Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja sie nie spotkałem z czymś takim. Na wolnych obrotach podnosze czy to Pronara czy HL-ke i to obie do tyłu, gdzie cały ciężar idzie na tłok. Czy są pełne pszenicy, czy ziemi, to bez różnicy. Na Pronarze raz miałem 16t ziemi i bez problemu wywróciłem ją.

Opublikowano

Nie porownuj Pronara do HL bo te tloki w HL są słabe, chyba że masz założone wieksze. U mnie  3  segment to ma jakieś 5-6 cm średnicy, i na nim staje. Pszenica to bez problemu, po otwarciu burty ponad połowa spada.

Opublikowano
6 godzin temu, Rowan napisał:

O właśnie, skoro ciśnienie maksymalne jest 200, to może regulatory przeplywu są za bardzo zakręcone, u mnie też tak jest, że jak zmniejsze bardzo przepływ, to odcina zaraz.

niby są na max ustawione

32 minuty temu, Ziel napisał:

3 wyjścia...

za mała średnica siłownika w przyczepie,

zdławiony przepływ na zaworze rozdzielacza chydraulicznego,

mało oleju w skrzyni biegów...

przyczepy są nowe 3 letnia 16t i roczna 10t podepne pod deutz fahr i nie ma problemu

Opublikowano

Co może być przyczyna nie przełączenia prędkości wom z 540 na 1000 ? Case cx.  Wajche ciężko przesunąć na 1000 obrotów, a jak się przesunie go bo użyciem dość dużej siły to jest tak jak by nie mogło przeskoczyć ( na wyswietlaczu włącza się kontrola 1000 obrotów) dodam ze wom nie był używany kilka lat, narazie psikam WD. Macie jakieś pomysły 

Opublikowano
19 godzin temu, lebek5 napisał:

Co może być przyczyna nie przełączenia prędkości wom z 540 na 1000 ? Case cx.  Wajche ciężko przesunąć na 1000 obrotów, a jak się przesunie go bo użyciem dość dużej siły to jest tak jak by nie mogło przeskoczyć ( na wyswietlaczu włącza się kontrola 1000 obrotów) dodam ze wom nie był używany kilka lat, narazie psikam WD. Macie jakieś pomysły 

Po kolei sprawdź dźwignię, linkę czy nie zapiekła się w środku, jak nie to trzeba będzie rozkręcać most.

Opublikowano
24 minuty temu, tomek73 napisał:

Dobrze wyczyscić i pakuły z silikonem. 

Co to są pakuły?😂 chodzi O konopie? Albo koński włos? Teraz owinąłem  teflonem  ale efekt  jest taki jak na zdiecie . Myślałem kupić śrubę z lepkiej i dać gumowa uszczelkę i przykręcić ale nie ma u mnie nigdzie śrub calowych 

Opublikowano
6 godzin temu, Ziel napisał:

Pakuły to takie „włosy” do doszczelniania gwintów w hydraulice... zamiast z kogoś szydzić to trzeba najpierw wygooglować jak się nie wie...

Nikt z nikogo nie szydzi! Ja nie z  tych co przegrała wybory! Nie znałem tego słowa i znaczenie jego😂 Tomek  konopie zatrzymały przeciek? Co dawałeś na to jakaś pastę,sylikon?  

Przed chwilą, lebek5 napisał:

Nikt z nikogo nie szydzi! Ja nie z  tych co przegrała wybory! Nie znałem tego słowa i znaczenie jego😂 Tomek  konopie zatrzymały przeciek? Co dawałeś na to jakaś pastę,sylikon?  

Ooo teraz doczytałem ze sylikon, ale operacja się udała?

Opublikowano (edytowane)

Udaje się na różne przecieki. Pakuły, inaczej konopie i wysmarować sylikonem do silników i skręcić. 

Gwint lekko porysować, zeby konopię miały punkt zaczepienia i nie zsuwały sie przy zakręcaniu.  ja to robię brzeszczotem z piłki do metalu. 

Edytowane przez tomek73
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 30.03.2019 o 01:34, Marcinek178 napisał:

Witam serdecznie wszystkich kolegów!

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem MX 120 i jak to bywa początki z nowym sprzętem są trudne, powoli uczymy się siebie nawzajem:) Ciągnik ma przepracowane 7800 mtg i chyba jest to wiarygodny przebieg bo nie widać żeby był jakiś zmordowany, a przyjechał z Francji. W sumie jeszcze za wiele nim nie popracowałem ale już mam kilka tematów z którymi muszę się zmierzyć bo nie gra wszystko tak jak powinno i tutaj prośba do bardziej doświadczonych kolegów którzy posiadają takie jednostki żeby podpowiedzieli co nieco. Opisze w punktach usterki aby łatwiej było odpowiadać.

1. Przedni napęd pracuje cały czas, nie można go wyłączyć,  sprawdziłem elektrozawór na bloku pod kabiną z prawej strony przedni - cewka i zawór sprawny (po podaniu zew. zasilania zawór otwiera się) mierząc napięcie na wtyczce od cewki w momencie przełączania miernik reaguje tzn. wskazuje jakieś napięcie ale tylko na ułamek sekundy także nie można odczytać, kontrolka od przedniego napędu zapala się i gaśnie w momencie załączania ręcznie jak i przez hamulec. Sprawdziłem też przekaźnik pod konsolą pierwszy od lewej i jest sprawny. Teraz pytanie co jeszcze można sprawdzić ? przewody do cewki? nie ma po drodze jeszcze czegoś na czym mógłoby tracić napięcie idące do cewki? Jest do tego jakiś sterownik czy napięcie z przekaźnika prosto na cewkę leci?

2. Sprawdziłem błędy i oto co wymrugała dioda od wom  42  ; 24 ; 32;  60

Czy wiecie co oznaczają kody błędów  i czy można je wykasować ?

3. Przy pierwszej orce gdy  wychodziłem z ciągnika  wyłączyłem bieg  regulowałem ustawienie pługa wracam wsiadam wrzucam bieg a ciągnik nie jedzie, nie świeci się N ani nie mruga żaden błąd pół biegi przełącza OK ale nie ruszy ani do przodu ani do tyłu, jedyne co wtedy pomagało to zgaszenie i ponowne uruchomienie ciągnika. Co to może być ?

4. Jak wysoko podnoszą wasze podnośniki w MX-ach? Mam wrażenie że mój jakby za mało podnosił (no chyba że ten typ tak ma) przy max. podniesieniu ramiona są w pozycji pionowej, tzn. nie zarzuca ich aż na ciągnik. skróciłem dość dużo wieszaki i jakoś z pługiem 5-skibowym szło ale wydawało mi się że ciągnik takiej klasy powinien mieć większy zakres ruchu ramion.

5. Jak działa to pokrętło podnośnika z narysowanym pługiem? zacząłem się nim bawić ale nie obczaiłem o co z nim chodzi czasami przy ruszaniu z miejsca wyciągało pług do góry a jak stanąłem to opuszczało na dół, ustawiłem  w pozycji środkowej i było ok ale napewno ma ono jakąś funkcję. Błąd jaki świeci  na EHR to tylko 4

Będę wdzięczny za każdą radę. A propo czy posiada ktoś może serwisówkę do MX 120?

Ta 4 na EHR to spalona żarówka w przycisku podnośnika "góra- dół". Musisz wyjąć ten wyłącznik do góry i wymienić w nim żaróweczkę

Opublikowano (edytowane)

Odnosnie wysokosci podnoszenia u mnie jest podobnie ale opusciłem na nizsze oczko cięgno środkowe przy zaczepie w ciagniku i teraz podnosi sporo wyżej.

AD3

Mam rozumiec ze jak zatrzymałeś ciagnik to nie wyrzuciłes rewersu na N tylko ustawiłeś dzwignie zmieniy biegów w neutralnej pozycji? bo z tego co napisałeś tak to zrozumiałem

Edytowane przez Lukas85
Opublikowano
6 godzin temu, mqdla napisał:

4. Jak wysoko podnoszą wasze podnośniki w MX-ach? Mam wrażenie że mój jakby za mało podnosił (no chyba że ten typ tak ma) przy max. podniesieniu ramiona są w pozycji pionowej, tzn. nie zarzuca ich aż na ciągnik. skróciłem dość dużo wieszaki i jakoś z pługiem 5-skibowym szło ale wydawało mi się że ciągnik takiej klasy powinien mieć większy zakres ruchu ramion.

Moim zdaniem w MX ten podnośnik jest ogólnie dość słabym elementem zarówno jeśli chodzi o konstrukcje jak i parametry, mały udźwig i zakres też w sumie niewielki. Sprawdź czy masz u siebie wywiercone trzy otwory na cięgno, ja musiałem sobie trzeci najniższy dowiercić...

Opublikowano

Objaśni mi ktoś do czego służą te guziki zakreślone? Domyślam się że środkowy to zmiana obrotów i przełączanie na obory walka na 540 i na 1000. Ale te dwa skrajne to nie mam pojęcia

F2F7656E-F76A-410B-AF0C-F128A393A968.jpeg