Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, MichLin89 napisał:

czy ktoś składał wniosek o druga ratę? mam problem z wielkością ekonomiczną, jak uzyskać jej wzrost

Sposób podniesienia wielkości ekonomicznej, to chyba powinieneś mieć od razu zaplanowany w biznesplanie, a nie teraz kombinować przy wniosku o drugą ratę ;) 

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Sposób podniesienia wielkości ekonomicznej, to chyba powinieneś mieć od razu zaplanowany w biznesplanie, a nie teraz kombinować przy wniosku o drugą ratę ;) 

Kasiuńka - mamy trzy latka na kombinowanie przed właściwym wnioskiem o II Ratę?

7 godzin temu, maroon napisał:

Można całą kwotę przeznaczyć na zakup środków trwałych Myślę że stado podstawowe zalicza się do tych środków Pytanie co będzie jak będziesz zmuszony sprzedać jakąś sztukę

Zrezygnowałem z zakupów stada podstawowego - zacielonych jałówek - bo to wiąże się z komplikacjami przy wycieleniu bydlątek mięsnych - na konto   zakupionych hektarów. Można zrobić zmianę - dokupić ewentualnie sprzętu z kwoty podstawowej a opasy łatwiejsze w utrzymaniu ze środków obrotowych?

Opublikowano (edytowane)

Ja też z sieradzkiego. Moje poprawki były z końcem sierpnia. Brachol miał tel w pt o poprawki, jutro wysyła papiery. Kontrole miał we wrześniu. Babka się udała wczoraj jak dzwoniła do doradcy- panie potrzebne na jutro, on- gdzie pani była wcześniej?, Panie mamy aż tyle pracy że nie możemy zdążyć 😁  odezwa się do was napewno na dniach, myślę że łódzkie będzie jednym z województw gdzie wniosków było najwięcej

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano

Pomocy... Województwo Wielkopolskie. Wniosek na RMG złożony w lipcu 2018 r. Na jesieni kontrola działek, teraz pismo do uzupełnienia braków formalnych związanych z inwestycją budowlaną. Mam termin 7 dni, a oni żądają: kompletnego, rozbudowanego kosztorysu inwestorskiego ze wszystkim co możliwe: zestawienie materiałów, sprzętu, pracy, przedmiar robót, tabela elementów scalonych i wszystko w oparciu o kalkulacje KNR...

Ja wraz z wnioskiem złożyłam uproszczony kosztorys (tabela z ok. 10 pozycjami jak np. wykonanie fundamentów, ścian, posadzki itp.) z rozpisaniem kwot i podaniem wymiarów, lokalizacji... Dokument ten był sporządzony przez kosztorysanta z uprawnieniami, który mówił, że do Agencji takie właśnie kosztorysy sporządza i jest akceptowany. Nawet w żadnym dokumencie, które wertowałam przed złożeniem wniosku nie było konkretnych wytycznych ws. kosztorysu.

Sprawę zaognia fakt, że żaden kosztorysant nie zrobi mi takiego profesjonalnego kosztorysu bez projektu budowlanego... A ten również mam tylko taki amatorski, bo przecież do momentu  otrzymania dotacji, nie było obowiązku go sporządzać, bo to są już koszty...

Poradzicie coś?

Opublikowano

W 7 dni masz odpowiedzieć więc odpowiedz,że wysłałeś już to i to że zgodnie z rozporządzeniem to powinno wystarczyć ,dołącz kopie tego co już raz wysyłałeś.

A po pierwsze to zadzwoń tam i pogadaj tak na spokojnie bo tak sporo idzie załatwić,że przecież nie będziesz projektu już robił itd jak nie wiesz czy kase dostaniesz żeby to zrobić

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, rolnik29 napisał:

Pomocy... Województwo Wielkopolskie. Wniosek na RMG złożony w lipcu 2018 r. Na jesieni kontrola działek, teraz pismo do uzupełnienia braków formalnych związanych z inwestycją budowlaną. Mam termin 7 dni, a oni żądają: kompletnego, rozbudowanego kosztorysu inwestorskiego ze wszystkim co możliwe: zestawienie materiałów, sprzętu, pracy, przedmiar robót, tabela elementów scalonych i wszystko w oparciu o kalkulacje KNR...

Ja wraz z wnioskiem złożyłam uproszczony kosztorys (tabela z ok. 10 pozycjami jak np. wykonanie fundamentów, ścian, posadzki itp.) z rozpisaniem kwot i podaniem wymiarów, lokalizacji... Dokument ten był sporządzony przez kosztorysanta z uprawnieniami, który mówił, że do Agencji takie właśnie kosztorysy sporządza i jest akceptowany. Nawet w żadnym dokumencie, które wertowałam przed złożeniem wniosku nie było konkretnych wytycznych ws. kosztorysu.

Sprawę zaognia fakt, że żaden kosztorysant nie zrobi mi takiego profesjonalnego kosztorysu bez projektu budowlanego... A ten również mam tylko taki amatorski, bo przecież do momentu  otrzymania dotacji, nie było obowiązku go sporządzać, bo to są już koszty...

Poradzicie coś?

Ja miałem to samo i zrezygnowałem. Za dużo z tym kłopotu. Podstawowy kosztorys zrobiłem + rysunki itd. Kobieta która prowadziła wniosek mówi ok jest dobrze zrobione rysunki bla bla ale już sam kosztorys tzn przedmiar plus wycena już z sufitu nie miała gdzie tego zweryfikować i wspomniała jak kolega o tych KNR. Stwierdziłem , że wezmę dodatkową maszynę na to miejsce bo punktów jeszcze miałem w zapasie. A remont sam sobie zrobię na wiosnę bez zbędnych papierów.

• Like 3
Opublikowano

jak kupisz przyczepę np u takiego kowala który robi przyczepy których nawet zarejestrować nie można ,to pomimo że da ci rachunek to możesz sie nim podetrzeć w Agencji

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, MichLin89 napisał:

szkoda gadać doradca rolny mnie załatwił dopisał sobie ziemniaki bez konsultacji gdzie ja mam tylko gryke łubin i żyto.. I teraz szukam jak inaczej mogę to skorygować..

Zamiast ziemniaków zamień na słonecznik ozdobny , jale zapisał ci tych ziemniaków .

Opublikowano

Wszystko można - ważne aby była odpowiednia dochodowość Najlepiej jak wejdziesz w biznesplan na kompie i tam sobie zmieniaj na to co uważasz i zobaczysz jaka jest dochodowość

• Like 1
Opublikowano
Dnia 14.01.2019 o 21:46, GRZES1545 napisał:

Masz super sytuację, wystarczy wzrost 20% czyli tak na 10500 euro ogarnąć i załatwione :) kupisz nową przyczepę  i nie będziesz czekał na tego gościa i jeszcze Ci się kasy zostanie ;)

To masz super sytuacje. Ja mam 4 razy mniejsza dochodowość i myślę w tym roku składać wniosek.

Opublikowano
3 godziny temu, MichLin89 napisał:

pół hektara tych ziemniaków jest, a można coś ze strączkowych?

Ziemniaki mają  wartość ekonomiczną ok 4400 ESC z hektara. Podobnie ma łatwa przy zbiorze rzepa - warzywa - w płodozmianie z uprawami rolnymi,  .............. , pozostałe warzywa w płodozmianie z uprawami rolnymi ( sadzisz w tym przypadku  0.50 ha wszystkie warzywa jakie są niezbędne w gospodarstwie):................. Podobną wartość ESC ma  łatwa w uprawie i przy zbiorach dynia olbrzymia - warzywa w płodozmianie z uprawami rolnymi,................Podobnie fasola lub groch zwyczajny łskowy - warzywo - płodozmianie z uprawami rolnymi.   Wchodzisz w płodozmian z myślą, że te  0,5 ha posadzisz w  4 i 5 roku na innych kawałkach hektarów