikiem to podatku nie płacisz. To mi wyczytali w US. Ale za sprzedaż lasu czy rowów trzeba zapłacić podatek

ja w grudniu wykupiłem dzierżawę z anr i sprzedałem za 2 godziny. U dwóch innych notariuszy (bo drugi był tańszy). Tylko w międzyczasie agencja musiała odstąpić od prawa pierwokupu

• Like 1
Opublikowano

no dobra a jak otrzymal od rodzicow gospodarstwo a pracuje za granica i nie jest ubezpieczony jako rolnik tylko za granica jako pracownik normalny to moze sprzedac np czesc tej ziemi i nie bedzie placil podatku ?

Opublikowano (edytowane)

średnie ceny gruntów rolnych na koniec 2014 roku za Gazetą Wyborczą (a ona za GUS) 13.02.2015.

dane w PLN za 1 ha.

dolnośląskie  34 223

kujawsko-pomorskie  48 076

lubelskie  24 201

lubuskie  23 151

łódzkie   31 072

małopolskie  27 328

mazowieckie 33 315

opolskie  43 529

podkarpackie  20 963

podlaskie  31 674

pomorskie  35 591

śląskie   33 794

świętokrzyskie 23 468

warmińsko-mazurskie  31 668

wielkopolskie 45 320

zachodniopomorskie  24 312

Edytowane przez jaroWM
Opublikowano

Krassus ma rację,naprawdę sa wsie w których ziemia chodzi do 10 000 zł i to ciężko ją sprzedać.Jak ktoś chce wiedzieć gdzie to na PW

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v