Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nie trzeba uzasadniać? tabela 1 i 2 na początku chociażby, trzeba mądrze i zwięźle poopisywać co się zrobi.

O właśnie, miłe ludki, czy mógłby mi ktoś po chłopsku wytłumaczyć na czym polega przetwarzanie produktów rolnych? Definicja arimru mi nic nie rozjaśnia..

Czy na przykład podane tam tłoczenie soków musi odbywać się w gospodarstwie czy można wykonywać to usługowo w tłoczniach? Co jeszcze może być 'bezmaszynowym' przetwarzaniem produktów w sadownictwie?

Opublikowano

Co do realizacji biznesplanu wygląda to tak:

Od dnia decyzji przyznania dotacji jest 9 miesięcy na złożenie wniosku o płatność I RATY.

TERAZ jeśli ktoś złożył wniosek o płatność i pieniądze wpłynęły do 15 maja 2018 roku to ma 3 lata na rozliczenie inwestycji i złożenie o płatność II RATY jednak w tym przypadku ROKIEM DOCELOWYM REALIZACJI BIZNESPLANU jest rok poprzedzający. (granica wpływu pieniędzy 15 maj <do ROK DOCELOWY = ROK POPRZEDZAJĄCY >po ROK DOCELOWY = ROK BIEŻĄCY)

i tak 3 lata jest na rozliczenie inwestycji, ale wzrost jaki się założyło trzeba wykonać już w 2020 roku (po 2 roku) (zwiększenie ziemi, pogłowia zwierząt, czy też innego typu wzrosty).

Ci co dostali pieniądze po 15 maja, realizują założenia biznesplanu najpóźniej w 2021.

Jest jeszcze możliwość wydłużenia terminu płatności między ratami do 4 lat, tym sposobem, można do maksimum skrócić czas wykonania wzrostu, wymagana zgoda ARiMR. 

Słaba informacja jest co do terminu realizacji a rozliczenia inwestycji, więc może komuś pomoże ta informacja, żeby ktoś się nie zdziwił w 3 roku, że miał już wykonać założenia biznesplanu :) Pozdrawiam i powodzenia

Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z wykształceniem bo wnioskuje że wystarczy podstawowe skoro nie są brane kwalifikacje zawodowe pod uwage .

W jakiej cenie mogą być jałówki LM cielne ?

Edytowane przez TOMASZ098
Opublikowano

Tak z ciekawości, ile nazbieraliście punktów? Ojciec nastukał 14. Raczej pewniak. Nie braliśmy programu nawozowego i szkoleń tak to by było z 17.

Opublikowano
5 minut temu, gustaww napisał:

Tak z ciekawości, ile nazbieraliście punktów? Ojciec nastukał 14. Raczej pewniak. Nie braliśmy programu nawozowego i szkoleń tak to by było z 17.

IIIle???

Jeśli możesz to podaj za co te punkty tak nastukaliście ;)

Opublikowano
2 godziny temu, ija-ija-jooo napisał:

Co do realizacji biznesplanu wygląda to tak:

Od dnia decyzji przyznania dotacji jest 9 miesięcy na złożenie wniosku o płatność I RATY.

TERAZ jeśli ktoś złożył wniosek o płatność i pieniądze wpłynęły do 15 maja 2018 roku to ma 3 lata na rozliczenie inwestycji i złożenie o płatność II RATY jednak w tym przypadku ROKIEM DOCELOWYM REALIZACJI BIZNESPLANU jest rok poprzedzający. (granica wpływu pieniędzy 15 maj <do ROK DOCELOWY = ROK POPRZEDZAJĄCY >po ROK DOCELOWY = ROK BIEŻĄCY)

i tak 3 lata jest na rozliczenie inwestycji, ale wzrost jaki się założyło trzeba wykonać już w 2020 roku (po 2 roku) (zwiększenie ziemi, pogłowia zwierząt, czy też innego typu wzrosty).

Ci co dostali pieniądze po 15 maja, realizują założenia biznesplanu najpóźniej w 2021.

Jest jeszcze możliwość wydłużenia terminu płatności między ratami do 4 lat, tym sposobem, można do maksimum skrócić czas wykonania wzrostu, wymagana zgoda ARiMR. 

Słaba informacja jest co do terminu realizacji a rozliczenia inwestycji, więc może komuś pomoże ta informacja, żeby ktoś się nie zdziwił w 3 roku, że miał już wykonać założenia biznesplanu :) Pozdrawiam i powodzenia

Od otrzymania pierwszej wypłaty 48 tyś zł jest 3 lata na realizacje wszystkich założeń biznes planowych .

Jak ktoś dostał kasę na przykładzie 15 styczeń 2018 to musi złożyć rozliczenie 3 miesiące przed upływem 3 roku taki jest zapis ,czyli w tym przypadku przed 15 października muszą być złożone rozliczenie założeń .

Opublikowano

Może już było ale nie mogę znaleźć . Czy trzeba jakoś oznaczać budynki, maszyny, urządzenia tablicami , naklejkami że sfinansowano z PROW? Czy są jakieś wzory? Czy to kontrolują?

Opublikowano
3 minuty temu, modr napisał:

Może już było ale nie mogę znaleźć . Czy trzeba jakoś oznaczać budynki, maszyny, urządzenia tablicami , naklejkami że sfinansowano z PROW? Czy są jakieś wzory? Czy to kontrolują?

Nie trzeba. 

Opublikowano

Wale z pamięci bo mój komp nie może otworzyć biznesplanu na obecną chwilę.

za powyżej 16 tyś euro   4 p

zmiana kierunku produkcji 2 p

KRUS powyżej 12 m-c 2 p

Za wagę z legalizacyjną 1p

Za talerzówkę 1 p

Udział zbóż nie większa niż 60% powierzchni 1p

Za wysokobiałkowe 1 p

Pozostałe 2 punkty nie pamiętam za co, jak otworze plik to edytuje posta.

Opublikowano

U nas 11 punktów ( krus, szkolenia 4, zmiana kierunku produkcji, postęp biologiczny, pow.16 tyś ojro, udział zbóż >60%+ coś jeszcze ) jak coś to będziemy zbijac w korektach jak przyznają do minimum 

Opublikowano

Tak samo i my będziemy zbijać a zaczniemy od progu z 16 ojro do 10 ;)

Opublikowano

Czy da sie  wydzierżawić ziemie w roku docelowym jeżeli na dzień składania wniosku niema dzierżawy?

W biznes planie jak niema dzierżawy w roku bazowym to nie liczy.

Opublikowano

Jak nie masz teraz dzierżawy długoterminowej to jak ma Ci policzyć?

dzierżawę możesz mieć za 5 lat i 100 ha ale to nic nie zmienia w obliczeniach BP teraz

A kolejna sprawa drodzy forumowicze może warto by poczytać to forum i rozporządzenia i nie zadawać ciągle tych samych pytan-bo mi się śpieszy ,bo to muszę mieć na jutro,bo to bo tamto,a czas mnie goni i liczyć że sami nie chcecie tracić czasu na czytanie i analizowanie,ale inni mają poświęcać czas na odpisywanie 50-y raz na to samo pytanie.Trzeba trochę samemu sie przyłożyć bo przez następne 5-6 lat będziecie mieli ten program na karku i wszystko co z nim związane ;-))

• Like 2
Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎06‎-‎22 o 10:55, TOMASZ098 napisał:

Jak to jest z wykształceniem bo wnioskuje że wystarczy podstawowe skoro nie są brane kwalifikacje zawodowe pod uwage .

W jakiej cenie mogą być jałówki LM cielne ?

Możesz być bez żadnej szkoły abyś kumał rachunkowość bo trzeba będzie prowadzić "Księgę przychodów i rozchodów i segregować rachunki, faktury, dokumenty sprzedaży, umowy kupna-sprzedaży: tz. papirki. To nie dla faceta zajęcie bo POtrzebna systematyczność i cierpliwość ale trzeba będzie się sprężyć.  Za dyplomy  w drugim wydaniu nie ma punktów?

Też mam pytanie bo wg BP mam zakupić 3 zacielone jałówki Charlaise za kwotę 12 tys. ? Wiem, że to za mała kwota i potrzebuje roszady w bp.  W życiu tego czegoś fizycznie nie widziałem i będę jak wyremontuję oborę z lat sześćdziesiątych zmieniał na rasę LM. - tylko moje pytanie brzmi: Czy te LM mięsne po oddzieleniu od cielaka trzeba wydajać bo takie zajęcie to dla mnie żadna frajda?

Opublikowano

Chcąc przetwarzać warzywa czy owoce trzeba liczyć się z tym, że na głowie ma się wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS) oraz inspektora sanitarnego. Lepiej zastanowić się nad przygotowywaniem warzyw/owoców do sprzedaży - w pierwszym naborze było to punktowane, a nigdzie się tego nie zgłasza jak przetwórstwa.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, KasiaLub napisał:

Chcąc przetwarzać warzywa czy owoce trzeba liczyć się z tym, że na głowie ma się wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS) oraz inspektora sanitarnego. Lepiej zastanowić się nad przygotowywaniem warzyw/owoców do sprzedaży - w pierwszym naborze było to punktowane, a nigdzie się tego nie zgłasza jak przetwórstwa.

No właśnie zastanawiamy się czy warto dla dwóch punktów się w to bawić ale chyba nie ma co szaleć na początek i brać sobie tyle na głowę. Chociaż patrząc jak dużo punktów wyliczają sobie inni to nie wiem czy próg nie wystartuje od 10ciu...

A jak to ze szkoleniami jest, trzeba wpisywać konkretne nazwy, czy ogólnie, np. 'Szkolenie bhp' itd.? W sumie to nie wiadomo jakie będą szkolenia w przyszłym roku więc jak to ogarnąć?

Opublikowano

Osoba, która robiła mi wniosek wpisywała tytuły szkoleń. Mam wpisane 4, ale póki co nie było tej tematyki. Wpisz takie, które Cię interesują bądź przydadzą Ci się w gospodarstwie. Później zawsze można zrobić zmianę.

8 godzin temu, rudaziuta napisał:

No właśnie zastanawiamy się czy warto dla dwóch punktów się w to bawić ale chyba nie ma co szaleć na początek i brać sobie tyle na głowę. Chociaż patrząc jak dużo punktów wyliczają sobie inni to nie wiem czy próg nie wystartuje od 10ciu..

Wyliczać wyliczają, pytanie ile w tym prawdy, a jak już jest to prawda to żeby później nie było płaczu i zgrzytania zębami bo nie dadzą rady zrealizować bp. Moim zdaniem nie ma co na siłę szukać.

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, freetaxi napisał:

Ze szkoleniami to trzeba podać takie, które będą związane z biznesplanem. 

Czyli przepisuje tytuły z listy np. czerwcowych szkoleń a w docelowym (w naszym przypadku 2019) jak już będzie bieżąca lista to 30 dni przed robimy zmianę i wpisujemy konkret szkolenia?