Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To nie jest nowy program ludzie to została , kasa z programu RMG , żeby nie zwracać tej kasy do Brukseli to teraz rozdadzą po 100 tyś . Ile wystarczy tyle ludzi weźmie .

To nie jest nowy program , ma być marzec , kwiecień .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 27.01.2023 o 08:14, thor1984 napisał:

Czy po zakończeniu programu przychodzi jakieś info z agencji o końcu  programu?

Też już o to pytałam,ale chyba nikt jeszcze nic nie dostawał.U mnie składanie w październiku,w połowie stycznia dzwoniła pani z agencji bo coś potrzebowała ale ostatecznie to znalazła u siebie w dokumentach i mówiła,że robi zakończenie.A ja nie zapytałam czy coś przyjdzie (decyzja).

Opublikowano
1 godzinę temu, polka napisał:

Też już o to pytałam,ale chyba nikt jeszcze nic nie dostawał.U mnie składanie w październiku,w połowie stycznia dzwoniła pani z agencji bo coś potrzebowała ale ostatecznie to znalazła u siebie w dokumentach i mówiła,że robi zakończenie.A ja nie zapytałam czy coś przyjdzie (decyzja).

Podobno nie mają obowiązku przypominać że należy złożyć dokumenty kończące,ale u mnie przysłali  tyle że zwykłym listem do skrzynki i jakoś 8 grudnia  że ostateczny termin na złożenie upływa 15 grudnia ,13 wysłane i na razie cisza

Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/na-rolnictwie-weglowym-rolnicy-moga-zarobic-dwukrotnie-w-jaki-sposob/

Jakie nabory będą pierwsze

Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa, podzielił się też informacjami dotyczącymi planowanymi naborami wniosków z PS 2023–2027 w bieżącym roku.

W pierwszym kwartale będzie nabór wniosków na działania powiązane z naborem wniosków na dopłaty bezpośrednie. Pod koniec drugiego kwartału planujemy nabory wniosków dla małych gospodarstw, młodego rolnika. W trzecim planujemy uruchomić nabory na inwestycje zapobiegające ASF, w czwartym natomiast – na inwestycje w gospodarstwach oraz w OZE – mówił Ryszard Bartosik."

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 28.05.2022 o 08:31, robert55555 napisał:

Ja robię przygotowanie zboża do sprzedaży poprzez czyszczenie, workowanie. Worki wstawiam w obrotowe i dodaje zapis zakup worków za 40 zł.

Dobrze a orientujesz się może czy musi to być worek 50 kg czy może być też BB ?
Przyznam ze malych mam od cholery a bb po prostu by mi się przydały.
Jak najlepiej nazwać to na fakturze ?

Opublikowano

Co najmniej 80% dotacji czyli 48 000 zł trzeba wydać na środki trwałe. Pozostałą kwotę rozumiem że mogę przeznaczyć na środki obrotowe typu paliwo/nawóz, ale czy kwalifikować się będzie też np. zakup wilgotnościomierza?

Opublikowano
19 minut temu, agak507 napisał:

Czy w ewidencji przychodów itp wpisujecie dotacje? W tym miesiącu nie mam za dużych ruchów i nie wiem co wpisywać.

podatek rolny, paliwo?

doplaty, , zwrot akcyzy na plus wpisujesz. podatek rolny na minus

Opublikowano
agak507 napisał:

Czy w ewidencji przychodów itp wpisujecie dotacje? W tym miesiącu nie mam za dużych ruchów i nie wiem co wpisywać.

podatek rolny, paliwo?

Dziwi mnie fakt że takie pytania się powtarzają, ale to efekt tego że ludziom się nie chce czytać tematu do tyłu. W KPiR wypisujesz WSZYSTKIE przychody i rozchody. Czyli na język "chłopski" - wszystko co dostałeś i wydałeś w swoim gospodarstwie. Jeśli nie masz żadnych ruchów piszesz w uwagach "brak zdarzeń gospodarczych w danym miesiącu" i tyle. Ja KPiR drukuję dodatkowo w formie papierowej. Zrozum jedną rzecz, urzędnik to w 90% też taki zwykły człowiek jak ja czy ty. Jest wymóg prowadzenia uproszczonej księgowości w tym programie więc trzeba to robić. W przypadku kontroli jeśli pracownik agencji zobaczy że masz prowadzoną regularnie KPiR ale w tym 1-2 miesiące puste to włos Ci z głowy nie spadnie, bo z obowiązku prowadzenia rachunkowości się wywiązujesz a urzędnik też ma ręce czyste jak by jego ktoś wyżej chciał skontrolować co do jego pracy. RMG to naprawdę prosty program i łatwy pieniądz dla kogoś kto jest rolnikiem i prowadzi gospodarstwo.

• Like 3
Opublikowano
36 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Dziwi mnie fakt że takie pytania się powtarzają, ale to efekt tego że ludziom się nie chce czytać tematu do tyłu. W KPiR wypisujesz WSZYSTKIE przychody i rozchody. Czyli na język "chłopski" - wszystko co dostałeś i wydałeś w swoim gospodarstwie. Jeśli nie masz żadnych ruchów piszesz w uwagach "brak zdarzeń gospodarczych w danym miesiącu" i tyle. Ja KPiR drukuję dodatkowo w formie papierowej. Zrozum jedną rzecz, urzędnik to w 90% też taki zwykły człowiek jak ja czy ty. Jest wymóg prowadzenia uproszczonej księgowości w tym programie więc trzeba to robić. W przypadku kontroli jeśli pracownik agencji zobaczy że masz prowadzoną regularnie KPiR ale w tym 1-2 miesiące puste to włos Ci z głowy nie spadnie, bo z obowiązku prowadzenia rachunkowości się wywiązujesz a urzędnik też ma ręce czyste jak by jego ktoś wyżej chciał skontrolować co do jego pracy. RMG to naprawdę prosty program i łatwy pieniądz dla kogoś kto jest rolnikiem i prowadzi gospodarstwo.

Dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Ja nie wpisuje dopłat , akcyzy , podatku , energii , wody , co to ma wspólnego z RMG , jest obowiązek to wpisywać ?

Powodzenia😅

Opublikowano

Dokładnie 🤣🤣🤣.

Mariusz2903 napisał:

Ja nie wpisuje dopłat , akcyzy , podatku , energii , wody , co to ma wspólnego z RMG , jest obowiązek to wpisywać ?

Oczywiście. Gdzie jest napisane że uproszczoną rachunkowość mamy prowadzić tylko do zdarzeń gospodarczych dotyczących RMG?? Zresztą na logikę, ile tych zdarzeń jest?? Wypłata 2 rat premii, zakupy i ewentualnie zapłata dla doradcy za prowadzenie sprawy?? Parę wpisów na 5 lat?? Absurd.

Zigi94 napisał:

nie ma. ja miałem w ewidencji same faktury za paliwo, nawozy, części, śor. nie było zastrzeżeń

Jest obowiązek, twój przepadek pokazuje jedynie że cała ta KPiR jest na sztukę, ot żeby była.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

energii i wody mi nie wpisuje. reszta wszystko. no i np faktury ze sklepów z częściami rolniczymi.

a nawet cięlęta zakup czy sprzedaż bydła, zboża.... no trzeba!

Edytowane przez Gość
Opublikowano

żeby wpisać energię i wodę trzeba mieć oddzielny licznik na gospodarstwie a oddzielny na dom, to akurat kiedyś sam sprawdziłem. a co wpisywać to mi mój doradca który robił wnioski mówił, robi pewnie setki rocznie to stwierdziłem że ogarnia temat. dla mnie też się to wydawało dziwne

Opublikowano

Zapomniałeś o jednym, co już pewnie nie jeden bardziej spostrzegawczy zauważył czytając ten temat. To fakt że w zasadzie każdy odział ARiMR-u podchodzi do danych spraw trochę inaczej. To co przejdzie w jednym powiecie nie musi przejść w drugim. Dlatego - bez obrazy - twoje rady w stylu "mój doradca tak zalecił i wystarczyło" mogą być tzw. niedźwiedzią przysługą. Bo twój doradca działający w danym powiecie czy województwie może mieć nie że zły ale subiektywny obraz sprawy. Przykładem tutaj może być sprawa zakupy maszyn większych niż te zalecane w tabelach doboru PROW, w jednym województwie wystarczyło napisać oświadczenie i przechodziło wszystko, w innym nie przechodziło nic większego żeby nie wiem co pisał. Co się tyczy KPiR, trzeba wpisywać co do zasady wszystko. Tylko inna sprawa jeśli nie wpiszesz zakupy np. części do ciągnika za 10 zł a inna gdy będzie brakowało 10 tys. zł dopłat. Po prostu dociekliwy urzędnik może się czepić. Były i takie przypadki że cała KPiR była prześwietlana wraz w fakturami. Oraz takie kiedy ktoś cały program przeszedł, dostał drugą ratę, wysłał sprawozdanie końcowe a kontroli nie miał. Takiemu w zasadzie całe 5 lat prowadzenia rachunkowości była psu w d&pę 😆.