Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A na tym zdjęciu kilka postów wyżej tej ładnej c-360 z obciążnikami zewnętrznymi od c-328 i środkowym c-360 to obciążników od c-328 jest na tym kole 2 czy 3 ?

Opublikowano (edytowane)

A łożyska w zwolnicach nie są za mocno obciążone przy takim większym ciężarze ? Bo jeden taki obciążnik od c-328 waży chyba 40 kg. 

Edytowane przez wacus1990
Opublikowano

dlaczego ma się coś uszkadzać, co prawda 328 i początki 330 były robione z lepszych materiałów, ale tam wytrzymywało 

dziś ludzie podpinają do 360 większe maszyny i jakoś jeździ, więc kilka kilo na koło więcej nic nie uszkodzi

Opublikowano

Kolego jak 60-tka jest przystosowana ciągać po 8 ton to te łożsyka muszą to znieść więc tam 30 kg nie zrobi różnicy  od tak siebie ono nie rozlatuje,u mnie 60-tka z 1984 roku a nie były wymieniane łożyska 

Opublikowano

Witam,mam pytanie odnośnie obciążników tylnych kół. Mam założone po 3 szt na stronę czyli komplet i  tak się zastanawiam  czy jest to mi potrzebne i czy nie wpłynie negatywnie np na  opony ,łożyska itd. Dodam że moja 40stka nie pracuje w polu ,obrabia jedynie ogród i  pare rządków ziemniaków ,w sumie 30 arów . Przyczep też nie ciągam, w tym roku przyciągłem dwie przyczepy drzewa i to wszystko. W tym roku zrobiłem ogólnie 10  mtg. Wykonuje nią więcej prac  porządkowo-gospodarczych  np wykorzystując podnośnik.

Co sądzicie mają sens te obciążniki ???

Opublikowano

Każde dodatkowe obciążenie wpływa na elementy typu ośki łożyska czy opony ale to nie powód że od razu wszystko siądzie.Skoro nie robisz w polu nie potrzebny uciąg możesz zdjąć.Jedynie jak będziesz ciągnął przyczepę może być problem 

Opublikowano

Ja bym jednak zdjął te obciążniki, szkoda łożysk. Podobnie też nikogo nie zabieram na błotnik bo też mi mocno obciąża łożyska na jednym kole. Jak mam możliwość to włączam bieg polowy i idę obok ciągnika bo po co mam niszczyć łożyska a przyczep jednoosiowych w ogóle nie ciągam bo skoro od obciązników się niszczą łożyska to co dopiero mówić o przyczepie. 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Sześćdziesiątka bez obciążników z tyłu to marny traktor, słaby uciąg. Te 200 czy 300 kg w kołach to poprawa trakcji, bez szkód dla ciągnika. Nawet pług 3 na podnośniku więcej obciąża... Nawet wygląd ma lepszy z obciążnikami

Edytowane przez volvo
Opublikowano

Obciążników było co najmniej trzy rodzaje. W każdym razie, roczniki 80-te wzwyż, miały już chyba tylko jeden rodzaj obciążników i montowane były po 6 sztuk. Ja mam c-360 z 79-go roku i miałem fabrycznie 4 sztuki i przyspawane dwa ograniczniki na tej ramce obciążników. Ojciec swego czasu zdjął wszystkie i kładł sobie na brony, celem dociążenia, aż w końcu jeden zginął. Zostały mi trzy, a że to było za mało, to udało mi się załatwić jeszcze 4 identyczne i teraz mam 7. Ostatni wystaje może z centymetr poza ramkę. Ograniczniki oczywiście wywaliłem. Tyle tylko, że moje obciążniki są nieco cieńsze i mniejsze, niż te w nowszych ciągnikach. Ale tamte też chyba idzie upchać w takiej ilości, tylko pewnie będą więcej wystawać i trzeba dłuższe śruby do przykręcenia przedniego zaczepu. Nie miałem nigdy okazji zmierzyć jednych i drugich, ale moje wyraźnie są cieńsze, od tych nowszych. Jako ciekawostkę napiszę, że kolega ma c-360 z 85-go roku i ma 7 obciążników, ale też jakieś dziwne, bo od góry, na środku, mają wycięcie, tak mniej więcej na 3-4 cm szerokości. Ale o ile wiem, to to są już te nowsze, większe. Kolejny u mnie ma 3P z 89--go i ma 6 sztuk, te nowszego typu.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Noszę się z zamiarem dołożenia obciązników na tylne koła - może i przednie (?). Podejrzewam że kiedys ten ciągnik je miał ale przy sprzedaży handlarz sprzedał osobno. I pytanie czy gra warta świeczki czy kasa wydana na darmo?. Ma ktoś porównanie bez a z obciążnikami i by doradził czy warto? Chciałem te nowego typu bo ładniej wyglądają na felgach ale pewnie są lżejsze niż te starszego.

Ps. Ziemie lekkie 4-6kl jak to ma znaczenie.

Biorę po 100zł i słucham Państwa....

obraz.png

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

małorolni mają sentyment do tych konstrukcji - taki syndrom sztokholmski . Ostatnio byłem świadkiem rozmowy takich ze jakby jeszcze je produkowali to woleliby nową siątkę z kabiną i 4x4 niz te zachodnie JD. Argumentacja oczywista - lejesz i jedziesz, na polu naprawisz, a do np.  JD juz trzeba serwis wzywac.

Na moją uprawe dopłat w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Co do uciągu to tylko na tył potrzebne chyba że dźwigasz coś i bierze cię na dęba każdy kilogram na tył to mniejszy poślizg + jak najmniejsze cieśnienie w kołach u mnie jest 0.8 bara